Önkormányzati választások előtt

Szombathelyi gyorskörkép a pártok polgármester és képviselő jelöltjeiről.

Csak látszólag van sok idő az önkormányzati választásokig. Múlik a nyár, s egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy szügyig gázolunk az újabb kampányban. Szombathelyen már lázasan készülődnek a pártok. Még rengeteg a kérdőjel, de többen már ráfordultak a célegyenesre.

A Fidesz még kivár
Rettegi Attila szombathelyi Fidesz-elnök szerint a megyeszékhelyen kerengő mendemondákat nem kell komolyan venni. A párt városi elnöksége hivatalosan még semmilyen formában nem tárgyalt konkrét személyekről. Az való igaz, hogy több név is felbukkant, mint lehetséges polgármester-jelölt, de egyelőre csak informális egyeztetések voltak. (Mint közismert, Prugberger Emil alpolgármester, Szabó Gábor polgármester, Rettegi Attila, és Parais István neve is felmerült jelöltként. Szerk.) Még az sem biztos, hogy a szóba jöhető jelöltek közül mindenki vállalná az indulást. A végleges döntést a július 12-i csoportgyűlés keretében mondják ki. Hasonló a helyzet az egyéni választókerületekben is.

MDF közös jobboldali jelöltet akar
Az MDF városi elnöke, Böröcz Miklós elmondta, ők azon munkálkodnak, hogy a Fidesszel közös képviselőjelölteket és polgármester-jelöltet állíthassanak. Olyanokat, akik a jobboldali erők összességét tudják majd képviselni. Az MDF-nek természetesen önálló elképzelései is vannak, ám a Fidesszel mindenképpen egyeztetnek, hiszen önállóan senkit sem indítanak.

Az SZDSZ és az MSZP együtt indul
Ahogy a napokban már hírül adtuk, a szocialisták és a liberálisok immár hivatalosan is bejelentették, hogy a parlamenti választásokhoz hasonlóan összefognak az önkormányzatin is. A két párt közös polgármester-jelöltje dr. Ipkovich György szocialista politikus, polgármester helyettesnek pedig a szabaddemokrata Feiszt Györgyöt és a szocialista Csemelyi Andrást szánják. Az együttműködés kiterjed az egyéni választókerületekre is. A megállapodás szerint a 17 körzet közül 11-ben az MSZP, 6-ban pedig az SZDSZ állíthat jelöltet. Habár az egyezségre még rá kell bólintani a pártok országos testületeinek, nagyon kicsi esélye van egy lehetséges vétónak.

A MIÉP még nem döntött
A MIÉP-nél néhány hét múlva tisztul le teljesen a kép. Érdeklődésünkre Hegedüs Tamás városi elnök elmondta, még korainak tartja a konkrét nevek nyilvánosságra hozatalát. Az több mint valószínű, hogy az egyéni választókerületekben mindenhol találkozhatunk majd MIÉP-es indulóval. Polgármester-ügyben képlékenyebb a helyzet. A párt három politikus közül fogja a közeljövőben kiválasztani azt, aki majd hivatalosan is jelöltje lesz. Hegedüs Tamás nem kívánta megnevezni a három lehetséges személyt, annyit azonban elárult, hogy van közöttük MIÉP-es és más párt jelöltje is.

Az Új Baloldal nem indul
A parlamenti választásokon egy százalék körüli eredményt felmutató Új Baloldal úgy döntött, kihagyja a helyhatósági választásokat. Legalábbis Szombathelyen. Nagy Lajos kampányfőnök szerint ez nem azt jelenti, hogy a párt feladta volna a csatát, csak jelen szituációban ez tűnik a legjobb döntésnek. Most az erőgyűjtés korszaka következik, hogy négy év múlva nagyobb eséllyel tudjanak ringbe szállni. Ősszel nemcsak jelöltet nem állítanak a városban, de hivatalosan nem kívánnak egyik vagy másik párt polgármester- vagy képviselőjelöltje mögé állni sem.

A Centrum semmilyen politikai párttal nem kíván egyezkedni
A Kereszténydemokrata Néppárt Vas megyei elnöke, Bandi Zoltán már az idei országgyűlési választásokon a Centrum színeiben mérettette meg magát. Kérdésünkre elmondta, a Centrum Párt minden bizonnyal az önkormányzati választásokon is indulni fog. Mivel az egyeztetések csak nemrég kezdődtek el, konkrétumokkal még nem szolgált, csupán annyit árult el, hogy igyekeznek minden körzetben önálló jelöltet állítani. Semmilyen politikai párttal nem kívánnak egyezkedni, ők kizárólag civil szervezetekben gondolkodnak.

A Független Kisgazdapárt: teljes bizonytalanság
Danka Lajos megyei elnököt már hiába kérdeztük, a volt kisgazda készséggel állt rendelkezésünkre, ám semmire sem válaszolhatott. Elmondta, ebben az ügyben nehéz lesz bárkit is megszólaltatnunk, hiszen az FKGP-nek nincs olyan hivatalosan kinevezett vezetője, akit a tagság Vas megyében egyértelműen elfogadna. Őt Torgyán József felfüggesztette, a kijelölt vezetőt, Németh Jenőt pedig a megmaradt tagság egy része nem ismeri el. Danka Lajos az önkormányzati választásokon a párt színeiben már nem indulhat, függetlenként pedig lakóhelyén, Söptén mérettetheti meg magát. A Celldömölkön élő Németh Jenő telefonszámát egyelőre nem tudtuk kinyomozni.

Munkáspárt önálló jelölteket nem indít
A Munkáspártról, mivel Tebeli Ferenc a választások után lemondott, és azóta új elnököt hivatalosan még nem választottak, Goda István vezetőségi tagot kérdeztük meg. Elmondta, bár ő sem jogosult nyilatkozni, a Munkáspárt az önkormányzati választásokon önálló jelölteket nem indít. Sem képviselő- sem polgármester-jelöltet nem állít. Egyértelműen csak az MSZP jelöltjeit támogatják majd, ez azonban nem jelent együttműködést, mivel a támogatásért cserében semmit sem kérnek.

A lokálpatrióták szervezkednek
A Lokálpatrióta Egyesület nevében Szabolcs Károly képviselő elmondta, hogy bár sok még az ismeretlen tényező, néhány dolog már kirajzolódott. Az biztos, hogy idén ő nem indul a polgármesteri székért folytatott küzdelemben, mi több, képviselőjelöltként sem. Ettől függetlenül szinte biztos, hogy indulnak egyéni képviselőjelöltek az egyesület színeiben, s talán lesz közöttük polgármester-aspiráns is. Politikai párttal biztos nem lépnek szövetségre, de más civil szerveződésekkel akár közös lista is elképzelhető. A végleges döntések augusztusban fognak megszületni.

A Civilek és a választások
A Szombathelyi Polgári Védegylet egyelőre nem még nem foglakozott a kérdéssel. Jelen pillanatban rövidtávú terveik megvalósításán dolgoznak, honlapjukon a város múltjával kapcsolatos adattár létrehozásán dolgoznak.
Egy másik civil szerveződés, a Szövetség Szombathelyért elnöke, Gombás Endre elmondta, ők már gondolkodnak saját jelöltek állításán. "Szó van róla, de még nincs végleges döntés." - tette hozzá. Csapatuk kilencven százaléka készen áll, azonban amíg nincs döntés, addig nem kívánja nyilvánosságra hozni a jelöltek névsorát. A civil szervezet elnöke azt az információnkat sem tagadja, de meg sem erősíti, miszerint a kör őt jelöli majd a polgármesteri posztra.

Vonatkozó fórumaink:
Ki legyen a polgármester Szombathelyen ??
Prugi az MSZP-vel tárgyal

Vonatkozó cikkünk:
Az alpolgármester függetlenként indul

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet