Kuncze Gábor Szombathelyen

Ellenfelével, Bauer Tamással semmilyen módon nem akar együtt dolgozni...

A Szabad Demokraták elnöke péntek délután, a párt szombathelyi székhelyén röpke sajtótájékoztatót tartott. Az alig fél órás találkozón a kisebbik kormányzópárt vezéregyénisége az aktuális politikai kérdésekről nyilatkozott.

A pártelnök első napirendi pontként a Törökországgal kapcsolatos NATO-felkérésről szóló országgyűlési vitáról fejtette ki véleményét. Kuncze Gábor szerint a Fidesz a héten "még nem volt kész a döntés meghozatalára", ám bízik abban, hogy a határozatot a négy parlamenti pártnak már hétfőn, kétharmados többséggel sikerül elfogadnia. (Mint ismeretes a felkérésre az országgyűlés a héten még nem adott egyértelmű választ, mivel a Fidesz álláspontja szerint a határozatban részletesen ismertetni kell, milyen katonai eszközök szállíthatók át az országon.)

A politikus hangsúlyozta: mindenképpen el kell kerülni, hogy Törökország védelme összekeveredjen az iraki háború ügyével. Ha a kormány teljesíteni akarja NATO-szövetségesi kötelezettségeit, nincs más választása, minthogy a felkérésre igent mondjon. Magyarország biztonságára egy garancia van, a NATO, ha azt akarjuk, hogy a szövetég megvédjen bennünket, akkor nekünk is vállalni kell a kötelezettségeket.

Az Európai Unós csatlakozásról szólva elmondta, "a jövő ez", a párt a népszavazást és magát a csatlakozást rendkívül fontos kérdésnek tartja, ezért önálló kampányba kezd. Azok szavaznak majd igennel, tette hozzá, akiknek fontos az ország jövője. A pártelnök szerint identitásunkat, kultúránkat nem félteni, hanem erősíteni kell, és ebben az EU senkit sem gátol majd. Azt kell mérlegelni, milyen minőségi váltást hozhat, és milyen lehetőséget halasztanánk el.

A népszavazásról szólva Hankó Faragó Miklós, Szombathely SZDSZ-es országgyűlési képviselője megemlítette, a város polgárai már a NATO csatlakozás idején is bizonyították, az ország sorskérdéseiben felelősségteljesen képesek dönteni. Akkor országosan itt volt a legnagyobb a részvételi arány, 89,5 százalék. Azzal is jó példát mutattunk, hogy országos szinten is nagyon magas volt az igennel szavazók aránya. A képviselő hozzátette, egy jó hangulatú, örömteli kampányra számít.

A kisebbik kormányzópárt elnöke, Kuncze Gábor elmondta, sajnálja, de megérti Kiss Elemér kancelláriaminiszter lemondását. Mert - mint mondta - nagy gyakorlattal rendelkező közigazgatási szakember, aki tisztességgel látta el munkáját. "Másrészt megértem, mert a kormány egyik támadási felületét akarta elhárítani" - tette hozzá, megjegyezve: Kiss Elemér lemondásával európai megoldást választott. (Mint ismeretes a Fidelitas kedden hozta nyilvánosságra, hogy a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda, ahol a kancelláriaminiszter korábban dolgozott, nyáron az állami tulajdonban lévő Malév Rt. átvilágítására kapott felhatalmazást. Csütörtökön a Magyar Nemzet című napilapban megjelent, hogy az ügyvédi iroda a Nemzeti Autópálya Rt.-től is kapott megbízást. Ennek következtében csütörtökön lemondott posztjáról László András, a Nemzeti Autópálya Rt. elnöke, aki szintén a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda egyik tagja volt. A Magyar Nemzet pénteken közreadta, hogy a Közlönykiadó Kft. és a napilap közötti szerződési ügylet lezárását is a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda bonyolítja. A közlönykiadó 100 százalékos tulajdonosa a Miniszterelnöki Hivatal, ezért a lap szerint "nehezen elképzelhető, hogy Kiss Elemér nem tudott az ügyletről".)

Végül szó esett a SZDSZ március elsejei tisztújító küldöttgyűléséről, ahol két elnökjelölt és több mint harminc ügyvivőjelölt indul az SZDSZ vezető posztjaiért.

Kuncze egy kérdésre válaszolva elmondta, a másik elnökjelölttel, Bauer Tamással (aki az ügyvivői posztra is jelöltette magát), semmilyen felállásban nem kíván együttdolgozni, hiszen "olyan ellentétek vannak közöttünk, amelyek nem feloldhatóak."

Végezetül Horváth Vilmos bejelentette, a Nyugat Dunántúli Régió nemrégiben lezajlott választmányi gyűlése egyértelműen Kuncze Gábor támogatták.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet