200 ezer forintos rezsitámogatást kapnak a budapesti cégek és intézmények dolgozói

Egyelőre még nem tudják, hogy honnan lesz erre pénz.

Kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak a fővárosi cégek és intézmények dolgozói - jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely elmondta, péntek hajnalban helyreállt a hulladékszállítás megszokott rendje, miután sikerült megállapodni a sztrájkoló dolgozókkal.

Hozzátette: igyekeznek ledolgozni a lemaradást, és azt kérte, mindenki a megszokott időben tegye ki a kukákat.

A hulladékszállításban kialakult krízishelyzet azzal a szociális válsághelyzettel függ össze, amely a legtöbb magyar háztartásban jelentkezik. A krízis felhívta a figyelmet arra, hogy megbecsült munkavállalók nélkül nem lehet a közszolgáltatásokat ellátni - mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely
Mészáros D. Zsolt

Közölte: az elmúlt napokban egyeztettek a fővárosi cégekkel, intézményekkel és szakszervezetekkel, és arra jutottak, hogy a rendkívüli rezsitámogatást, amelyet a hulladékszállításban dolgozók kapnak, kiterjesztik a "Budapest-család" minden munkavállalójára.

Heteken belül a főváros minden intézményének és cégének munkavállalója - a vezetők kivételével - megkapja a támogatást - tette hozzá.

A főváros is "borzasztó nehéz helyzetben van" az energiaárak elszabadulása és az infláció miatt, és egyelőre nem tudják, honnan lesz forrás a támogatásra, de Budapestnek a lehetőségein túllépve segítenie kell a munkavállalóknak, "hogy ezt a válságot közösen túléljük" - mondta Karácsony Gergely.

Bár a cégek rendelkeznek bérmegtakarítással, de fel vagyunk készülve arra, hogy pluszforrást kell biztosítanunk a rendkívüli rezsitámogatáshoz. Lehet, hogy fájdalmas döntéseket is meg kell hoznunk - jegyezte meg, kiemelve, hogy ezeket a döntéseket nem a munkavállalók és a közszolgáltatások rovására hozzák majd meg.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, 25-26 ezer munkavállalója van a Budapest-családnak, az intézkedés 5,5 milliárd forint kiadást jelent a fővárosnak. Hozzátette: emiatt Budapest várhatóan folyószámla-hitellel zárja az évet.

A főpolgármester-helyettes elmondta: 17 szakszervezettel tárgyaltak a rezsitámogatás kiterjesztéséről, és az érdekképviseletek azt kérték, a cégek és intézmények vizsgálják meg a home office lehetőségét, ha ezzel lehetővé válik épületrészek lezárása.

Elmondta: emelkedni fog a hulladékszállításban dolgozók alapbére, a pótlékok egy részét ugyanis beépítik az alapbérbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek