MSZP-s sajtótájékoztató az első száz napról

Az apropót az adta, hogy a parlament kedden döntött a költségvetés módosításáról, az úgynevezett "salátatörvény"-ről, amely a kormány első száz napos intézkedéseinek pénzügyi hátterét van hivatva megteremteni. Szabó Lajos szerint nem volt ugyan szerencsés egy nap alatt a kérdéses tizenegy törvényt módosítani, de az idő szűke miatt nem lehetett tovább várni a közalkalmazottakat, pedagógusokat, nyugdíjasokat és a családosokat érintő intézkedések meghozatalával.

A hatszázezer embert érintő béremelésekről
A kormányprogram szerint egyszeri juttatásként visszaadják a nyugdíjasoknak az előző kormány által 1999-ben elvett fejenkénti 19.000 Ft-ot. Szeptember 1-jével a pedagógusok és közalkalmazottak, október 1-jével pedig az egészségügyben dolgozók és más közalkalmazottak bérét emelik meg 50 %-kal. Az országosan körülbelül hatszázezer embert érintő béremelések révén Vas megyében tizenháromezer közalkalmazott vihet haza több fizetést az ősszel. Ebben a számban nincsenek benne azok az egyházi-alapítványi intézmények alkalmazásában állók, illetve vállalkozói formában működő közalkalmazottak (pl.: orvosok), kiknek számát pontosan nem ismerjük ugyan, de a becslések körülbelül tízezren lehetnek. Dr. Pusztai Gyula kiemelte: ezeket a juttatásokat már senki nem veheti el az érintettektől, a kormány intézkedései számukra kézzel fogható pénzügyi támogatást jelentenek, nem csak egyszeri alkalomra szólnak, hanem a szocialisták által felvázolt jóléti rendszerváltását megteremtő intézkedések első fázisához tartoznak.

Az országos átlaghoz képest megyénkben magas a minimálbéren lévő munkavállalók száma
Jó hír számukra, hogy október 1-jétől adómentessé teszi a kormány a minimálbért, és Szabó Lajos szerint ezzel pontot lehet tenni azoknak a jobboldali rágalmaknak a végére, miszerint a szocialisták nem akarták megszavazni az előző ciklusban a minimálbér összegének emelését: "az MSZP akarta a minimálbér emelését, csak nem úgy, ahogy az előző kormány tette, a munkaadók terheinek növelésével- hangsúlyozta a politikus, hiszen ha nem változtatnak a törvényen, akkor az bruttó tizenhárom ezer forintos bérköltség-növekedést jelentett volna a munkaadóknak.

A heti két pihenőnapról
Az ígéretek szerint módosítják majd a Munka Törvénykönyvét, visszaáll a heti két pihenőnap, amelyből az egyiknek vasárnapra kell esnie, és a vasárnap végzett munkáért a dolgozót pótlék illeti meg. Ismét jár majd a helyettesítési pótlék és a szakszervezetek is visszakapják megnyirbált jogosítványaikat. Még a szeptemberi szüret előtt módosítják a jövedéki törvényt, amely egyszerűsíti a bortermelők adminisztratív kötelezettségeit. Augusztus elsejével a termőföldről szóló törvény módosításával helyre kívánják állítani a földtulajdonosok jogait, és a Nemzeti Földalap működését az ígéretek szerint társadalmi ellenőrzés alá vonnák

Megszűnik a TV előfizetési díj
A szociálisan rászoruló gyermekek számára ingyenes gyermekétkeztetést vezetnek be, melynek költségét a megszüntetésre ítélt Országimázs Központ 4,7 milliárdos költségvetéséből finanszírozzák. Megmaradnak és kiszélesednek a gyerekek után járó adókedvezmények is, melyeket eddig a családok mintegy harmada nem tudott igénybe venni. 2002. augusztusától az iskolakezdést megelőzően minden évben kéthavi családi pótlékot kapnak a gyerekes családok, ezen kívül szeptember elsejétől 20 %-kal emelkedik a családi pótlék összege. Július elsejétől december 31-ig megszűnik a TV előfizetési díj, szeptember elsejétől pedig 30 %-kal emelkedik a felsőoktatásban tanulók ösztöndíja.
Az intézkedésekkel járó költségvetési többletkiadásokra vonatkozó kérdésekre válaszul Szabó Lajos elmondta, hogy a 100 napos program megvalósítását szolgáló fedezet biztosítva van, melyeket pénzügyi átcsoportosításokkal, valamint az év végéig várható 3-3,5 %-os gazdasági növekedéssel kívánnak fedezni.

Milyen erős a vasi lobbi a kormányzatban?
A Nyugat.hu kérdésére a szocialista politikusok örömmel állapították meg, hogy soha ennyi Vas megyéhez kötődő politikus nem foglalt helyet még egyetlen kormányban sem, illetve nagy a közfeladatot ellátó köztisztviselők száma a döntéshozatalhoz közeli pozíciókban. Sejtelmes célzások szerint vélhetően rövid időn belül "kézzel fogható eredményei is lesznek" a lobbizó vasi politikusok munkálkodásának...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet