Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így válassz elektromos fogkefét…

Érdemes olyan fogkefét választanunk, ami kényelmes fogással, illetve jó ergonómiai tulajdonságokkal rendelkezik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre inkább megdől az a tézis, miszerint a hagyományos kézi fogkefe ugyanolyan hatékony tisztításra képes, mint az elektromos változat. Egyre több fogorvos és szakíró hívja fel a figyelmet arra, hogy a korszerű elektromos fogkefe használata jelentős mértékben csökkenti a fogínygyulladás és a plakk kialakulásának esélyét.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Számos érv szól az elektromos fogkefe használata mellett; a nagysebességű mozgásnak köszönhetően hatékony tisztításra képes, az időzítő gondoskodik arról, hogy kellő időt szánjunk a fogsor egy-egy negyedének tisztítására, a jobb készülékek még nyomásérzékelővel is rendelkeznek, így csökkentve az ínyen keletkező hámsérülés veszélyét. 

Forgófejes és szónikus fogkefék

Az elektromos fogkefék között kétféle megoldással találkozunk: forgófejes és úgynevezett szónikus készülékekkel. A forgófejes változatok némileg elterjedtebbek. Ezek esetében a fogkefefej köralakú, működés közben pulzáló és oszcilláló mozgást is végez. A hagyományos fogkefékhez képest kisebbek, így alkalmasak a nehezen elérhető területek tisztítására is. 

A szónikus fogkefefejek hosszított alakkal rendelkeznek, emiatt leginkább a hagyományos kefék alakjára hasonlítanak. Akár 40-50 ezer oldalirányú mozgásra képesek, aminek köszönhetően kíméletes és hatékony tisztítást képesek végezni. 

A fogorvosok ritkán foglalnak állást egyik vagy másik típus mellett; inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy a jobb képességekkel rendelkező készülékek közül válasszunk.

Mire figyeljünk a kiválasztás során?

Néhány tulajdonságot szem előtt kell tartanunk annak érdekében, hogy maradéktalanul elégedettek lehessünk a megvásárolt készülékkel. A fogorvosok rendszerint az Oral-B és a Panasonic fogkeféket ajánlják; előbbiek leginkább forgófejes, utóbbiak szónikus kivitelben érhetők el.

Érdemes olyan fogkefét választanunk, ami kényelmes fogással, illetve jó ergonómiai tulajdonságokkal rendelkezik. A vezető gyártók rendszerint gumis bordázatot használnak, ami abban az esetben is kényelmes fogást biztosít, ha a testre víz vagy fogkrém kerül.

Sokszor halljuk, hogy az alapos fogmosás alapfeltétele a kellő ideig végzett tisztítás. A korszerű készülékek rezgőmotor segítségével adják tudtunkra, hogy körnegyedet válthatunk; így gondoskodnak arról, hogy a fogsorunk minden részét elegendő ideig tisztítsuk. 

Fordítsunk figyelmet a megfelelő fogkefefej kiválasztására. Szerencsére többféle kompatibilis fej közül válogathatunk; konzultáljunk a fogorvosunkkal, melyik fej a legmegfelelőbb választás számunkra. Némely kialakítás az alapos tisztítást szolgálja, mások pedig kíméletesen bánnak az érzékeny fogínnyel. Nagyon fontos tudni, hogy a fejeket háromhavonta cserélni kell.

Hasznos, ha a fogkefénk beépített nyomásérzékelővel rendelkezik. Habár az ilyen készülékek rendszerint többe kerülnek, érdemes előnyben részesíteni őket, hiszen a leggyakoribb fogmosási hibát képesek kiküszöbölni. A fejlettebb készülékek ma már rendszerint többféle programmal rendelkeznek; jól használhatjuk őket fogfehérítésre, szenzitív tisztításra vagy épp fogínymasszírozásra.

Végezetül fordítsunk figyelmet az akkumulátor üzemidejére is. A jobb készülékek napi két fogmosás esetén hozzávetőlegesen 7 napig bírják töltés nélkül. A merülést rendszerint fényjelzéssel adják tudtunkra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés