A város Szabót szeretné, a megye még nem döntött...

Bár a Fidesz szombathelyi csoportja nagy többséggel Szabó Gábort javasolta a polgármesteri posztra...

Szabó GáborRettegi Attila, a Fidesz szombathelyi-csoportjának városi elnöke tegnap lapunknak azt nyilatkozta, hogy a szombathelyi Fidesz-csoport pénteken úgy döntött, hogy a jelenlegi polgármestert, a nyelvvizsgaügy miatt elhíresült Szabó Gábort indítja az őszi helyhatósági választásokon polgármester-jelöltnek. Dr. Szabó Gábor ismét ringbe száll.

Még aznap Sági József fideszes országgyűlési képviselőt is megkérdeztük, aki azonban azt mondta, péntek este nem született valódi döntés. Még nincs jobboldali polgármester-jelölt Szombathelyen

Akkor, most van jelölt, vagy nincs? - tettük fel magunknak is a kérdést, melyre szombat délután a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán Kovács Ferenc megyei elnöktől és Sági József fideszes országgyűlési képviselőtől vártuk a választ.

A Fidesz megyei elnöke elmondta, Vas megye nagyobb településein a jelöltek indításával készen állnak. A polgári oldalnak már minden egyéni választókörzetben van saját jelöltje, nevüket azonban még a megyei választmány elé kell terjeszteni, amit annak jóvá kell hagyni. A végső szót tehát a megyei szervezet mondja ki szombathelyi polgármester-jelölt ügyében is. Mivel ez még nem történt meg, semmiképp sem lehetne hivatalos jelölt Szabó Gábor.

A szombathelyi képviselő jelöltekről szólva Sági József országgyűlési képviselő közölte, az elmúlt négy évhez képest jelentős frissítések lesznek. A 17 körzetben 11 olyan személyt indít a polgári oldal, akiket eddig még sohasem. Pénteken megszavazták a kompenzációs listát is. "Ugyanakkor a csoport a polgármester személyére vonatkozólag olyan bölcs döntést hozott, hogy mindaddig, amíg a polgári oldalon több jelölt neve merül fel, addig a Fidesz szombathelyi szervezete nem nevezi meg jelöltjét."

Sági József szerint a tagság kifejezett kérése volt, hogy a felmerült neveket ne hozzák nyilvánosságra. Sági József csak ennyit konkrétumot árult el: "három név is szóba került, közülük ketten már bejelentették indulási szándékukat, de egy harmadik név is felmerült."

Az időpontra, hogy mikor kívánják megnevezni jelöltjüket Sági József ezt válaszolta: "Nem határoztunk meg időt magunknak, hanem egy szűk időkeretet próbálunk meghatározni, hogy mindenki számára elfogadható név kerüljön a választmány elé."

Rettegi Attila lapunknak tett kijelentését, miszerint a döntés már megtörtént, és a helyi Fidesz Szabót javasolja, Sági József így kommentálta: "Nagy igazság van benne, ilyen szavazás valóban volt. Ám nem javasolta, csak támogatását élvezi." Azon feltevésünket, mely szerint esetleg arról van szó, hogy a megye és a város között a jelöltállításban ellentét van, azaz hogy a város jelöltjét, Szabó Gábort, a megye nem támogatja, a képviselő egyértelműen cáfolta. Nem szerencsés az ilyen szembeállítás - közölte. Csupán több jelölt van, akik között dönteni kell.

(Mint közismert, a nyelvvizsgaügy idején a városi fidesz kiállt Szabó mellett, végül a megyei szervezet döntése és az országos vezetőség nyomásra zárták ki a pártból. Szerk.)

Végezetül Kovács Ferenc elmondta, a polgári oldalon maximális összefogás lesz, egyeztettek az MDF, a KDNP, és a Fidelitas helyi vezetőivel, és egyéb polgári szervezetekkel is. A kisebb pártok jelöltjei olyan helyeket kapnak majd, amelyeken esélyük lesz arra, hogy bekerülhessenek a közgyűlésbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet