Rendeződik az egykori huszárlaktanya sorsa – Az Apáczai Alapítvány visszaadja az épületek többségét a városnak

Az Apáczai Alapítvány visszaadja az épületek többségét a városnak

Az Apáczai Alapítvány, melynek nevét hosszú évek óta csak pejoratív felhanggal lehet emlegetni, a rendszerváltáskor kapta ajándékba a 20 hektáros ingatlant, rajta 10 épülettel. Nagyot álmodott akkor a kuratórium, komplex oktatási intézményt akartak létrehozni a falakon belül, de évekig nem történt semmi. A két fél közti együttműködés Wagner András polgármestersége idején bicsaklott meg. Az alapítvány tevékenységével az önkormányzat olyannyira elégedetlen volt, hogy 1996-ban 10 millió forintért visszavásárolt 6 épületet, ám az alapítvány azóta sem adta vissza ezeket, sőt a telekmegosztásba sem egyezett bele. Bár 1999-ben a város pert nyert az alapítvánnyal szemben, hiába volt már meg a megosztási vázrajz illetve a műszaki engedély, a kuratórium elnökének, dr. Paksi Ágnesnek a kezdeményezésére a laktanyát műemlékvédelem alá helyezték, ennek értelmében pedig az ingatlant nem lehetett megosztani.

Az évtizedek alatt szeméthegyek gyűltek össze

Teltek az évek, és  az ingatlanegyüttes egyetlen épületének – ez az alapítvány központja, ahol a Nyugat-magyarországi Egyetem kihelyezett tagozata is működik – kivételével egyetlen épületben sem történt változás. Óriási növényzet burjánzik a telken, és az évtizedek alatt szeméthegyek gyűltek össze, a kerítés egy része pedig ledőlt.

Paksi Ágnes nemrégiben még büszkén mesélte, hogy nagy eredményeket ért el az alapítvány az elmúlt évtized alatt, „csodájára jártak Budapestről” az intézménynek. Az önkormányzat viselkedése előtt pedig értetlenül állt az (ex)elnök. A városvezetésnek ugyanis mintegy fél éve elfogyott a türelme, hadat üzent és kimondta a végső szót: ha az alapítvány nem adja vissza az épületeket, pert indítanak ellene. Igaz, a huzavona még az elmúlt hónapokban is folytatódott. Amikor nemrégiben személycsere történt a kuratórium élén, mindenki sejtette, hogy valami elindult, új fejezet vette kezdetét. Egy ügyészségi vizsgálat ugyanis rámutatott arra, hogy összeférhetetlenséget jelent, ha alapító tag irányítja a kuratórium munkáját, így dr. Paksi Ágnes leköszönt, s a poszton Kovács Jenő, a Vegyépszer dunántúli igazgatója követte őt, aki már megválasztásakor hangsúlyozta, hogy a peren kívüli megállapodást szorgalmazza.

Peren kívül rendezik a laktanya sorsát
A tárgyalások rövid időn belül elkezdődtek, az első lépésként pedig kedden megszületett egy szerződés, melyet sajtótájékoztató keretében szignált Ipkovich György polgármester és Kovács Jenő elnök. A megyeszékhely első embere különleges alkalomnak nevezte a találkozót, mint mondta, ígéretet teljesítenek, peren kívül rendezik a laktanya sorsát.

Az Apáczai Alapítvány új elnöke úgy nyilatkozott, amennyiben a kurátorok és a képviselők is partnerek lesznek ebben, két-három ütemben pontot tesznek a 15 éve húzódó ügy végére. A tervek szerint az ingatlan egyharmada – négy épület - az alapítvány kezében marad, kétharmadát – hat épület - visszakapja a város. A kedden aláírt szerződés valójában az 1996-os szerződést lépteti hatályba a tulajdonviszonyok rendezésével. Egyben a városvezetés ígéretet tett arra, hogy rövidesen hozzáfognak a park megtisztításához, illetve a kerítés helyreállításához. A találkozón elhangzott, hogy a tárgyalások januárban folytatódnak, s szeptemberben akár a BDF új tagozatának is helyet adhat az egykori laktanya.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet