Érthetetlen szökés a szombathelyi börtönből

Bernáth Attila már csak két hónapot ült volna, mégis úgy döntött, Kolompár Zoltánnal együtt megpattan a szombathelyi börtönből.

Indíték, ráutaló magatartás, besúgó nem volt
A rabok eltűnését délután fél ötkor, a hivatalos létszámellenőrzéskor észlelték a börtönben. Rákli Ferenc, börtönparancsnok arról tájékoztatta lapunkat, hogy a lopássorozat miatt büntetett elítélteknek csak saját körletükben volt szabad mozgásuk. Ebből a körletrészből nyílik egy fa ajtó, amely elválasztja a fegyenceket egy elkülönített folyosótól. A rabok abban az időben szöktek meg, amikor szabad körletkijárás volt. A rendőrség vizsgálja azt, hogy mulasztás miatt jutottak-e át a rabok az ajtón, vagy feltörték-e a fa ajtó hengerzárát.

Csak a tortába sütött ráspoly hiányzik
Miután a folyosóra jutottak az elítéltek, felfeszítették a klubhelyiség ajtaját és átvágták az egyik ablak vasrácsait. Jelenleg csak sejtései vannak a hatóságnak arról is, hogy milyen eszközzel csonkították meg az ablakrácsokat. Rákli Ferenc azt is elmondta, hogy a rabok akár legálisan is tarthatnak maguknál olyan apró eszközöket, amelyekkel percek alatt, csendesen átvághatóak a pár centis rácsok. S hogy tovább csigázza érdeklődésünket, még hozzátette azt is, hogy ilyen eszközök elférnek akár egy gyufás skatulyában, hivatalosan bármely írószerboltban beszerezhetőek és bármely íróasztalon megtalálhatóak. A börtönből azonban egy olyan eszköz sem hiányzik, amely erre alkalmas volna - mondta az intézetparancsnok, majd hozzátette: A belső vizsgálat még folyik, elképzelhető az is, hogy bűnvádi feljelentés is születik az ügyben.

Bernáthot csak belekeverték a szökésbe
A fegyencek közül Kolompár Zoltán 2006 májusában szabadult volna - jelenleg is folyamatban lévő ügyei mellett 7 ítélet miatt állt szabadságvesztés alatt. Bernáth Attilának azonban már csak két hónapot kellett volna eltöltenie a Büntetés - végrehajtási Intézetben, amennyiben befizette volna a pénzbüntetést. A szakemberek szerint őt csak belekeverték a szökésbe. A 6 - 8 általánost végzett fegyencek közül Kolompár volt a szökés értelmi szerzője; Bernáth pedig a végrehajtó ember. Mindkét elitéltet lopássorozat miatt ültették le.

A nyomozók tanúkat keresnek
A rabok a második emeletről - rövid párkány - araszolást közbeiktatva - a második emeletről az ereszen másztak le az utcára. Ott a rabok elérték a Szily János utcát, ahol az egyik kapualjban egyikük ruhát váltott. Ezt egy szemtanú is megerősítette, aki feltehetően az elkövetőket látta a Szily János utcában, úgy háromnegyed négy körül. A Vas megyei rendőrök forgalmas helyeken, vasútállomásokon, buszpályaudvarokon és rokonaiknál, ismerőseiknél keresik első sorban a fegyenceket - mondta el lapunknak Szalai Ferenc rendőr százados, a parancsnokság sajtóreferense. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a foglyok felkutatását. A nyomozók tanúkat keresnek, kihallgatják azokat a rabtársakat is, akik a Büntetés - végrehajtási Intézetben kapcsolatban álltak a szökött elítéltekkel.

Ha nem jut előbbre a nyomozás, akkor pénzjutalmat tűz ki a rendőrség annak érdekében, hogy elfogják a szökött rabokat. A 120 férőhelyes börtönben jelenleg több mint 180 elítélt tartózkodik, akik a szigorodó fegyelmi eljárások, az előírások precízebb megkövetelése miatt nem nézik jó szemmel társaik eltűnését - tudtuk meg Rákli Ferenc intézetparancsnoktól. A börtön falain belül is vannak tanúk, a vallomásokat még vizsgálják.

RENDŐRI ÖSSZEFOGÁS
Főként Vas és Győr - Moson - Sopron megyére koncentrálódik a Vas megyei rendőrök nyomozati munkája, amelynek során megpróbálják előkeríteni a rabokat. A vasi és a szomszédos megyék rendőrei ellenőrzési pontokat létesítettek, és a szökevények lehetséges felbukkanási helyeit is folyamatosan ellenőrzik. A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy aki bármit tud az ügyről, vagy a szökött rabok jelenlegi tartózkodási helyéről, az hívja a 94/521 - 011, 521 - 102, vagy a 107 - es telefonszámot, illetve az ingyenes 06/80/555 - 111 - es számot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet