Kosaras, orvos, tanár, színész, történész, festő – Ki lesz az év vasi embere?

Nálunk is szavazhat, hogy Ön szerint ki érdemelné meg leginkább, hogy a 2022-es év vasi embere legyen.

Idén is megválasztják az év vasi emberét. A Vas Megyei Közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület immár 25. alkalommal hirdette meg a választást, hogy elismerjék azt, aki 2022-ben a legtöbbet tette a megyéért.

Mint írják, idén is lesz közönségdíj, melyre Vas megye Facebook-oldalán lehet szavazni január 6-án éjfélig.

A választás első körében a Vas Megyei Közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület által felkért kuratórium kiválasztott 10 személyt, akik közül a második körben titkos szavazással választják majd ki az év emberét.

Az eredményt hagyományosan a megyebálon szokták bejelenteni, de azt 2023-ban sem rendezik meg, így január 7-én (szombaton) jelentik majd be a közönségdíjast, később pedig ünnepélyes keretek között adják át a díjakat.

DR. GYÖRKE ESZTER

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán diplomázott 2007-ben. 2009-ben kezdte rezidensi éveit Szombathelyen, a Markusovszky Kórházban. 2016-ban szerzett csecsemő- és gyermekgyógyász szakképesítést, majd 2021-ben gyermek hemato-onkológiai szakvizsgát.

2014-ben kérte fel Masát főorvos úr az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány vezetésére. Elnöksége alatt megújult a gyermekhematológiai részleg és ambulancia, emellett kiemelt figyelmet fordítottak a műszerpark fejlesztésére, az egészségügyi dolgozók szakmai továbbképzésére, valamint betegeik családjainak szociális támogatására. Számára rendkívül fontos lelki rehabilitációjuk is, ezért minden nyáron megrendezésre kerül a meseterápiával egybefont élménytáborunk, a Csodaszarvas tábor.

2015-ben a szombathelyi Markusovszky-pályázatra beadott pályaműve I. díjat kapott, 2018-ban a Magyar Onkológia szaklapban jelent meg cikke, mely egy agydaganattal kezelt betegük táplálásterápiáját foglalta össze. 2021-ben megkapta adjunktusi kinevezését. 2022-ben az „Egy csepp remény tengernyi infúzióban – egy leukémiás tini naplója” című segítő könyv szerkesztője volt.

Orvosi hivatása mellett fontosnak érzi nemzeti hagyományaink megőrzését. 2014 óta a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Szólótáncosként 2018-ban Vincze Ferenc-díjban, majd 2019-ben Fülöp Ferenc-díjban részesült. A dozmati Értéktár Bizottság tagjaként igyekszik segíteni kulturális örökségünk megőrzését.

Mészáros D. Zsolt

HALÁSZ BENCE

A 25 éves, kiskunhalasi születésű, ám középiskolás korától Szombathelyen élő és a Dobó SE-ben Németh Zsolt irányításával készülő atléta a júliusi eugene-i (Oregon, USA) atlétikai világbajnokságon 80,15-ös egyéni rekorddal az ötödik helyen végezett, majd az augusztusi müncheni kontinenstornán - az egy hónappal azelőtti vb-n dobott egyéni csúcsát is megdöntve, 80,92 méteres új egyéni legjobbjával - ezüstérmet szerzett, ami a 42 fős magyar küldöttség legjobb eredménye volt. (Halászon kívül a női 100 méter gátas Kozák Luca nyert még ezüstérmet Münchenben).

Halász Bence a kilencedik magyar, aki túldobta a 80 méteres álomhatárt. Augusztusban a székesfehérvári nemzetközi Gyulai Memorialon az ötszörös világbajnok lengyel Pawel Fajdeket megelőzve 79,44 méterrel második lett. A Gyémánt Liga (GYL) versenyeken Oslóban második, Párizsban negyedik, 2022-es összteljesítményének köszönhetően jelenleg harmadik a kalapácsvetők világranglistáján.

A 25 éves sportoló teljesítményét a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége is értékelte, 2022-ben is megválasztotta az év atlétáit, és a felnőtt férfiak mezőnyében Halász Bence vehette át a rangos elismerést - 2018, 2019 és 2020 után immár negyedszer. A Dobó Európa Kupát is megnyerő atléta edzői Németh Zsolt és Németh László, egyesülete a Szombathelyi Dobó SE. Nem csak Halász Bence, de a felkészülését irányító szakember, Németh Zsolt is a legjobbnak találtatott 2022-ben - ő lett az év edzője a szövetség elnökségének döntése alapján.

MTI

KELEMEN ZOLTÁN

Kelemen Zoltán színművész, rendező Szombathelyen született, színészképzésben a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban részesült, ahol társulati tag is volt 1993-tól 2001-ig. 2001-2008: a Győri Nemzeti Színházban játszik, a győri évek alatt a Széchenyi István Egyetemen színjátszó csoportot alapít, amelynek tagjaival kortárs magyar drámákat állít színpadra.

2001-2013: a Savaria Történelmi Karnevál egyik legnépszerűbb programjának, a Rabszolgavásárnak a megteremtője, írója, társulatszervezője és előadója.

Két könyv szerzője: Korkórkörtérkép (2005), Középkorom (2016).

2008-tól a Weöres Sándor Színház alapító tagja, ahol színészként 51 produkcióban lépett színpadra, három önálló esttel jelentkezett. Rendezőként Szombathelyen öt előadást jegyez: Kelemen Zoltán: Márczius (2009, 2013), Háy János: A Herner Ferike faterja (2010), Gála ’11- showműsor (2011), Az ígéret földje (2021), Shakespeare a mellényzsebben (2021).

Néhány évig Kissomlyón színjátszó kört vezetett, kapcsolata máig aktív a faluval. Vas megye településeinek legváltozatosabb művészeti ágakat érintő eseményein, csaknem ezer különböző kisebb- nagyobb művészeti missziót végzett.

Számtalan fiatal és nem fiatal tehetségnek nyújtott segítséget tanácsaival, észrevételeivel, vagy a munkáikban való aktív részvétellel.

Vasi zenekarok videoklipjeihez, médiamegjelenéseihez adta arcát. Szombathely város rendezvényeinek gyakori fellépője. A megyeszékhely múltjának szerelmese, ezzel kapcsolatos történeteivel gyakran jelentkezik különböző médiumokban.

Mészáros D. Zsolt

DR. DE JONGE TAMÁS

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1990-ben. Ortopédiából 1995-ben, traumatológiából 2012-ben szakvizsgázott. Több éves külföldi tanulmányutak, ösztöndíjak és munkavállalások kapcsán bővítette ismereteit, elsősorban Ausztriában, Franciaországban és az Arab Emirátusokban. Mindebben segítette német, francia és angol nyelvtudása.

2005 óta a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Ortopédiai Sebészeti Osztályának vezető főorvosa. Az elmúlt 17 év alatt számos új módszert vezetett be. A veleszületett dongaláb Ponseti-szerinti kezelése, mellyel 70%-ról 10%-ra csökkentette a műtétet igénylő csecsemők arányát; a gyógyszeres vérzéscsillapítás bevezetése, mellyel a vérveszteséget ¼-re, a vérátömlesztést igénylő esetek számát 90%-kal lehetett csökkenteni; a műtét alatti helyi infiltrációs fájdalomcsillapítást, mellyel a korábban jelentős műtét utáni fájdalmat lehetett jelentősen mérsékelni.

Legfontosabb újítása a csípőprotézis beültetéseknél alkalmazott, az izmok átvágása nélküli módszer bevezetése volt, mellyel a Nyugat-Dunántúli régióban egyedüli centrummá emelte az Ortopédiai Osztályát. Az ilyen műtét után a fájdalom elenyésző, a beteg nincs mozgásában korlátozva, 2-3 nap múlva otthonába távozhat.

A mindennapi betegellátás mellett jelentős oktatási és tudományos munkát is végez. 2002-ben PhD fokozatot szerzett, 2021-ben habilitált, egyetemi docensi kinevezésben részesült, folyamatban van címzetes egyetemi tanári kinevezése.

Szabadidejében rendszeresen sportol, a téli és nyári idénysportok mellett kedvenc hobbija a tenisz.

https://wmc.hu/

SZEKÉR TAMÁS

Egész életét meghatározta, hogy ősei lelkes lokálpatrióták voltak. 1999-ben feladta addigi pénzügyi pályáját és a herényi közösség szolgálatába állt. Mindig érdekelte a közösség, mint összetartó erő, valamint az, hogyan tudna egy kicsit jobbat, szebbet nyújtani az itt élő embereknek a közösség erejével.

A rendszerváltás idején az elsők között működött közre és vállalt szerepet helyi civil egyesületek létrehozásában. Az évek folyamán egyre fontosabb lett számára, hogy megmentse azokat az értékeket, amelyeket az ősök hoztak létre lakóhelyén. Többek között ezért is támogatta a Herényi Kulturális és Sportegyesület megalakítását 1994-ben, aminek 1999-től ügyvezető titkára, majd 2008-tól az elnöke lett.

Az egyesülettel a herényi városrész életébe új színt vittek, rendezvényeikkel a közösségi összefogásnak olyan kereteit teremtették meg, ahol a sok évtizedes tradícióban gyökerező lokálpatriotizmus újra életre kelt. 1999-ben létrehozta a Herény története a római kortól 1950-ig című helytörténeti kiállítást.

Az évek során az egyesületnél olyan modellt alakított ki, amelyre országos példaként tekintenek a kultúra területén, ennek elismeréseként 2021-ben Beke Pál-díjjal jutalmazták.

A mára már országos és nemzetközi hírű Herényi Virágút virág- és dísznövénykiállítás és vásárnak kezdetektől a főrendezője. Úgy érzi, több mint 33 éves civil közösségi munkájával és kultúraközvetítésével valamit talán tett azért, hogy a szűkebb és tágabb környezetében élő emberek sok-sok különleges élménnyel gazdagodjanak.

Kiss Tamás

KISS NORBERT

Az elmúlt 17 évben megmutatta, hogy a legnagyobb szenvedélye a sebesség és a küzdelem, legyen az szimulátor, formula autó, gokart, túraautó vagy éppen versenykamion. Számára egy a fontos: a győzelem!

Pályafutása alatt minden kategóriában és versenyben, amiben elindult, a legjobbak közé küzdötte fel magát, vagy ő lett a legjobb. 2011-ben, mikor csatlakozott a Kamion EB mezőnyéhez, 2014-ben Európa-bajnoki címet szerzett, 2015-ben megvédte a bajnoki címét.

Ő volt az első magyar, aki egy versenyhétvégén, 4 futamon 4 győzelmet szerzett, egy szezonban 19 első hellyel pedig minden idők legeredményesebb kamion versenyzője lett. 2016-ban a Tankpool24 Mercedes csapatával ötödik lett a bajnokságban, majd 2017-ben összetettbeli EB 3. helyet sikerült ünnepelni. A sikeres szereplésnek az lett a jutalma, hogy első magyar autóversenyzőként kipróbálhatta a Mercedes-AMG modern DTM-es versenyautóját is.

2018-ban és 19-ben is a német csapat színeiben indult. 2020-ban a Révész TRT csapatához igazolt és ismét magyar alakulatnál versenyez. Elindult az ETRC internetes szimulátor bajnoksága is, amelyet fölényesen megnyert. 2021-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítették.

A FIA ETRC 2021-es bajnokságát megnyerve megszerezte harmadik Európa-bajnoki, továbbá csapatának a RÉVÉSZ RACING-nek a csapat bajnoki címét is. Versenyzését elismerve 2021-ben az MNASZ-től ismét megkapta az Év Magyar Autóversenyzője kitüntetést.

2022-ben megszerezte a 4. Európa-bajnoki címét már az utolsó előtti versenyhétvégén, 17 futamgyőzelmet és 22 dobogós helyezést szerezve.

Mészáros D. Zsolt

DR. ZÁGORHIDI CZIGÁNY BALÁZS

Történész-múzeológus, levéltárvezető, Vas vármegye történetének kiváló szakértője, Szombathely monográfusa, 1965-ben született Szombathelyen. Később a Győri Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett történészként. 1998-ban ugyanitt doktori címet szerzett.

Előbb a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa, majd a Vasvári Múzeum vezetője és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény alapítója, felépítője, jelenlegi igazgatója. Kutatási témái: a domonkos rend Magyarországon, továbbá Vas megye középkori története.

Az elmúlt években sikerült ismét ráirányítani a figyelmet megyénk egyik kiemelkedő műemlékére, a vasvári domonkos kolostorra, és az ott elhelyezett intézményekben (Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvári Múzeum) folyó tudományos munkára. 2017 óta sikeresen zajlik az általa szervezett „Városnéző séták” sorozata, amelyhez kapcsolódóan nem csak egy kiadvány készült, hanem új kiállítással és raktárral bővült a múzeum helytörténeti gyűjteménye.

Rendkívüli eredményeket mutatott fel és elévülhetetlen érdemeket szerzett a Domonkos Rend 800 éves fennállásának, a domonkos nővérek alapításának 150 éves évfordulójának és a magyar domonkos rendtartomány alapításának 800 éves évfordulójának jubileumi rendezvényeinek megszervezésében.

Tervei között szerepel a vasvári domonkos kolostor rehabilitációjának folytatása és a szombathelyi Szent Márton-templom melletti egykori domonkos kolostor megújítása is.

KISS ZOLTÁN

Kőszegen született, a BDTF-en, majd Pécsen szerezte diplomáit, 1993-tól a kőszegi gimnázium tanára. Kezdetben földrajzot, majd 2010-től pénzügyi ismereteket is oktat. 2009-ben, kezdeményezésére csatlakozott iskolája a „Pénziránytű Hálózathoz”.

Eleinte csak szakköri jelleggel, majd, irányításával, a délelőtti órakeretben integrálva is elkezdték oktatni a pénzügyi ismereteket. Főként diákok segítségével a környékbeli általános iskolákat is igyekszik bevonni „jó gyakorlatok” szervezésével a pénzügyi tudatosság átadásába, sőt lehetővé teszi, hogy ezen iskolák diákjai pénzügyi, gazdasági versenyeken is elinduljanak.

Az elmúlt két tanévben szinte az összes országos pénzügyi, tőzsdei versenyen sikerült a döntőbe jutnia iskolájának. Mind csapatszinten, mind egyénileg számos első helyezést, illetve nagyon sok különdíjat hódítottak el. Tanítványai szépen szerepeltek a KEBA, a BANK/CODE, a Zseton, a Részvényfutam, a Pénzmesterek, és a K&H „Vigyázz kész rajt” versenyén is.

Tudatosan vallja, hogy a különböző témájú versenyeken történő, minél magasabb számú diák indulása a pénzügyi kultúra terjesztésének talán a „legegyszerűbb módja”, lévén, ennek a korosztálynak a játékos elemek, az informatika, a kommunikációs csatornák - kiemelten a közösségi média használata - a mindennapok részét képezi.

Munkája legfontosabb részének a diákok motiválását és a pénzügyi, gazdasági témák iránti érdeklődés fenntartását tartja. Iskolájában az irányításával és diákjai hathatós segítségével magas színvonalon megvalósul a pénzügyi tudatosságra nevelés.

http://www.jurisich-koszeg.edu.hu/

FERKOVICS JÓZSEF

Ferkovics József festő- és grafikusművész Letenyén született, gyermekkorát állami gondozottként élte meg. Korán megmutatkozott a képzőművészet iránti vonzalma, sokat rajzolt és festett, a tanárai biztatták, támogatták. Pécsen tanult középiskolában, majd Budapesten lett szerkesztőségi tagja és illusztrátora a Romano Nyeviphe roma kulturális és közéleti lapnak. A Cigány Ifjúsági Szövetség szervező titkáraként dolgozott 1990-ig.

Nagykanizsán alapított családot, majd visszatért Budapestre, egy cikluson át közéleti szerepet is vállalt, nemzetiségi képviselő volt 1994–98 között. 2010-ben jött Szombathelyre, ahol a folyamatos kapcsolatépítéssel beleszőtte magát az itteni kulturális életbe, szervezőmunkája meghatározóvá vált, alkotóként pedig a vasi képzőművészet egyik megkerülhetetlen alakja lett.

2010-től 2013-ig vezette a területi roma irodát, 2014-től 2019- ig képviselő volt a szombathelyi önkormányzatban. Országosan legalább száz kiállítása volt, ebből negyvenet Vas megyében rendeztek.

A Holocaust sorozata, amelyre 2014-ben kérte fel a Romano Instituto Alapítvány, világhírű lett; New Yorktól Izraelig bemutatták, Budapesten is többször látható volt a Holocaust Központban. Saját bevallása szerint azóta a legtermékenyebb, amióta Vas megyében él, mintha megtáltosodott volna itt; rengeteg képet fest, megbízásai vannak.

2020-ban jelent meg egy művészetéről szóló képes album, 2022-ben elkészítette a 100xSzép Vas megye reprezentatív album képanyagát. 2021- ben, a 60. születésnapján a Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékérmét és Szombathely város oklevelét kapta.

szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

PERL ZOLTÁN

Magyar válogatott kosárlabdázó 8 évesen kezdett kosárlabdázni szülővárosában Szombathelyen és itt, a Falco színeiben mutatkozott be az NBI/A csoportjában. A 2012-13-as szezonban kilenc bajnokin kapott lehetőséget, ezzel egyidejűleg bajnoki címet szerzett a Falco 19 éven aluli csapatával. A 2013-2014 szezonban fiatal kora ellenére megválasztják csapatkapitánynak.

2015-től az olasz élvonalbeli Orlandina Basket szerződtette. Két évig kosarazott Capo d'Orlandóban, majd 2017-ben a másodosztályú Universo Treviso Basket csapatához igazolt. 2014-ben részt vett az U20 A-divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon Görögországban. A felnőtt válogatottban 2015-ben debütált, 2017 nyarán visszaigazolt nevelőegyüttesébe, a Falcóba, ahol bajnoki ezüstérmet szerzett a 2017-2018-as szezon végén. 2018 júniusában a spanyol élvonalbeli Movistar Estudiantes Madrid játékosa lett.

2019-ben újra visszatért a Falcóhoz, ahol jelenleg is játszik, amely Magyarország legjobb csapata, és európai szinten is jegyzett csapattá nőtte ki magát. Magyar Bajnok 2019, 2021, 2022; · Magyar Kupa győztes 2021; · A döntő legértékesebb játékosa 2021, 2022; Kupadöntő legértékesebb játékosa 2021; Idén - másodszorra is - az év legjobb játékosának választották.

Mészáros D. Zsolt

Nálunk is szavazhat, hogy Ön szerint ki érdemelné meg leginkább, hogy a 2022-es év vasi embere legyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet