Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogy jól induljon a nap: népszavazás lesz Svájcban a majmok alapvető jogairól

Összegyűlt a százezer aláírás hozzá, és a bíróság is jóváhagyta.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Népszavazásra bocsájtják Svájc egyik régiójában azt a kérdést, hogy kapjanak-e a főemlősök alapvető jogokat, amelyeket az alkotmányban is rögzítenek - írja a svájci The Local nyomán az szmo.hu .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A javaslatot még 2016-ban terjesztette elő a Sentience Politics nevű, az állatok jogaiért harcoló aktivista csoport. Azt szeretnék elérni, hogy Basel-Stadt félkanton alkotmányában rögzítsék az emberi fajon kívül eső főemlősök, azaz a majmok alapvető jogait. A csoport indoklása szerint a majmok "rendkívül összetett lények, amelyeknek elemi igényük van arra, hogy testi és lelki integritásban élhessenek."

"A főemlősök alapvető jogait meg kell védeni, amely bebiztosítja, hogy a létfontosságú érdekeik ne sérüljenek" - állt a csoport közleményében. Az aktivistáknak sikerült összeszedni a népszavazás kiírásához szükséges 100 ezer aláírást, így szintet léphetett az ügy.

A tartományi és a városi önkormányzatok azonban ellenezték a szavazás kiírását, arra hivatkozva, hogy a javaslat ellentétes a szövetségi törvényekkel. A bázeli bíróság azonban elutasította tavaly a kezdeményezés ellen benyújtott első panaszt, amely ellen fellebbeztek, ám most szerdán Svájc legfelsőbb bírósága ezt is elutasította. Ez pedig azt jelenti, hogy népszavazásra bocsátják a kérdést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés