Dózerek a Ság hegy kráterében – eltűnik az Eragon álomvilága

Megosztja a közvéleményt az Eragon című amerikai fantáziafilm forgatási helyszínének lebontása.

Nézd meg a galériánkat!A hegy tetejéről megszemléltük, hogy fest most a kráter. Nem túl vidám kép tárult a szemünk elé: nagy kupacokba tolt romok, erőgépek nyomai a sártengerben. Korábban mindössze féltucatnyi ember tiltakozott a forgatás megkezdése ellen, arra hivatkozva, hogy a filmesek kiirtják az élővilágot és kizsákmányolják a helyieket, de a borúlátásuk nem vált valóra. A hegy tetején madárcsicsergés fogadja a látogatókat és őzekkel is találkoztunk. Bogdán Károlynak (50) a közelben van a szőlője és szívből sajnálja, hogy lebontják a díszleteket.

Miért nem lehetett legalább egy-két évig megtartani?

– Nekem csak hasznom származott a filmesekből, mivel megcsinálták a hegyre vezető, évtizedek óta nagyon rossz állapotban lévő utat. Ahol eddig szinte csak kerékpárral lehetett járni, most az autó is felmegy. Ehhez néhány akácfát vágtak ki csupán, amiket a vihar is rendszeresen kidöntött. Nagyon sokan megtudhatták volna, hol a Ság hegy, ha nem bontják le a díszletfalut, nem értem, miért nem lehetett legalább egy-két évig megtartani azokat – mutatott le a kráterba a férfi, miközben egy munkagép éppen egy házat döntött össze. – Az iskolások is sokkal szívesebben jöttek volna ide osztálykirándulásra.

A díszletelemek amúgy sem tartósak

Nézd meg a galériánkat!Néhányan szidták a filmeseket, de az biztos, hogy nagyon sok helyi, munkanélküli embernek adtak munkát, amíg itt voltak. Az Őrségi Nemzeti Parknál – ahova a kráter tartozik – másképp gondolkodnak a díszletekről.
– Munkatársaim nem jeleztek semmilyen rendellenességet a bontás körül. A kráter növényzetének rehabilitációja miatt gondoltuk úgy, hogy a díszlet fenntartása nem biztosítható. Ezek a házak egyébként sem tartósan időjárásállók, csak a forgatás idejére kellettek. A bontást követően teljesen regenerálódni fog az a növényzet, ami a korábbi időszakban ott volt – közölte dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója.

A bontást elnyerő vállalkozótól, Szita Gergelytől megtudtuk, hogy április végéig kell befejezniük a munkát, ellenkező esetben kötbért kell fizetniük. A területen jelenleg alvállalkozók dolgoznak. Információink szerint a bontásra és rehabilitációra 50 millió forint áll rendelkezésre, de ezt az értesülést a vállalkozó nem erősítette meg.

Nézd meg a galériánkat!Szerkesztőségünket   – és információink szerint több napilapot is – megkeresett egy nevét nem vállaló férfi, aki számos szabálytalanságra és bűncselekmény kategóriába tartozó esetre hívta fel a figyelmünket. Természetesen ezeket ellenőriztük, de Szita Gergely megválaszolt az ellene felhozott vádakra és iratokkal, engedélyekkel is tudja igazolni az igazát. Véleménye szerint az a vállalkozó állhat a háttérben, aki szerette volna megnyerni a bontási munkálatokat, de nem nyert a pályázaton.

Papp János munkabiztonsági technikus folyamatosan a helyszínen tartózkodik, mivel az amerikai filmesek ragaszkodtak ehhez. Mint mondta, mivel nem szabványos építőipari épületek bontása zajlik, a romokra megvannak a befogadó nyilatkozatok. Rendszeresen ellenőrzi a munkát az Őrségi Nemzeti Park munkatársa is. A területen alpinisták is dolgoznak, akik a meglazult köveket távolítják el a kráter faláról, ezt a munkát eddig is elvégeztették a szakemberek, már ha volt rá pénz.

Most viszont tükörsima út vezet a hegyre

A Ság hegyre vezető autóút a forgatás alatt katasztrofális állapotba került a többtonnás monstrumoktól. Most viszont tükörsima út vezet a hegyre, mint ahogy az galériánkban is látszik. A nyugat.hu forgatásokkor készült képgalériája bejárta a külföldi Eragon rajongói és filmes oldalakat. A kalandregény szerelmesei tőlünk láthatták egyedül, hogyan néz ki pontosan az álomfalu a valóságban. A filmet december 15-én mutatják be az Egyesült Államokban és 2007-ben láthatják a magyar nézők. (Mármint azok, akik nem töltik le már a premier után valamelyik internetes oldalról.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet