Elkezdődött az Eragon forgatása a Ság hegyen – exkluzív képriport

Az Eragon című amerikai filmet hazánkban forgatják. Olvasóink elsőként szemlélhetik meg a fantázia...

Nem is olyan rossz teljesítmény ez egy olyan gyerektől, aki nem járt iskolába, tudását ugyanis szüleitől szerezte, akik otthonukban okították a kis Chritophert. Az Eragon 2003-ban jelent meg az USA-ban, és hamarosan elkelt a megfilmesítés joga is. Mint arról korábban beszámoltunk Fantasy-filmet forgat a Ság-hegyen a 20th Century Fox 2005. June 23. 08:40 , a 20th Century Fox Magyarországot szemelte ki a film forgatási helyszínéül. Pilisborosjenőn és a Celldömölk melletti Ság hegy kráterében kerülnek szalagra a mese jelenetei. Ez utóbbi helyszín okozott némi galibát, de erről is részletesen írtunk korábban. Tüntetők és építők - Már készítik a Ság hegyen az amerikai fantasy film díszleteit 2005. July 15. 23:38

A Ság hegy kráterénél nem is kell mesésebb
Amint képgalériánkból is kiderül, a díszletek már állnak. A Ság hegy kráterére rá sem lehet ismerni, most egy különleges effektek nélkül is látványos kis település áll a hegy gyomrában, tavacskákkal, hidakkal, (mű-)sziklába vájt üregekkel. (Egyébként meg ki gondolta volna, hogy nem egy westernfilmet forgatnak majd itt, a kráterről nekem mindig a vadnyugat jutott eszembe. A szerk.)

A díszletépítés nem ment zökkenők nélkül. A munkaügyi felügyelőség két hullámban ellenőrizte a munkálatokat, és összesen 48 feketemunkást füleltek le a „kommandó” segítségével.
A recept a hagyományos kelet-európai, az amerikaiak megbíztak egy céget a kivitelezéssel, amely azonban nyolc alvállalkozónak adta ki a munkát. A nyolc alvállalkozóból – mily meglepő – nyolc alkalmazott feketemunkásokat a nyereség növelése érdekében. A rossznyelvek szerint az ellenőrzések sem véletlenül történtek, a forgatás „jóakarói” ugyanis bejelentést tettek a Munkaügyi Főfelügyelőségen, mint kiderült, nem alap nélkül.

Tokorcsról startolnak
Ha már a helyi specialitásoknál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a híres magyar konyha mellett sem. A Ság hegy krátere mellett, a forgatási helyszín főbejáratánál található egy fogadó, amely eredetileg élelmezte volna a stábot és a statisztákat, de a jövedelmezőnek induló vállalkozás befuccsolt. Neve elhallgatását kérő informátorunk szerint nem a munka, hanem a hús volt büdös, így a kínos eset óta a közeli Tokorcson tápolják a megfáradt filmmunkásokat.

A tokorcsi repülőtér egyébként a statiszták kiképzőbázisaként funkcionál. Többszáz harcos gyakorolja a harcias üvöltéseket, a harci mozdulatokat és minden olyasmit, ami majd borzongásra készteti a nézőt. A szereplők egyelőre civil ruhában, de már dárdákkal, késekkel próbálnak, miközben a reptér szélén a gépek helyett a kaszkadőrök röpködnek, és zuhannak a frissen felállított toronyról a párnákra.

Szörnyek lesznek a magyar izomemberek
A statisztákat buszokkal gyűjtik össze, többek között Sárvárról és Szombathelyről, és a szóbeszéd szerint nem keresnek rosszul. Egy nap gázsija 12 ezer forintra rúg, ami figyelembe véve a környék munkalehetőségeit, kifejezetten jónak számít, miközben ezért a pénzért a tengeren túl valószínűleg nem tolonganának ennyien.

A sportbarátok az Eragonban sok magyar hírességet fedezhetnek majd fel, mivel a filmesek leszerződtették a hazai erősemberek (köztük erőemelők, szumók és fekvenyomók) nagy részét. Izomembereinkből szörny lesz, mégpedig orgál típusú fegyveres rém.

A filmben állatprémek is szerepet kapnak öltözetként és díszként egyaránt, de hogy valóban láthatjuk is ezeket, az részben a hazai rendőrségnek is köszönhető. Az éber zsaruk ugyanis lefülelték azon honfitársainkat, akik szemet vetettek az értékes bőrökre, és kilopták azokat a forgatás helyszínéről.

John Malkovich a Claudius szállóban?
A magyar lányok két nevet emlegetnek rendszeresen az Eragonnal kapcsolatban: az egyik Jeremy Irons, a másik John Malkovich. Információink szerint az utóbbi színész több társával egyetemben Szombathelyen fog megszállni, a nemrégiben megújult Claudius Hotelben. A szereplők és stábtagok közül egyébként sokan sárvári és büki szállodákban hajtják álomra a fejüket.

Honnan leskelődhetünk?
Az Eragon forgatásának helyszíne szinte vesztegzár alatt van, idegeneknek szinte semmi esélyük bejutni. Leskelődni a Trianon-emlékmű mellől lehet, oda a feljutás kultúrált körülmények között zajlik a kijelölt útvonalon, de a környékbeliek rendszeresen megmásszák a szomszédos meredek domboldalt is, hogy egy pillantást vethessenek a forgatásra. A Ság hegy ezen része azonban nem igazán kedvez az alkalmi turistáknak. Aki nem megfelelő cipőben érkezik, könnyen visszagurulhat félútról.

A Ság hegyi filmes bázis irányát egyébként Sárvártól kezdve jelzőtáblák mutatják. Az „E-unit” és „E-base” feliratú igényes táblák is jelzik, hogy nem egy hétvégés rendezvényről van szó.

A forgatás információink szerint október 15-én este kezdődik. A szombathelyi statiszták 15 órakor gyülekeznek az MMIK mellett.

Nálunk megnézheti!
A nyugat.hu forgatással kapcsolatos képeit eddig is számos hazai és külföldi hírportál, Eragon-rajongói oldal használta, ezért igyekeztünk újabb csemegékkel szolgálni számukra. A tokorcsi statiszta-eligazítás mellett exkluzív képeket közlünk a Ság hegy kráterében felépült falucskáról, valamint egy panorámaképpel is segítjük az eligazodást a forgatás helyszínén. Az Eragon című könyvet egyébként csütörtökön mutatták be magyar nyelven, így az érdeklődők már a könyvesboltokban is hozzájuthatnak a kék sárkány és a kisfiú kalandjait bemutató fantasyhoz.

Nagyításhoz kattintson a panorámaképre!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet