Reménytelenség után költségvetés

Nemrég még a reménytelenség költségvetésének nevezte az ellenzék a szombathelyi büdzsé első olvasatát...

De még mielőtt belefogtak volna a képviselők a minden tél végén megszokott, félnapos költségvetési vitába, előbb túl kellett hogy essenek a tisztségviselői beszámoló ízekre szedésén. Az ellenzéki képviselők szokásuknak megfelelően ezúttal is segítségül hívták a megyei napilapot, többször is idéztek néhány írásból. Erre fel jegyezte meg a szocialista frakcióból valaki: elkezdődött a havi lapszemle!
A fideszes és demokrata fórumos képviselők a főiskola egyetemmé válásáról és az Epcos iparűzési adójának csökkentéséről szóló cikkek kapcsán tettek fel kérdéseket dr. Ipkovich György (MSZP) polgármesternek. Az elöljáró elmondta, hogy azóta már egyeztettek a főiskola rektorával, és tisztázták a nézetkülönbségeket. A város sohasem akarta megmondani, miként váljon egyetemmé a főiskola (önállóan, avagy sem), csupán azt, hogy a főiskola jelentős összegű önkormányzati támogatásának az egyetemmé válás kinyilvánítása a feltétele.

Az Epcos adókedvezményének ügyét Csermelyi András (MSZP) világította meg. Az alpolgármester szerint a város ígéretéhez híven az előző hónapban határozott idejűre módosította az adókedvezményekről szóló rendeletét, amelynek szövegét azonban multinacionális cég sajátosan értelmezte. Az eredeti verzió szerint az 5 milliárdos adóalap fölötti rész engedménye 25 százalék, de ez nem az adóalapra, hanem az adó összegére vonatkozik. Ennek azért van különös jelentősége, mert adott esetben 5,5 milliárdos adóalap esetén megtörténhet, hogy egy cég már nem fizetne iparűzési adót, szögezte le pénzügyi kiselőadásában az alpolgármester.

A börtön is lehet biznisz
Az új szombathelyi börtön építésének lehetőségét firtatta Vígh Gábor fideszes képviselő. Szerinte nem azért alakították ki fáradtságos munkával az ipari parkot, hogy abból börtönpark legyen. Említette mindezt azért, mert a közgyűlésen elhangzott: az ipari parkban ajánlanak fel területet egy esetleges új börtön céljára. A polgármesteri válasz szerint a városvezetés célja, hogy egy parkosított, élhető tér legyen az Ady tér, ahonnan kiköltöztetnék a börtönt és a buszpályaudvart is. A börtön épületére egyébként is ráfér a felújítás, s ha az igazságügyi tárca úgy dönt, hogy Szombathelyen új "intézmény" lesz, akkor annak kifejezetten örülni kellene.
Egyrészt mert nem igazán szerencsés egy börtön a belvárosban - gondok vannak például az állandó bekiabálásokból -, másrészt az is jó, ha az állam az önkormányzattól vesz területet az új börtön számára, s nem mástól.  Az persze lehet, hogy mindez sértené bizonyos körök (nem volt nehéz kitalálni, hogy néhány ingatlan bizniszben utazó üzletemberre célzott a felszólaló) érdekeit - mondta a polgármester.

A politikai show részeként néhány szappanopera jellegű felszólalás is elhangzott, hiszen a belvárosi kereskedők panasza az elmaradozó vevők miatt örökzöld probléma Szombathelyen. (Ezúttal Heigl István, a Polgári Koalíció tagja, a Fő tér képviselője kapott ötven kereskedő aláírásával egy ilyen jellegű levelet.)
Mintahogyan dr. Prugberger Emil írásban beadott interpellációja is, amely újfent azt firtatta, mit keresnek a bódék a Fő téren, a Szentháromság szobor szomszédságában, amikor azokat már tavaly december végén el kellett volna távolítani.

Jön az elektronikus közgyűlés?
Új színnel gazdagodott a politika show, hiszen ezúttal a kormányzó koalíció tagjai is tettek fel kérdéseket. Abajkovics Péter szabaddemokrata honatya például azt tudakolta, milyen előnnyel jár az, hogy Szombathelyen van a megyei jogú városok szövetsége informatikai albizottságának székhelye. Talán hamarosan elkövetkezhet, hogy a vasi megyeszékhelyen valósulhat meg egy mintaértékű, a papírgyártást felváltó elektronikus közgyűlés, ahol laptopokon jelennek meg az előterjesztések.

A városé lenne a Hali pálya?
Úgy tűnik a fentihez hasonlatos, kissé az álmok kategóriáját jelenti a MÁV kezdeményezése. A vasút szeretne megszabadulni a nem a hatáskörébe tartozó feladatoktól, mint például a sporttelepek működtetésétől. Azonban arról, hogy miként, mennyiért és mikor képzelik átadni a városnak a Haladás ingatlanjait, nos, erről a szándék jelzésén kívül más nem, legfőképpen pedig írásbeli értesítés nem érkezett.

Érdekes színfoltja volt a közgyűlésnek Markó Péter megyei közgyűlési elnök felszólalása. Az egyedi hangvételű rögtönzéseiről ismert fideszes politikus ezúttal is kitett magáért. "Nem véletlen, hogy felsikítottak a burgenlandiak, amikor megtudták, hogy nálunk mennyi új termálfürdő épült. Néhány éve elkészült náluk egy tanulmány, amely a gyógyfürdőkre épülő termálturizmusról szólt. Akkor nem adták oda nekünk, most pedig megijedtek, ezért szeretnék, ha közösen lépnénk fel a gyógyturizmus piacán."

Ennél meglepőbb volt a felszólalás azon része, amely a város fideszes képviselőinek szólt, amiért a megyei-városi közös fenntartású intézményeknek jutó - MMIK, Szimfonikus zenekar, stb. - kiemelt támogatást kritizálták. (Ismert, hogy a Vas megyei közgyűlés jobboldali vezetésű.) Rettegi Attila városi Fidesz-elnök megpróbálta helyre tenni az ügyet: "Még mielőtt bárki azt hinné, hogy a városi és a megyei Fidesz vitatkozik erről" - kezdte felszólalását...

Nem tapogatja magát
Ezután a Pro Savaria képviselője, Molnár Miklós hozta kényelmetlen helyzetbe a megyei elnököt, aki előző beszédében a városi képviselők lányos zavaráról is beszélt. "Nem kell ahhoz megtapogatni magam, hogy tudjam, fiú vagyok"
Ezután a felszólalás után intette meg képviselőtársát dr. Ipkovich György polgármester, mondván, őt sem szokták sértegetni, amikor a megyén vendégeskedik.

Hogyan tűnt el a hiány?
Napközben, a napirendi pontok tárgyalásakor már nem volt ennyire zűrős a helyzet. A költségvetési vita expozéjában Csermelyi András ismertette, miként tüntették el a másfélmilliárdos hiányt. A eredetileg 600 millióra tervezett hitelfelvételt 800 milliósra emelték, s emellett még két nagyobb plusz bevétellel számol a város. Egy ipari parki ingatlanból befolyik 400 millió, másrészt az APV Rt.-vel évek óta pereskedik a város, és most végre nagy remény van egy 520 milliós, a belterületi ingatlanok privatizációja után járó juss megérkezésre.

Hogy jut pénz a választókerületekre?
Az alpolgármester azt is leszögezte, hogy egyetlen egyéni képviselői kérést sem vettek figyelembe a költségvetésnél - az ellenzék tiltakozott is emiatt -, viszont gyűjtik ezeket az igényeket. Amint lesz valamilyen plusz bevétel, ezekre az utca felújítások és más apró-cseprő ügyekre még visszatérnek. Arra, hogy lesznek-e ilyenek, a polgármester is kitért:
"Reményeim szerint az év végén erre a költségvetésre nem ismernek rá az alkotói. Most csak a biztos bevételeket vettük figyelembe, a fantombevételeket nem. De azon dolgozunk, hogy találjunk további pénzügyi forrásokat. Ezeket nem adják ingyen, ehhez sokat kell dolgozni."

Mit hiányol az ellenzék?
Magyar József (Fidesz), a környezetvédelmi bizottság elnökeként amiatt méltatlankodott, hogy bár az előző közgyűlésen megegyeztek abban, hogy a környezetvédelmet kiemelt területként kezelik, ennek semmi nyoma a költségvetésben. Vígh Gábor szerint pedig ha a szocialisták teljesíteni akarják azon ígéretüket, hogy a ciklus alatt felújítják az oktatási intézmények felét, késésben vannak. Ebben a költségvetésben ugyanis egy fillér sem szerepel erre a célra, pedig 25 intézménnyel számolva évente ötöt kellene felújítani, hogy a végére érjenek...

Új autók
Így vezette fel a polgármester beszédének azt a részért, amelyben kitért az úgymond kényes kérdésekre. Ezekre válaszolva utalt a két új autó, egy Audi 6-os (ilyen volt eddig is a polgármesternek) és egy Audi 4-es megvásárlására.
"Az elődömtől öröklött polgármesteri autó már harmadszor romlott el, s ha cégekhez, minisztériumba megyek, nem lehet, hogy a sárga Suzukiból szálljak ki, mint azt teszem a szombati bevásárláskor. Miután a mostani polgármesteri autót eladjuk, a 15 millióból flottakedvezmény révén most két autót vehetünk, ráadásul ebben ciklusban nem egy, hanem két alpolgármester van, ezért kell egy autóval több

A költségvetést végül néhány kisebb módosítások után nagy többséggel elfogadta a közgyűlés.

Bővítik és felújítják az okmányirodát
Az est hátralévő részében különféle lakossági díjak (szemétszállítás, kéményseprés, üzletek bérleti díja, lakbér) emelésének mértékéről döntöttek a képviselők. Tavasszal elkezdik a Bejczy utcai okmányiroda felújítást, bővítést is. A nyárra valószínűleg befejezik a munkát, amelynek ára több mint 100 millió forint. A felújítás idejére visszaköltözik majd az okmányiroda a városháza földszintjére.

Kamaraszínház helyett kamaraszínpad
A Kisfaludy utca 1. szám alatti épület nagytermébe tervezett kamaraszínház ügye nagy vihart kavart. Ugyan több képviselő (Németh István (MSZP), Pavelkovits László (Független)) hangsúlyozta, hogy ha az 1991 óta érvényben lévő közgyűlési határozat (Legyen színháza Szombathelynek) megvalósításhoz egy centivel is közelebb jutnak, ha lesz kamaraszínház, akkor már megérte az a 16 millió forint, amely arra kell, hogy a Kisfaludy utcai székház nagytermében kamaradarabot előadhassanak.
Ezzel szemben Vígh Gábor (Fidesz) leszögezte: legalább 100 millió kell mindehhez, nem látják a kamaraszínház működési költségeit, és még nincs vezetője se az intézménynek. A képviselő attól is tartott, hogy a kamaraszínház létrehozásával a várost vezető koalíció azt gondolja: teljesítette is színházat ígérő választási programpontját... (később ezt a közgyűlést követő sajtótájékoztatón a polgármester cáfolta)
Dr. Prugberger Emil (Pro Savaria) kerek-perec megmondta: amikor kazánok robbannak fel a lepusztult iskolákban, amikor nincs 30 millió orvosi mûszerre, amellyel életeket lehetne megmenteni, akkor nem biztos, hogy erre kellene költeni.
Végül a közgyűlés akceptálva Marton Zsolt (MDF) felvetését ("ez sokkal inkább kamaraszínpad lesz"), elfogadták a határozatot azzal, hogy nem 16 milliót, hanem a szükséges költségeket tartalmazza a beruházási program, amelyet a jövő hónapban tárgyal a közgyűlés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet