Dózerek a Ság hegy kráterében – eltűnik az Eragon álomvilága

Megosztja a közvéleményt az Eragon című amerikai fantáziafilm forgatási helyszínének lebontása.

Nézd meg a galériánkat!A hegy tetejéről megszemléltük, hogy fest most a kráter. Nem túl vidám kép tárult a szemünk elé: nagy kupacokba tolt romok, erőgépek nyomai a sártengerben. Korábban mindössze féltucatnyi ember tiltakozott a forgatás megkezdése ellen, arra hivatkozva, hogy a filmesek kiirtják az élővilágot és kizsákmányolják a helyieket, de a borúlátásuk nem vált valóra. A hegy tetején madárcsicsergés fogadja a látogatókat és őzekkel is találkoztunk. Bogdán Károlynak (50) a közelben van a szőlője és szívből sajnálja, hogy lebontják a díszleteket.

Miért nem lehetett legalább egy-két évig megtartani?

– Nekem csak hasznom származott a filmesekből, mivel megcsinálták a hegyre vezető, évtizedek óta nagyon rossz állapotban lévő utat. Ahol eddig szinte csak kerékpárral lehetett járni, most az autó is felmegy. Ehhez néhány akácfát vágtak ki csupán, amiket a vihar is rendszeresen kidöntött. Nagyon sokan megtudhatták volna, hol a Ság hegy, ha nem bontják le a díszletfalut, nem értem, miért nem lehetett legalább egy-két évig megtartani azokat – mutatott le a kráterba a férfi, miközben egy munkagép éppen egy házat döntött össze. – Az iskolások is sokkal szívesebben jöttek volna ide osztálykirándulásra.

A díszletelemek amúgy sem tartósak

Nézd meg a galériánkat!Néhányan szidták a filmeseket, de az biztos, hogy nagyon sok helyi, munkanélküli embernek adtak munkát, amíg itt voltak. Az Őrségi Nemzeti Parknál – ahova a kráter tartozik – másképp gondolkodnak a díszletekről.
– Munkatársaim nem jeleztek semmilyen rendellenességet a bontás körül. A kráter növényzetének rehabilitációja miatt gondoltuk úgy, hogy a díszlet fenntartása nem biztosítható. Ezek a házak egyébként sem tartósan időjárásállók, csak a forgatás idejére kellettek. A bontást követően teljesen regenerálódni fog az a növényzet, ami a korábbi időszakban ott volt – közölte dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója.

A bontást elnyerő vállalkozótól, Szita Gergelytől megtudtuk, hogy április végéig kell befejezniük a munkát, ellenkező esetben kötbért kell fizetniük. A területen jelenleg alvállalkozók dolgoznak. Információink szerint a bontásra és rehabilitációra 50 millió forint áll rendelkezésre, de ezt az értesülést a vállalkozó nem erősítette meg.

Nézd meg a galériánkat!Szerkesztőségünket   – és információink szerint több napilapot is – megkeresett egy nevét nem vállaló férfi, aki számos szabálytalanságra és bűncselekmény kategóriába tartozó esetre hívta fel a figyelmünket. Természetesen ezeket ellenőriztük, de Szita Gergely megválaszolt az ellene felhozott vádakra és iratokkal, engedélyekkel is tudja igazolni az igazát. Véleménye szerint az a vállalkozó állhat a háttérben, aki szerette volna megnyerni a bontási munkálatokat, de nem nyert a pályázaton.

Papp János munkabiztonsági technikus folyamatosan a helyszínen tartózkodik, mivel az amerikai filmesek ragaszkodtak ehhez. Mint mondta, mivel nem szabványos építőipari épületek bontása zajlik, a romokra megvannak a befogadó nyilatkozatok. Rendszeresen ellenőrzi a munkát az Őrségi Nemzeti Park munkatársa is. A területen alpinisták is dolgoznak, akik a meglazult köveket távolítják el a kráter faláról, ezt a munkát eddig is elvégeztették a szakemberek, már ha volt rá pénz.

Most viszont tükörsima út vezet a hegyre

A Ság hegyre vezető autóút a forgatás alatt katasztrofális állapotba került a többtonnás monstrumoktól. Most viszont tükörsima út vezet a hegyre, mint ahogy az galériánkban is látszik. A nyugat.hu forgatásokkor készült képgalériája bejárta a külföldi Eragon rajongói és filmes oldalakat. A kalandregény szerelmesei tőlünk láthatták egyedül, hogyan néz ki pontosan az álomfalu a valóságban. A filmet december 15-én mutatják be az Egyesült Államokban és 2007-ben láthatják a magyar nézők. (Mármint azok, akik nem töltik le már a premier után valamelyik internetes oldalról.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet