Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Két szombathelyi atléta utazik a tokiói olimpiára

Halász Bence és Gyurátz Réka kalapácsvetők, illetve edzőjük, Németh Zsolt.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke nemrégiben boldogan jelentette be , hogy „Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar olimpiai delegáció egyik legnépesebb tagja a magyar atléta válogatott. Ez mindenképp mutatja a magyar atlétika jelenlegi stabil állapotát, helyzetét. Maximális tiszteletem és gratulációm annak a 19 atlétának, akik ezekben a nehéz időkben is sikeresen kiharcolták az olimpiai szereplést. A Magyar Atlétikai Szövetség továbbra is mindenben segíteni fogja majd őket, hogy az olimpiáig hátralévő pár hétben már százszázalékosan erre koncentrálva, minden külső tényezőtől megkímélve tudják majd befejezni a felkészülést. Helyezésbeli elvárásaink nincsenek, a cél, hogy egészségesen és elégedetten térjenek haza Tokióból, és legyenek büszkék a saját teljesítményükre. Tokió fontos állomás, de változatlanul a 2023-as budapesti világbajnokság a fő célunk, mindent ennek szemüvegén keresztül nézünk.”

Illetve bejelentette, hogy a szombathelyi Gyurátz Réka és Halász Bence szintteljesítéssel jutott ki az olimpiára. A Dobó SE kalapácsvetőit elkíséri edzőjük, Németh Zsolt is.

Bár az olimpiai játékok csak július 21-én, az atlétika számok pedig 30-án kezdődnek, a két szombathelyi olimpikon, valamint felkészítőjük, néhány napon belül Japánba utazik a magyar csapattal.

Aki nem ismerné, őket, annak bemutatjuk a két szombathelyi olimpikont.

Gyurátz Réka
atletika.hu

Gyurátz Réka 2013-ban 3 kg-os szerrel minden idők legjobb női ifjúsági eredményét érte el 73,44, majd 76,04 méterrel. Ugyanebben az évben ifjúsági világbajnok lett. A 2014-es magyar téli dobó bajnokságon 67,33 méterrel U20-as magyar csúccsal lett második. A junior világbajnokságon ezüstérmes lett. A 2014-es atlétikai Európa-bajnokságon huszadik helyen végzett. A 2015-ös téli dobó Európa-kupán kilencedik lett. 2015 márciusában 68,25 méteres junior magyar csúcsot ért el. Májusban teljesítette a vb kiküldetési szintet. A 2017-es U23-as Európa-bajnokságon negyedik lett. A 2017-es atlétikai világbajnokságon a selejtezőben 67,48 méterrel 16. lett a selejtezőben. Az universiadén kilencedik helyezést ért el. A 2018-as atlétikai Európa-bajnokságon 9. lett. A 2019. évi nyári universiadén negyedik helyezést ért el. Az atlétikai magyar bajnokságban sorozatban negyedszer nyert aranyérmet, valamint 72,70 méteres dobásával olimpiai szintet ért el. Szeptemberben az Európa-válogatott tagja volt az Egyesült Államokkal vívott versenyen. A 2019-es atlétikai világbajnokságon 67,41 méteres dobásával nem került be a döntőbe, összesítésben 23. lett.

Halász Bence
atletika.hu

Halász Bence a 2013-as ifjúsági vb-n kalapáccsal hetedik, diszkosszal nyolcadik volt. A 2013. évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon kalapácsvetésben és diszkoszvetésben is első lett. A 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékokon kalapáccsal ezüstérmet szerzett. A 2014-es junior vb-n a selejtezőben 14. lett és kiesett. A 2015-ös junior Eb-n aranyérmes volt. A 2016-os junior vb-n kalapáccsal első lett, diszkosszal kiesett a selejtezőben. 2017-ben U23-as Európa-bajnokságot nyert. A világbajnokságon 11., az Universiadén negyedik volt. A 2018-as berlini Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett 77,36 méteres eredményével. 2019 júniusában teljesítette az olimpiai kiküldetési szintet. Második volt az U23-as Eb-n. A dohai világbajnokságon 78,18 méteres eredménnyel bronzérmet szerzett. A döntőt követően a lengyelek óvást nyújtottak be a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez, mert véleményük szerint Halász kilépett az első dobásakor, amivel a bronzérmes eredményt elérte. Az IAAF helyt adott az óvásnak és a negyedik Wojciech Nowicki is bronzérmes lett, azonban Halásztól sem vették azt el. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2019-es kalapácsvető-versenysorozatában a harmadik helyen végzett. 2021 elején egy kisebb műtétet végeztek el a térdén, ami után nemrégiben ezt nyilatkozta: „Egyre jobban érzem magam, már látszódott, hogy elég lazán tudtam a mozgást végigcsinálni. Még mindig van hátra egy hónap a tokiói olimpia kalapácsvetéséig, addig lesznek még kemény edzések, majd lassan a formába hozásé a főszerep.”

Szurkoljanak nekik és edzőjüknek a tévé előtt.

Németh Zsolt
atletika.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra