Szabálytalan kötözés miatt történt a darubaleset

Az utcán sétáló asszonynak azért kellett meghalnia, mert a daru rakománya szabálytalanul volt felkötözve.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Vas Megyei Felügyelőségének közleménye szerint kedden reggel a Globál Kft. kivitelezésben épülő lakásoknál egy 14 méter magas, 30 méter gémkinyúlású toronydaruval az épület belső udvaráról 12 darab fém állványelemet akartak az épület Kőszegi utcai homlokzata elé átemelni. 12 méter magasságban felfüggesztett állványelemek az utcai homlokzat felett kicsúsztak a kötésből és az elzárt gyalogjárdán kívül közlekedő H.J.-nére estek, aki a helyszínen életét vesztette. Az eddigi vizsgálat során azt állapították meg, hogy az elemek szabálytalanul, két kötélággal voltak összekötve, ezek összecsúsztak, és az állványelemek lehullottak az úttestre. A kötözést végző két személynek, az ácsi Szőnyi és Társa Építőipari Kft munkatársainak nem volt meg a tevékenységhez szükséges képesítése. A két embert eltiltották a további munkavégzéstől, valamint egyéb kifogások is felmerültek a daruzással kapcsolatban, ezért a daruzási tevékenységet is megtiltották.

Az egyéb szabálytalanságokról a csütörtöki bizonyítási eljárás után kapunk bővebb tájékoztatást, de annyit megtudtunk, hogy a daru az elkerített járdaszakaszon kívül is végzett emelést. Ezt azzal a feltétellel tehette meg, hogy táblával jelzi a veszélyt, illetve a gyalogosokat és az autósokat nem engedi át a teher alatt. Ugyanez vonatkozott az APEH parkolóhoz vezető bejárat felett végzett tevékenységre is. A munkabiztonsági felügyelet munkatársai többszöri ellenőrzésük során nem tapasztalták azt, hogy emberek feje fölött szállított volna terhet a daru.

Utoljára tavaly ősszel, Sárváron történt komolyabb baleset, amely a munkavédelmi előírások figyelmen kívül hagyásával volt összefüggésben. Ekkor egy bontás alatt álló épület fala omlott egy munkásra. A munkabiztonsági felügyelet rendszeresen ellenőrzi, hogy be tartják-e a kivitelezők és alkalmazottaik a Munkavédelmi Törvényt és az egyéb munkavédelmi szabályokat. Mint azt Hafner Miklóstól, a munkabiztonsági felügyelet munkatársától megtudtuk, gyakoriak a szabálytalanságok. A munkavállalók azt állítják, ha minden előírást betartanának, nem tudnának dolgozni. Mint ahogy Hafner úr fogalmazott, valóban rengeteg a szabály, de a munkafázisokra lebontva - a földmunkától a villanyszerelésig - külön-külön már nem olyan sok, ennek ellenére gyakran találnak szabálytalanságot. A munkavállalók általában a védőfelszerelést nem veszik fel, ők 10 ezer forintig terjedő szabálysértési bírságot fizetnek, de ennél többször találkoznak azzal, hogy kivitelező több dolgozó testi épségét egyidejűleg veszélyezteti azzal, hogy figyelmen kívül hagyja a munkabiztonsági előírásokat. Ezt 50 ezertől 10 millió forintig terjedő munkavédelmi bírsággal büntetik. ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet