Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Forrtak az indulatok, követelik vissza az 1-es és a 21-es buszokat Szombathelyen

Hétfő este lakossági fórumot tartottak a Dési Huber Általános Iskolában.

Február elsejével megszűnt a Herényt Bogáttal összekötő 1-es buszjárat, ami azóta rengeteg szombathelyi mindennapjait keseríti meg nap mint nap. A KISZ-lakótelepen élők hétfőn este lakossági fórumon mondhatták el a panaszaikat Nemény Andrásnak, a városrész képviselőjének, Dóka Zoltánnak, az ÉNYKK (volán) szolgáltatói központ igazgatójának és Tóth Kálmánnak, a déli városrész képviselőjének.

Lakossági fórum a Dési iskolában
Bonyhádi Zoltán

A megjelentek egy emberként követelték az 1-es buszjárat azonnal visszaállítátás, mert a környéken most ez jelenti a legnagyobb problémát. Nem sokkal később pedig már a részeletek is kezdtek körvonalazódni:

Lakossági fórum a Dési iskolában
Bonyhádi Zoltán

- késnek a buszok,
- nem érik el a csatlakozásokat,
- egyik-másik buszmegálló elég rossz állapotban van,
- értelmezhetetlen a menetrend,
- rossz útvonalak.

Pro és kontra

Nemény András annak idején kérte, hogy legyen egy olyan kitétel az elfogadott javaslatban, hogy ha nem működik, akkor lehessen változtatni, ami úgy tűnik, a lakosság részéről lenne igény.

Lakossági fórum a Dési iskolában
Bonyhádi Zoltán

Dóka Zoltán egyrészt a gazdaságossági okokat hozta fel, másrészt pedig azt, hogy egy ilyen hosszú útvonalon közlekedő buszjárat menetrendjének megtervezése és betartása egyaránt embertpróbáló feladat. Azt azonban ő is fontosnak tartja, hogy olyan menetrendje legyen a városnak, ami szélesebb utazóközönséget tud kiszolgálni.

Lakossági fórum a Dési iskolában
Bonyhádi Zoltán

Tóth Kálmán a pozitívumokat emelte ki, ezeket nyilván szeretnék megtartni a déli városrészen lakók érdekében, mert ott most a két körjáratpár ellentétes irányba közlekedik, ami megkönnyíti az ott élők mindennapjait.

Lakossági fórum a Dési iskolában
Bonyhádi Zoltán

Végül Nemény András 150 aláírást kapott azért, hogy állítsák vissza az 1-es és a 21-es buszokat, ezt egyébként csütörtökön a közgyűlésen tárgyalni is fogja a városvezetés. Nemény arra kérte Dóka Zoltánt, hogy a közgyűlésre dolgozzanak ki egy módosítást ez ügyben.

Lakossági fórum a Dési iskolában
További képeinkért kattintson a fotóra
Bonyhádi Zoltán

A költségvetési forrásokkal valószínűleg nem lesz gond, ahogy azzal sem, hogy a déli városrészen élők számára új járatokat integráljanak a menetrendbe. Szombathely buszközlekedésének teljes felülvizsgálata jövőre lesz aktuális, hiszen idén év végén a jelenlegi szolgáltató, az ÉNYKK tíz éves szerződése lejár, tehát még az sem kizárt, hogy végül új szolgáltatója lesz a városnak.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet