Hajtás zöld-pajtás! Zöld Lovagok drótszamáron

A Lovagok képviseletében biciklis fiatalok érkeztek Szombathelyre, hogy pontosan miért is, azt már nem nagyon tudják...

Jött a hír, a Zöld Gondolat Lovagrend kerékpáros követei szerdán délben Szombathely Fő terére érkeznek, ahol nem kevesebbet akarnak, mint a környezettudatos gondolkodást terjeszteni. A kíváncsiság minket is a helyszínre csábít...

A láthatalan lovagok
A drótszamáron érkező zöld lovagok Fő téri bevonulását szinte senki sem észleli, hiszen a pár fiatalt az átlag biciklis-turistától csupán egyen-felsője különbözteti meg. A pólón megannyi szponzori (ezek nélkül már zöldmozgalom sincs?!) jelvény díszeleg, köztük a lovagrend emblémája szinte észrevétlen.

Tessék?
A sajtóanyagból még kiviláglik, hogy a "Zöld Gondolat Lovagrend Környezetvédelmi Kommunikációs Program" partnere többek között az "Egészséges Városok Szövetsége", melynek tagja több mint egy évtizede Szombathely is. Az "Egészséges Város" tagszervezet helyi elnöke pedig Szabó Gábor polgármester."

Három ültetendő fáról...
A hivatal elé dél körül gördül a csapat, fogadásukra polgármesterünkön kívül egy-két, épp arra ténfergő hivatalnok és három-négy médiamunkás sereglik össze. Pedig a fiatalok nagy utat tettek meg idáig, Mohácsról bicikliztek városunkba.
A lovagrend a természet, a környezet és az egészség védelme érdekében, figyelmeztető szándékkal három facsemetét ajándékoz Szombathelynek. Hogy mikor, miért, és milyen fákat, senki sem árulja el, gyakorlatilag a szimbolikus adás-vételből, a lovagrend leveléből és Szabó Gábor beszédéből (mikrofon híján) szinte semmit sem hallani. Annyi azonban kiviláglik, a fákat majd később, autóval hozzák, mert ugye biciklin nehéz lenne, meg nincs faültetési szezon. Helyette a biciklis küldöttek táblácskát hoztak, rajta a titokzatos lovagrend üzenete, ezt majd az elültetett fák szomszédságában kell elhelyezni.

A "zöldküllős" srácokról
A ceremónia villámgyorsan lezajlik, mi a srácokat faggatjuk tovább. Megtudjuk, a lovagrend hírvivői Mohácsról érkeztek, ahol mindannyian egy "Zöldküllő" elnevezésű túrakerékpáros egyesület tagjai. A srácok leginkább biciklizni szeretnek, emellett saját példamutatással óvják környezetüket és a természetet. Többek között azzal tűnnek ki más biciklizni szerető csoportosulások közül, hogy rendszeresen eljárnak Mohács gyorsforgalmi útjai mellé és a közeli tájvédelmi körzetbe összeszedni a szemetet. Csak műanyag zacskót és gumikesztyűt kérnek, cserébe a munkát szívességből elvégzik.

A zöldküllősök "oda mennek, ahova hívják őket"
A lovagrend akciója vasárnap Pécsről indult, tervük szerint tizenhárom várost látogatnak meg, az akció szeptember 8-án, Szentendrén ér majd véget. Szombathelyről Kőszegre tartanak, ott alszanak, majd Mosonmagyaróvár felé haladnak tovább.

A Zöld Gondolat Lovagrendről, és magáról a mozgalomról azonban már hiába faggatózunk. A Küllősök csak pár hónapja csatlakoztak a mozgalomhoz, mivel a Lovagok felkérték őket erre a hírvivő akcióra. Az egyik srác csak annyit tud, pár éve alakulhatott, és valamilyen kapcsolatban van az "Egészséges Városokért" mozgalommal, de hogy milyennel?
Még egy információt hallani vélt: dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a fővédnökük. Másikuk a lovagrendről legalább annyit biztosan tud, amennyi a meghívón is szerepel: 2000. tavaszán alakult, azzal a céllal, hogy tagjai a legszélesebb körben terjesszék és népszerűsítsék a környezettudatos gondolkodást.

Az, hogy például Szombathely mitől "Egészséges Város", fogalmunk sincs, annyi biztos, hogy polgármesterünk (ha jól hallottuk) ennek jegyében beígért a lovagrendnek egy napot, amikor a hivatal és a közgyűlés kerékpárral fog közlekedni, hogy példát mutasson.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet