Megavurstli a Sportligetben

Még egy nyócadrangú venezuelai tusfürdőopera is gazdagabb ingerekben, mint az a fajta borgőzös-búcsúi csinnadratta...

Hogyan faragjunk gyermekünkből profi fénytechnikust? Hiszi a piszi, de erre is megleltük a választ, amikor képzeletbeli kényszerzubbonyt magunkra öltve kilátogattunk a TV2 road-showjára.

mobilparti3.jpg (12530 bytes)Nyugatiasodásunk egyik csúnyán eltévelyedett mellékvágánya, hogy manapság már nem elsősorban a közös piknikek és nyári fürdőzések, hanem a road show-nak nevezett nagyvárosi haknik látogatása jelenti az elsőszámú családi programot a hőségtől megrészegült lokálpatriótáknak. Az igazán szerencsések találnak maguknak ennél tartalmasabb elfoglaltságot is, de most az egyszer legyünk kegyetlenül őszinték: ennél bizony már csak jobbat lehet találni. Még egy nyócadrangú venezuelai tusfürdőopera megtekintése is gazdagabb ingerekben, mint az a fajta borgőzös-búcsúi csinnadratta, amit vasárnap este a TV2 talentumai zavartak le a Sportligetben.

Mintha egy lezuhant ufonauta élő boncolására igyekeznének...
Megérkezésünket hosszas meditálás és gyarló létünkről való merengés előzte meg. Tudtuk, hogy hatalmas jelentősége van a lelki megerősödésnek, ha arról van szó, hogyan viseljük el a később ránk váró veszélyeket, amellyel a tömegkultúraként ismert nagy, ostoba szörnyeteg riogat majd minket. Kezdődött az egész azzal, hogy magyar polgárok helyett egyszerű városlakók végeztek kisebbfajta útszűkítést a Perint-hídon, eltorzult grimaszokat varázsolva a lelkesen kormányzó sofőrök ábrázatára. Masszaként hömpölyögtek a népek a Sportliget melletti kisméretű sztyeppe irányába, körülbelül akkora vehemenciával, mintha egy lezuhant ufonauta élő boncolására igyekeznének. A nagyszínpadot elég szerencsétlenül sikerült beforgatni a helyszínre, mert noha feng-shui iskolát nem végeztem, tudom, hogy a programok főszínhelyét érdemes a bejárattal szemben elhelyezni, a nagyobb tömegvonzás érdekében.

Úgy látszik, az efféle terepgyakorlatok egy tollvonással bekerültek az "elhanyagolható szempontok" kategóriába, mert a megavurstlik így, a maguk szélsőséges igénytelenségével is a fél várost mozgásba lendítik. Hogy miért, az még mindig hétpecsétes titok.

Teljesen nyolc, hogy ki játszik...
A felturbózott érdeklődés mibenléte azért is amolyan ikszaktásan titokzatos, mert már maguk a fellépők is kérdőjeleket hagynak maguk után. Például azt, hogy kik is ők tulajdonképpen. Mert ha azt mondom, hogy tízből három ember négyféle magyarázattal szolgál, a maradék hétnek meg aztán teljesen nyolc, hogy ki játszik, akkor még finoman fogalmaztam. A színpadon tüzes beleéléssel gesztikuláló csávóka, és a mögötte felsorakozó zenekarszerűség, egy mellettem álló háziasszonyka szerint a harmonikásmárió felfedezettjei, míg egy másik szemlélődő Zámbó Jimmy emlékzenekaraként aposztrofálja őket. A variációk száma határtalan - kár, hogy a koncert végén szinte senki sem tudja, kinek tapsol. Figyelmünket aztán lassan, de magabiztosan a kis faházaknak álcázott italmérésekre fókuszáljuk, ahol persze hogy lónyálat adnak sör helyett, meg ezzel együtt egy kis diákszigetes nosztalgiát.

Jönnek ezek a csigatévések, és ismét felszakítják a régi sebeket
Lehetetlen nem felfigyelni a megavurstli specialitásaira, a vizuális technika csúcsmodelljeire, a gyermekszemet gyönyörködtető fényrudakra. Én naiv, már jó tíz évvel ezelőtt, az augusztus huszadikai tűzijátékot szemlélve is egy laza fonákmozdulattal hajítottam kukába a szüleimtől kapott világítócsövecskét, erre meg jönnek ezek a csigatévések, és ismét felszakítják a régi sebeket. Most azonban már nem másnapra elhalványuló portékával kábítanak el az árusok, de nem ám! Az alapverzió eleve ceruzaelemmel indít, és másodpercenként ötezret villan: kézi stroboszkóp, mint a "diszkó-előkészítő tanfolyam fiatalkorúaknak" elengedhetetlen kelléke. E vadító felismerések közepette a vurstli-jelleget erősítő zakatoló művonatok, surrogó kicsi-kocsik, és a vészjóslóan tömeg fölé magasodó lufikák egy sajátos mágneses teret alkotva taszítanak minket egyre messzebb a helyszíntől.

Vattacukor helyett pedig az az édes tudat ragaszt álmot szemünkre, hogy a mobil-party nevéhez híven másnapra már jó messze elmobilizálja magát, és ismét visszacsöppenhetünk a jó öreg szombathelyi semmittevésbe:)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet