Ágh Péter - akiről külön fórumot nyitottak a Nyugaton...

A fiatal képviselő a visszafogott felszólalásokról, a bevallott iskolai bukásról, a hétvégi diszkókról...

A szombathelyi képviselőtestület legifjabb tagja már csak életkoránál fogva is érdekes lehet, hát ha még külön fórumot is nyitottak róla a Nyugaton. Úgy gondoltuk, jobb, ha megkérdezzük őt néhány felmerült kérdésről. Természetesen függetlenítve magunkat a fórum időnkét "elvadult" hangnemétől.

- Csendes visszafogottságot érzek képviselői munkád során. Egy kissé túlságosan kimért és megfontolt vagy. Szokatlan ez egy 21 éves embertől. Ekkora az önfegyelem, vagy ekkora a Fideszben a pártfegyelem?
- Ha arra gondolsz, nem szólnak rám, hogy milyenek legyenek a beszédeim, és hogy legyek visszafogott. Azt hiszem, ha valaki frissen szerez egy jogosítványt, természetes dolog, hogy nem kezd el százhússzal száguldozni a gyalogosokkal teli utcán. Én szereztem egy mandátumot, nagyon fiatalon egy nagyon érdekes helyzetbe kerültem. Igyekszem hatékonyan dolgozni, ugyanakkor nagy körültekintéssel. Amúgy sem hiszek abban, hogy jogos, vagy bárkinek is szimpatikus lenne, ha húszévesen nálam tapasztaltabb nagyobb politikai jártassággal rendelkező képviselőtársaimat kezdeném el kioktatni. Kellő rutin és kellő tapasztalat szükséges ehhez.

- És mit szólnak az idősebb politikustársak ahhoz a tényhez, hogy középiskolai tanulmányaid során megbuktál, és osztályt ismételtél? Ezt most már egy interneten keringő honlap is bizonyítja...
- Nem kell bizonyítani semmit, soha nem tagadtam. Nem hiszem, hogy egész életemet minősítené az, hogy tizenévesen milyen jegyet kaptam egy tárgyból. Az, hogy egy tantárgy rosszul megy egy évben, az nem intelligencia kérdése az csupán az az évi tudást tükrözi. Igen egyszer valóban megbuktam, vállalom, szégyenkezni azonban nem szégyenkezem. Erre akkor lenne szükség, ha azóta nem bizonyítottam volna már számtalanszor. Ma egyetemi hallgató vagyok, és a félévem például olyan jól sikerült, hogy tanulmányi ösztöndíjban is részesülök. Én hiszek abban, hogy semmi nem történik hiába, lehet, ha akkor nem bukok meg, ma nem vagyok képviselő és egyetemista. Arról a honlapról meg azt gondolom, hogy olyan ellenfeleim készítették, akik valami téves rögeszme szerint ellenségeimnek képzelik magukat.

- Azt beszélik a gimnáziumban ellenségeidtől, barátaidtól, boldog-boldogtalantól egyaránt elvártad, hogy Peti bácsinak szólítsanak.
- Ezt szerintem ugyanazok találták ki, akik a már említett honlapot készítették. Az ember a becenevéről sokszor azt sem tudja, honnan származik. Azon, hogy elvártam volna, hogy így szólítsanak, csak mosolyogni tudok. Ráadásul nem is ez volt az igazi becenevem. Így csak a legszűkebb barátaim szólítottak és az osztálytársaim.

- Azt hiszem, hogy a közvéleményt egy huszonéves képviselővel kapcsolatban mindig is érdekelni fogják a háttér-információk, mégis kanyarodjunk vissza a politikához. Milyen érzés ennyire fiatalon egy város életét irányítani.
- A várost sajnos nem mi irányítjuk... Amúgy nem vagyok egyedüli fiatal. A legtöbb párt jutatott ifjúsági politikust a közgyűlésbe. Marton Zsolt az Ifjúsági Demokrata Fórum helyi alelnöke, Abajkovics Péter az SZDSZ-es Új Generáció meghatározó alakja. Csupán a fiatalítás szükségességét állandóan hangoztató MSZP részéről nem érkezett egyetlen fiatalember sem...
Igaz, ezt a kérdést később elég érdekes módon kívánták megoldani. Horváth Zsolt képviselőtársunk ellen egy nevetséges összeférhetetlenségi indítványt kezdeményeztek, abban bízva, hogy egy új választáson a Fiatal Baloldal helyi elnöke, Pintér István kerülhet be a testületbe. Elszomorított, hogy amikor a bírósági állásfoglalás után - mely kimondta, hogy Horváth Zsolt nem összeférhetetlen - Rettegi Attila arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy kérjenek bocsánatot a koncepciós eljárásért, a városvezető koalíció hangos nevetéssel válaszolt.

- Mivel a másik felet most nem tudjuk megkérdezni, bár a témával mi is sokat foglalkoztunk, nézzük inkább, hogyan értékeled a képviselőtestület munkáját, azóta amióta te is képviselő vagy?
- A képviselőtestület munkájának értékelésén én elsősorban a kormányzó koalíció értékelését értem, hisz ők irányítják a hivatalt, ők készítik az előterjesztéseket. Ilyen rövid idő után nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, de más ellenzéki képviselőtársamhoz hasonlóan nekem is vannak félelmeim. A város jelenleg pénzügyi gondokkal küzd, és több szocialista és szabaddemokrata politikus ennek okát - valótlanul -, az elmúlt négy évben keresi. Pedig teljesen világos, hogy ezeket a problémákat a kormány hibás döntései okozzák. Gondoljunk bele abba, hogy a közalkalmazotti béremelés fedezetét nem biztosítja a kormány az önkormányzatoknak. A polgármester úr csapata nagyon nagy ígéreteket tett. Ennek ellenére nem látjuk azt, hogy például a sportminiszter által bejelentett egymillárdos ígéretet milyen forrásból kívánják biztosítani, hisz a támogatások közt nem szerepel. Ha ez meg is érkezik, akkor is rendkívül nehéz lesz a városnak előteremteni a további 1, 5 milliárd forintot. A kormányzó párt túlnyerte magát és most ezért nehézségeket okoz az önkormányzatoknak tett ígéretek betartása.

- Mik a te legfontosabb törekvéseid, apró céljaid, melyeket el szeretnél érni a négy év alatt?
- Több tervem van. Szeretném például, ha újabb, a római korból származó hagyományt teremthetnénk a városban. Épp ezért Marton Zsolt képviselőtársammal azon dolgozunk, hogy életre keltsük azt a legendát, amely Szent Quirinushoz, a Savariában vértanúhalált halt sisciai püspökhöz kötődik. Halálának egyébként idén lesz az 1700 éves évfordulója. Az önkormányzat döntése alapján be is került a város rendezvénynaptárba a Quirinus emléknap, amely június elején lesz. Nem egy szimpla egyházi ünnepet szeretnénk, hanem idővel egy Szombathely kulturális életét és hagyományait színesítő "fesztivál"-t. Ehhez kapcsolódóan szeretnénk elérni, ha a felújított Szalézi téren egy méltó emlékmű, vagy szobor készülhetne a szent tiszteletére, hisz Ő az ott található templom védőszentje. Úgy tűnik, hogy ez a téma minden oldalnak fontos, hisz a polgármester, és Feiszt György alpolgármester is pozitívan fogadta kezdeményezésünket. Ennek nagyon örülök.

- Kik azok akikre, leginkább támaszkodsz egy politikai döntés meghozatalakor, és hogyan éled meg a frakción belüli vitákat?
- Heten vagyunk, és nem döntési pozícióban. Ellenzékiként nincs érdemi beleszólásunk a dolgok alakulásába. Talán ezért is van az, hogy nincsenek igazi ellentétek a frakcióban. Kedvenc politikusom ugyan nincs, de sokan vannak, akiket tisztelek, becsülök. Tanácsokat pedig azoktól szoktam kérni, akiknek az adott témakörre a legnagyobb rálátásuk van. Hálás vagyok, hogy a frakció többi tagja hatalmas odafigyeléssel és türelemmel van irántam.

- Végül egy kényesnek tűnhető téma: miként éled meg a szerepköröd adta protokolláris kötöttségek és a korodból adódó fiatal bohémság közti különbséget? Hiszen rendszeres vendége vagy a hétvégi diszkóknak.
- Egy képviselőnek vannak kötöttségei, ez természetes, ugyanakkor huszonévesen joga van az embernek szórakozni. Gyakran más politikustársammal együtt szoktunk kikapcsolódni. Nem hiszem, hogy ez bűn. Azt azért senki nem várhatja el tőlem, hogy bezárkózzak a szobámba, csak azért mert politikus vagyok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet