Titkok és ígéretek

Több száz fős elbocsátásokat terveznek a Flextronics sárvári üzeméből?

A gyár illetékeseivel, több hetes, kitartó és következetes kísérletezés ellenére sem sikerült beszélnünk. Így a hírt sem megcáfolni, sem pedig megerősíteni nem tudták. A munkaügyi központ sárvári kirendeltségének vezetője úgy fogalmazott: ők csak végrehajtók. A Vas Megyei Munkaügyi Központ munkatársai - az adatvédelmi törvény értelmében - a tervekről nem adhatnak ki információkat.

Több lépcsőben történtek volna az elbocsátások
Pár hete arról adtak hírt a Flextronics illetékesei, hogy megszakították az X boksz gyártásának felszámolása miatt elkészült létszámleépítési tervet a Flextronics sárvári üzemében. Egyes források szerint új projekten dolgoztak a gyár vezetői, ami lehetővé tette azt, hogy a játékkonzol felszámolása miatt feleslegessé váló munkaerőt új területen alkalmazza az üzemvezetés. Zugonics Kálmán, a Flextronics sárvári gyára üzemi tanácsának vezetője arról tájékoztatta akkor lapunkat, hogy a létszámleépítésről velük is egyeztetett a cég vezetése. Az akkori tervek szerint június közepe és szeptember vége között több lépcsőben történtek volna az elbocsátások. A Vas Megyei Munkaügyi Központ szakemberei ezt a hírt abban az időben nem tudta megerősíteni, nem kaptak tájékoztatást a létszámleépítéssel kapcsolatban. Június 10-én kapták volna kézbe felmondólevelüket azon dolgozók egy része, akik tavaly még az X Boksz játékkonzol feladatain dolgoztak. A létszámcsökkentés kérdéseivel kapcsolatban június 12-én tartottak volna un. leépítési tanácsadást a vasi munkaügyi szakemberek a Flextronics képviselőinek, azonban a cégvezetés, eddig ismeretlen okok miatt, lemondta a szombathelyi tanácskozást.

A Flecstronics is kivonul Magyarországról?
Az elmúlt hónapokban terjedt el az a hír is, hogy több multicég, köztük a Flecstronics is kivonul Magyarországról. A gyár vezetőit sem akkor, sem pedig most nem értük el, így nem tudtuk őket megkérdezni arról, hogy valós - e az információ. Zugonics Kálmán elmondta, hogy ez ügyben felkeresték a cég vezetőit, akik egyértelműen cáfolták ezt a hírt. Az üzemi tanács vezetője azt is hozzátette, hogy a tanácstagok is épp ezzel ellentétes folyamatokat érzékelnek. Elmondta továbbá azt is, hogy a létszámleépítési terv nem vonatkozik az X - boksz gyártásban foglalkoztatottak egészére, hiszen a dolgozók egy része már az üzemen belül más munkát kapott, illetve voltak olyan munkatársak is, akik saját elhatározásukból távoztak az ipari parkból. Az üzemvezetés megállapodott az üzemi tanáccsal abban, hogy milyen szempontok szerint állítják össze az elbocsátandók listáját. Megnemerősített források szerint azonban létszámcsökkentéssel kapcsolatos teendőket egyelőre felfüggesztették, mivel az új projektnek köszönhetően a tervezettnél jóval kisebb létszámot érint majd a leépítés.

A létszámleépítést a hét végén vagy a jövő hét elején kezdik
Lapunkat arról tájékoztatták, hogy mintegy háromszáz dolgozó elbocsátását tervezik a sárvári üzemben, valamint, hogy az elbocsátások ősszel tovább folytatódnak. Értesüléseink szerint a létszámleépítést a hét végén vagy a jövő hét elején kezdik meg a gyár vezetői. Legújabb információinkat nem erősítették és nem is cáfolták hivatalos források. A munkaügyi központ munkatársai elmondták: törvény tiltja azt, hogy a tervekről adatokkal szolgáljanak, a tervezet véglegesítéséig a gyár feladata az, hogy tájékoztassák a közvéleményt. A Flextronics humánpolitikai osztályán dolgozókkal több hetes próbálkozás ellenére sem sikerült kapcsolatot teremteni. A gyár titkárságán, egyéb részlegeinél dolgozó munkatársak sem tudnak tájékoztatást adni munkatársaik - a humánpolitikai osztály vezetőinek - hollétéről, illetve arról, hogy mikor érhetők el. Feletteseik mobilszámait pedig nem adhatják ki. Zugonics Kálmánt sikerült elérnünk, aki elmondta: augusztusig - az ütemezés szerint - 230 - 250 embertől búcsúznak el, majd gyorsan hozzátette: "ez csak amolyan pletyka, nincsenek hivatalos információi".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet