Szombathelyi zsaruk drótszamáron

Mintha megelevenedett volna a TV-sorozat: Szombathely belvárosában ezentúl bringás rendőrökkel is összefuthatunk.

Elképzelhető, hogy a következő hetekben feltűnően sok enyhe szabálysértést követnek majd el fiatal lányok a vasi megyeszékhely belvárosában, abban bízva, hogy rájuk is lecsapnak a kerékpáros zsaruk. Fiatalos egyenruha, dögös fejvédő, kellően szőrös lábak és megnyerő külső - ez jellemzi az új egységet.

Szuperbringák a netről
A frissen átadott két kerékpár nem valamelyik raktáráruház akciós polcáról került le, a szakavatott szemek rögtön fennakadnak rajtuk és úgy is maradnak. A darabonként 488 ezer forintba (no meg ÁFA) kerülő bringák könnyűfém ötvözetből készültek, 27 sebességesek és mellesleg a német kerékpáros bajnok is ilyennel versenyez. A járművek légrugóit az éppen aktuális kerékpáros súlyához kell beállítani. Teljesen egyedi gyártmányok, Magyarországon jelenleg a vasi zsaruk rendelkeznek egyedül ilyen járművel.

A gyártó Hungary Bike Kft-re Nagy Zoltán rendőrtiszt bukkant rá az Interneten. A belvárosi rendőrőrs újraélesztésekor már megfogalmazódott a fejében a gondolat, hogy valami úton-módon meg kellene próbálkozni a kétkerekű zsarukkal, és a világháló segítségével a gondolat valóra vált. Ráadásul a kerékpárokat átalakító cég referenciamunkának szánta a két rendőrbringát, így mindössze darabonként 100 ezer forintért jutott hozzá a város, plusz áfa, persze.

Villogójuk az nincs
A rendőrjármű egyértelmű ismertetőjele a kék villogó, amit most hiába keresünk, még a bringák csengője sem szól 100 decibellel. A rendőrbiciklit onnan lehet megkülönböztetni társaitól, hogy megkülönböztető jelzés gyanánt rendőr ül rajta, vázára pedig Rendőrség felirat került. A rendőrök öltözéke speciális kerékpáros egyenruha és fegyverzet. Hiába a beélesített fényképezőgép a bemutatón, a rendőrök oldalán fityegő nagy tonfa még véletlenül sem akad a küllők közé, a fiatal rendőrök magabiztosan róják a tiszteletköröket.

A bringás zsarukra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a mezei állampolgárokra, azaz a Fő téren például ők is csak tolhatják a cangát. Kivételt képeznek természetesen az elfogások, ilyenkor repeszthetnek csodajárgányukon - a rendőr felülbírálhatja a közlekedési szabályokat -, de magától értetődően ekkor sem mehetnek át a bámész járókelő nyakán.

Esőben ne keressük őket
Felvetődhet a kérdés, mire jó egy kerékpáros rendőr? A válasz egyszerű: a bringás zsaru közelebb áll az állampolgárhoz, sokkal közvetlenebb kommunikáció alakulhat ki köztük, mint egy gépkocsizó járőr esetén, de sokkal mobilabb, mint pl. a gyalogos járőr. Ha segítségre van szükség bármikor megszólíthatók kétkerekű rendőrök, legyen az útbaigazítás, vagy jogorvoslat. Nem akadály ezentúl az útpadka, lépcső, gödör, kis sikátorokon is gyorsan előre lehet törni -kellő csengőszaggatással. Egyetlen ellenfél az időjárás. Ilyenkor a kerékpárok garázsban maradnak.

A rendőrkerékpárokat egyelőre jelképes összegért bérli a kapitányság a várostól, de már folyamatban van a felajánlási eljárás, aminek végén végleg a rendőrséghez kerülnek a kétkerekűek.

Jutalom a kerékpártolvajok kézrekerítőinek
A kerékpár-átadási ceremónia keretében jutalmazásra is sor került. Négy rendőr és egy civil kapott dicséretet. Ez utóbbi azért, mivel elkapott egy gépkocsi feltörőt és annak társát is rendőrkézre juttatta. A sorozatfeltörésekért felelős bűnbanda azóta is letartóztatásban van. Ezen ügy apropóján kapott jutalmat Mészáros István és Tóth András is. Csóbor Georginát a kerékpárlopások sikeres felderítéséért illette dicséret, míg Kövecs Árpád folyamatosan jó munkavégzéséért kapott elismerést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet