Medgyessy Péter és a szombathelyi nagygyűlés

A szocialista-liberális nagygyűlés nem maradt lelkes, bár monumentálisnak nem nevezhető tömeg nélkül.

Nyilvánvaló azonban, a parlamenti választás kampányakor itt járt kollégát itt Szombathelyen nem lehet csak úgy, legalábbis tömeg-ügyileg lepipálni.

Szóljon hangosan az ének...
A miniszterelnök bejöveteléhez a ráhangolódást a helyi gyermekszórakoztató, a Varnyú Country adta. (Az esemény előtt fél órával már szólt a western-dáridó, ám jó, ha akkor öten-tízen várakoztak a téren.) A baloldali szurkolótábor azonban nem maradt végleg otthon, mire hármat harangoztak, feltöltődött a színpad előtti tér is. Hamar előkerültek a magyar zászlók, és a pártszimbólummal ékesített lufik is. (Látszik, könnyen szocializálódik a magyar, lobogók alatt összegyűlni pedig nemcsak a nemzeti oldal szeret.)

Rajtunk ne nevessen az ország!
Az előjátékot az MSZP polgármesterjelöltje, Ipkovich György vezette le. (Vajszínű öltönyben, tisztes eleganciával, meglepően határozott kiállással, és erőteljes orgánummal.) A felvezetés röviden így foglalható össze: "Rajtunk ne nevessen az ország!". Az indítás természetesen polgármesterünk, Szabó Gábor nyelvvizsga-bortrányára tett finom célzásként értelmezhető. A polgármester-jelölt, mint már annyian és annyiszor, eztán tiszta parkokat, egyetemet, színházat, jobb kórházat és botrányoktól mentes, tiszta közéletet ígért.

A kisnyugdíjas és a hétköznapi gondok...
Egy nyugdíjas hölgykoszorú mellettem, a Royal teraszán öröm-kiálltásokba tört ki, majd fennhangon, egy pohárka borral a miniszterelnök tiszteletére áldomást ittak. (A jólét, íme, kézzelfogható!) A színpadon közben előlépett Medgyessy Péter is, aki szombathelyi felvezetőjével ellentétben csendesen (néha alig hallhatóan), visszafogottabban beszélt. Az elegancia nála is rendben volt, euro-komform sötétkék zakó, hozzá piros-szürke ferdén csíkos nyakkendő. Beszédét csipetnyi érzelmi felütéssel, a kisnyugdíjas gondok, a hétköznapi terhek felemlegetésével, a béke, a nyugalom vágyával kezdte. Az atyáskodó hangnem a továbbiakban is megmaradt, mindvégig egy higgadt, nemzetét tisztelő, csendes-szavú bankár-családfő benyomását keltve.

"Ez a kormány betartotta a szavát, kedves barátaim..."
A miniszterelnök, miután kormányának igazmondásáról meggyőzte a tömeget, kampánykörútjain szerzett tapasztaltairól mesélt: miszerint ebben az országban az embereket nem a politikai szembenállás, hanem saját gondjaik érdeklik a legjobban. Az, hogy épüljenek új utak és csatornák, hogy gyermekeiknek ugyanolyan esélyeik legyenek, mint az Eu-ban született csemetéknek.
A csatlakozás kapcsán Orbán Viktor nemrégiben tett kijelentésére így reagált: "Nem megszabni kell, hanem megteremteni a feltételeket." Szerinte az európai Magyarországnak két legfontosabb feladata a gazdasági növekedés, és az igazságosabb elosztás megteremtése. Kormánya legfőbb vágya pedig: "egy gazdagabb, békésebb és büszkébb Magyarország."

Jöhet a Kánaán!
A miniszterelnök eztán a szombathelyi ügyekre tért rá. Nem ostorozta az előző ciklust, helyette ígért. Ha a polgárok jól választanak, akkor Szombathely négy éven belül a régió kulturális központja lehet. Kaphatunk állandó színházat (állítása szerint erre már a kulturális tárca is rábólintott), lesz bölcsészkarunk, és vele egyetemünk. Továbbá új útépítésekkel, a 8-as főút felújításával, és a kórház anyagi helyzetének rendezésével kívánják fejleszteni a megyét. Végezetül a kormány nevében ígéretet tett arra is, hogy a szőllősi templom felépítéséhez is nyújtanak anyagi támogatást.

Eztán Ipkovich György színpadra hívta a körzetben induló közös baloldali-liberális jelölteket, hogy együtt élvezzék a finálét. A szombathelyi polgármester-jelölt búcsúzóul még megígérte, ők betartják szavukat, és ha úgy alakul, az elhangzott ígéretek számon kérhetők lesznek. (Ha úgy alakul, köszönjük, élni fogunk vele...) A színpad oldalából eztán kék és piros lufik szökkentek az égre, következett a show, a kötélugrók levezető produkciója.

Miért fontos Szombathely?
Mint a nagygyűlést megelőző sajtótájékoztatón megtudhattuk, Szombathely lett a miniszterelnök kampányhajrájának első színhelye. Mint mondta, számukra Szombathely nem csak egy nagy múltú város, hanem ennél több, regionális központ és egyre inkább az. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színű önkormányzat hogyan irányítja majd a várost, s a régió életét.
Azt is megtudhattuk, hogy a kormány pont most gondolkodik azon: jó-e, ha megyék fejlettségi szintje szerint osztják le a központi támogatásokat? Hiszen egy megyén belül egészen más helyzetben lévő részek is lehetnek, s egy fejlettebb megyében lévő fejletlenebb területet így sok hátrány érhet. A miniszterelnök szerint emiatt át kellene térni inkább a kistérségek támogatásara.
Az Unióhoz való csatlakozás pedig azért is fontos - mondta -, mert eddig az ország fejlettebb részeitől kellett elvenni, hogy a fejletlenebbeket segítsük.  A csatlakozás után viszont az Unió támogatja majd a lemaradókat. Készen kell állnunk befogadni és lekötni ezt a támogatást.

Medgyessy Péterrel készült beszélgetésünket később olvashatják.

Vonatkozó szavazásunk a címlapon

Fotó: Unger Tamás - Pointer

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet