Kritika és költségvetés

Kórkép Szombathely anyagi helyzetéről.

A közgyűlés még június 13-án rendkívüli ülésen módosította az év elején jóváhagyott költségvetést. A 800 millió forint összegű további kiadási csomag pártállásuktól függetlenül borzolta a közgyűlésben tevékenykedő pénzügyi szakemberek idegeit. Szombathely anyagi helyzetének pillanatnyi kórképéről a költségvetési bizottságban együtt dolgozó Németh Kálmánt (SZDSZ), Csermelyi Andrást (MSZP) és Horváth Zsoltot (FIDESZ) kérdeztük meg.

Lesz ez még így se...
Németh Kálmán (SZDSZ) szerint az idei költségvetés előkészítése a korábbi évek gyenge színvonalát is alulmúlta. "Már a koncepció készítésének időszakában kiderült, hogy a működési források nem fogják fedezni a kiadásokat. S valóban, a vélt 200 milliós pénzmaradvány helyett negatív irányba billent a mérleg. A működésnél jelentkező pénzhiányt a fejlesztések rovására pótolja a város. Ám így sincsenek megfelelően támogatva Szombathely intézményei. A fűnyíró elv alapján mindenkitől egyformán veszik le az egyébként jogosan igényelt pénzt, ahelyett, hogy egyensúlyt teremtenének a működési oldalon."

Megmentőnk a gázközmű-vagyon
Ha tavaly szeptemberben nem jön a gázközmű-vagyon, akkor a város pénzügyileg ellehetetlenült volna - véli Németh Kálmán, akinek óriási csalódást jelentett az így jött pénz felhasználása. "A tervből - miszerint a megismételhetetlenül nagy összegű bevételt pályázatok útján megduplázzák és komoly városépítő projectekbe fektetik - semmi nem valósult meg. A gázközmű vagyon 2,6 milliárd forintjából egy komoly intézményt sem tud építeni a város, helyette apró igények kielégítésére forgácsolódott szét az összeg."

Súlyos törlesztési és kamatfizetési kötelezettségeink
Németh Kálmán példátlannak ítéli, hogy egyeztetés nélkül 800 millióval módosítják a költségvetést, majd annak ellenére, hogy két szakmai bizottságnak is komoly fenntartásai vannak, el is fogadják az előterjesztést. Az SZDSZ-es városatya szerint sok tételt csak azért kellett beemelni a költségvetésbe, hogy a területileg érdekelt képviselő biztosan megszavazza a módosítást. Mindezt egy olyan pénzügyi helyzetben, amikor a város hitelállománya az államháztartási törvény által meghatározott felső határt súrolja. "Jelenleg a hitelállomány 1,6 milliárd forint, plusz 500 millió forint folyószámlahitel, amely évek óta folyamatosan igénybe van véve, vagyis tartós hiányt jelent. Ez az adósságszolgálat az elkövetkező években súlyos törlesztési és kamatfizetési kötelezettséget ró a majdani városvezetésre."

"A takarékosság, mint szemlélet, nálunk nem létezik"
Csermelyi András (MSZP)
megfogalmazása szerint a város túlköltekezik, emiatt jelentős fejlesztésre fordítható tartaléka alig marad. "A jogos igények mellett számos olyan tétel került be a költségvetésbe, amit az ellenzék túlzottnak tart. A Polgári Frakció tagjai tudták, hogy a gázközmű-vagyon egy része még megvan, s hogy ebből mindenféle kívánságuk teljesíthető."

Csermelyi András frakciója sok apró tétel mellett a központi játszótér gondolatával sem tud megbarátkozni, mondván: hiába szép és igényes, ha nem célszerű. Véleményük szerint a központi park kialakítására elkülönített pénzből a város összes terét fel lehetett volna újítani.

Az MSZP-s városatya azonban még mindig szerencsésebbnek tartja, hogy játszótér és szökőkút épül abból a pénzből, amit eredetileg a termálfürdő rekonstrukciójára szántak. "Ha sikeres lett volna a pályázat és belevágunk a gazdaságilag megalapozatlan termál-programba, biztos, hogy tönkre megy a város. A mostani 800 milliós módosítást sem lett volna miből kifizetni."

Se sportcsarnok, se új Fő tér?
Mára 500-550 millió forint maradt a hatalmas gázközmű-vagyonból, de Csermelyi András szerint ez már sehogy sem lesz elég a hőn áhított sportcsarnokra. "A polgármester kapott egy szóbeli ígéretet a korábbi sportminisztertől, miszerint a város 500 millió forint támogatást kap majd a csarnoképítéshez. Ha ez a szóbeli ígéret a kormányváltással együtt mégsem tűnik el, 500 millió forint még akkor is hiányozni fog a másfélmilliárdos beruházáshoz.

Ráadásul jövőre a város hiteleinek törlesztése már 800 millió forint fölé emelkedik, így félő, hogy hiába tettük félre a megmaradt pénzt a csarnokra. Ha a város nem fogja vissza radikálisan a kiadásait, vagy az új kormány intézkedései nyomán nem jutunk több támogatáshoz, akkor ez a pénz jövőre elolvad."

Zsákbamacskák
Az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselő is értetlenül áll a marketing célra elkülönített 6 millió forint előtt, hiszen meglátásuk szerint a központi játszótér és a megszépült Tófürdő önmagát reklámozza (ez utóbbi már amúgy is túlzsúfolt), más népszerűsítendő fejlesztés pedig nem valósult meg az elmúlt években. Az ellenzék arra gyanakszik, hogy a majd egész oldalas hirdetésekben testet öltő marketingtevékenység sokkal inkább a helyhatósági választásokra készülő FIDESZ és nem a város érdekét fogja szolgálni.

A Fő téri szökőkúttal kapcsolatban is vannak kételyeik a városatyáknak. Németh Kálmán szerint egyenesen elképzelhetetlen, hogy a tervezett formában megépüljön, mivel a szobrok nem ide valók, a kút pedig az alkotásokhoz lett igazítva. Az eddig ráköltött 15 milliót az ablakon is kidobhattuk volna - véli. Csermelyi András viszont attól tart, ha a szökőkút meg is épül, az önkormányzatnak akkor sem marad pénze arra, hogy jövőre folytassa a tér rekonstrukcióját.

Külön-külön igen, egy az egyben már nem
A pénzügyi és költségvetési bizottságot vezető Horváth Zsolt (FIDESZ) nem érzi problémásnak a város pénzügyi helyzetét, hiszen minden vállalásnak megvan a fedezete, de egyet ért képviselőtársaival abban, hogy az utolsó fejlesztési tartalékokból nem szabadott volna működési célokra kivenni. Véleményüket azonban nem vette figyelembe a közgyűlés. "A vitatott 160-170 milliós tétel minden egyes eleméről külön szavaztunk, és néhány pénzügyi szakember kivételével a közgyűlés mindent támogatott. Ezért volt furcsa az ellenzék reagálása, amikor egészében mégsem fogadták el a módosítást.

A képviselők jelentős része struccpolitikát folytat, a nemes célokat támogatják, de amikor felmerül a kérdés, hogy miből lesz kifizetve, akkor homokba dugják a fejüket." Horváth Zsolt szerint nagyon sok tételnél lehetett volna takarékosabb, de a feladatot nem ellehetetlenítő pénzügyi finanszírozást biztosítani.

Történhetnek csodák
Horváth Zsolt is megerősítette a tényt, hogy a város fejlesztési bevételei elfogytak. "Rendszeres fejlesztési bevétellel nem lehet számolni, s így nagyon nehéz lesz a következő évek fejlesztéseit finanszírozni. Új projektek indítására a következő időszakban nem látok lehetőséget, bár történhetnek csodák, a gázközmű-vagyon is ilyen volt. Tulajdonképpen a jelenlegi közgyűlés, az ellenzék támogatásával a jövő fejlesztési lehetőségeit hozta előre."

A csoda a sportcsarnok építése kapcsán is jól jönne. Horváth Zsolt szerint az új kormánytól várt központi támogatás elérése olyan cél, amiért a városvezetésnek és a mindenkori ellenzéknek együtt kell harcolnia.

Közérzet-javító fontos beruházások
Az ellenzék által vitatott pontokat Horváth Zsolt a városlakók közérzetét javító fontos beruházásoknak tartja. Ilyen a központi játszótér és a szökőkút is. Véleménye szerint a játszóparkra szánt pénzből a többi teret szépítgetni sziszifuszi munka lett volna, a Fő tér felújítására előirányzott összeg pedig eltörpül más városok ilyen jellegű beruházásai mellett. A szoborcsoport körül kialakult vitát jogosnak, a szökőkút megépítését halaszthatatlannak tartja.

A marketingcélra elkülönített 6 millió forintot a Tófürdő reklámozásával magyarázza a fideszes városatya, azt viszont ő sem érti miért kell ekkora összeg, s miért nem a beruházási program részeként jelent meg a marketing.

Az iskolák összevonására már régóta szükség lenne
A borúlátóbbak szerint a jövőt intézményátszervezés és takarékosság kell, hogy jellemezze majd. Radikális intézkedésekre, iskolák összevonására már régóta szükség lenne, de a fájdalmas döntéseket senki sem szeretné magára vállalni. A szűkítéssel nyert pénzt a megmaradt intézmények hatékonyabb működtetésére fordítanák, ez azonban egyelőre senkit sem vigasztal.

Link-ajánló:
Sertéshizlaldát a Fő térre!
A szökőkút állatorvosi lova
Rendkívül aranyos szombathelyi közgyűlés
Báden, az báden, avagy avatás a szombathelyi Tófürdőbena
Iseumtól a Ferences kertig
Fő téri kérdőjelek

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet