Magellán Center – gigantikus bevásáróközpont Szombathely szívében?

Egy terv szerint mini „West End” épülne a Kossuth és a Thököly utca között.

A nem túl távoli jövőben, Szombathely szívében egy gigantikus belvárosi bevásárlóközpont magasodhat. A központi részén három vitorlát imitáló üveg- és kőpalota először a City Center munkacímet kapta, megálmodói mára – a vitorlákra rímelve – Magellán Centerre keresztelték.

A kérdéses terület a Kiskar, a Kossuth Lajos és a Thököly Imre utca által határolt sziget. A legkarakteresebb épületegyüttes, amely alapján könnyen beazonosítható: a volt Édász, a Kossuth utca 33-37. homlokzat és a bejárat. Ám a grandiózus elképzelés a sarki kínai boltot, a Kiskar utcai rész földszintes kis bódészerű házait, például az internetezőt is beszippantaná.
Az új high-tech bevásárlóközpontot a Kossuth utcában a Révfülöpi borozó épülete, a Thököly Imre utca felől a virágbolt szegélyezné. Többezer négyzetméteren számtalan boltot, éttermet, szolgáltató helyiséget tartalmazna…

Megkérdeztük, mire eltűnt a magellancenter.hu…
A Magellán Center terveire egyik munkatársunk véletlenszerűen, pár héttel ezelőtt, egy nyilvános weboldalon bukkant rá. Az igényes kivitelezésű weblapon a kész tervek és a részletes adatok mellett egy telefonszám is szerepelt. Első meghökkenésünk után ezen próbáltunk tudakozódni, ám többszöri időpont-módosítás után sem sikerült nyélbe ütnünk a randevút. Később az illetékes közölte, az elképzelésekről a beruházók most nem kívánnak nyilatkozni, majd jövőre, tavasz táján biztosan tartanak egy sajtótájékozatót, ott szolgálhatnak részletekkel is.
Mire pár nap múlva újra ráklikkeltük a magellancenter.hu-ra, annak hűlt helyét találtuk…

Ám egy olvasónk elküldött nekünk cikkünk megjelenése után előbb egy fotót, majd egy linket is. A Csikós Mihály Építésziroda honlapján (www.csikos.hu) ugyanis megtalálható (szerda este legalábbis még megtalálható volt:) az Animációk menüpontnál a center animációs videója. Igaz, még Szombathely City Center néven....

Nézze meg animációs videón, milyen lenne a Magellán Center! (letölthető)

Korszakos jelentőségű építészeti alkotás?
Eztán Szombathely város főépítészéhez, Kutnyánszky Lászlóhoz vezetett utunk. Hiszen a Magellán Center, impozáns méreteivel és merész formáival, ha megépülne, gyökeresen megváltoztatná a belváros mostani arculatát. (A honlapon Ybl-díjas tervnek írták budapesti Csíkós Mihály építész által készült elképzeléseket.)

A főépítésztől megtudtuk, az építési hatóságnál az engedélyeztetés még el sem indult, ekkora vállalkozásnál több kört is kell futni, mire a befektető lerakhatja a hatóságokhoz a végleges, engedélyezésre váró papírokat.

A Magellán Center előzetes terveivel a főépítész első ízben 2006 májusában találkozott, amikor a beruházók elképzelésükről egy tanulmánytervet nyújtottak be az önkormányzathoz. A „City center” ötletét aztán a tervtanács véleményezte. A főépítész annyit árult el, hogy a beruházó mögött vélhetően fővárosi, tőkeerős beruházás áll.

A város főépítésze az előzetes tanulmányterveket rendkívül igényesnek és bíztatónak ítélte meg. Szerinte, ha belevágnak, akár korszakos jelentőségű építészeti alkotás is születhet. A Kossuth utca végén olyan nívós létesítmény magasodhat, amilyet utoljára a város a Szombathelyi Képtárral kapott.

Kell közlekedési és környezetvédelmi hatástanulmány
Az előzetes javaslat legproblémásabb részének a főépítész a közlekedést tartja. Az eredeti tervek szerint ugyanis a center autóval: vagy a Thököly körforgalmából vagy a Kossuth utcából lenne megközelíthető. A tervtanács viszont ezt az eredeti elképzelést nem tartotta elfogadhatónak, így közlekedési hatástanulmányt is végeztetni kell.
Másrészt például a tanács felhívta a beruházó figyelmét arra, hogy a több mint tízezer négyzetméteres alapterület beépítésnél már környezetvédelmi hatástanulmányt is kell készíteni.

Másik megoldandó probléma a parkolás ügye, ugyanis az új center alá, a mélygarázsba kétszáz férőhelyet terveztek, az előírásokhoz képest ez kevés. A megoldáshoz önkormányzati területeket is be kéne vonni, például a Bürü utcai parkolókat e célra át lehetne alakítani.

A főépítész szerint, bár a szombathelyi rendezési tervben ez a kérdéses terület 3-13 méter magasan, 80 százalékban beépíthető, az engedélyeztetéshez várhatóan mégis rendezési tervet kell módosítani. A befektetőnek emellett, mivel a történelmi belváros szélén járunk, vállalnia kell a régészeti feltárás költségeit is.

Megtudtuk, sok a bizonytalanság, az új tervdokumentáció előre láthatóan december közepén kerül a tervtanács elé. Az engedélyeztetés előtt nagy valószínűséggel a városfejlesztési bizottság is megtárgyalja. A befektető legkorábban egy év múlva kaphat zöld utat.

Belvárosi Family Center, igényesebb kivitelben
A főépítész szerint az üvegpalota, némi átalakítás után teljeséggel illeszkedhet a környezetéhez, ugyanis az építész erre is odafigyelt. A látványterveken a Révfülöpitől például a majdani centert egy üvegfal-homlokzat választja el, amelynek magassága azonos a Révfülöpiével. Az épület csak később, lépcsőzetesen magasodik.

Ha már az épület leírásánál tartunk, fent erkélyek helyett például zöld tetőtereket is látunk.
A Kiskar utca felől három vitorlaszerű üvegfelület mered az égre, mögötte a bejáratok. A rajzokon az emeleteken viszonylag nagy alapterületű: 300-600-800 négyzetméteres üzlethelyiségeket alakítanának ki. Ebben különbözik a center a plázától. Míg utóbbiban kis alapterületen butikszerű boltok működnek, addig itt viszonylag nagy alapterületen igényes szaküzletek kapnának helyet. Állítólag szakemberek állítják össze, ki jöhetne ide, meghívás alapján.

Előny vagy hátrány lesz a Fő tér számára?
A főépítész sem tudta megmondani, a Fő tér szempontjából előnyösen vagy hátrányosan érintené a beruházás a centrumot. Elszipkázná a Fő térről a vásárlókat, vagy inkább újabb vevőket hozna, akik máskülönben most a város széli bevásárlóközpontokban költik el a pénzüket.

Se tervező, se terv…
Kíváncsiak lettünk volna az újabb, már átdolgozott tervekre is. Felhívtuk a Csikós Mihály Építészi Irodát, ahol a titkárnő közölte, sajnos Csikós úr két hétig szabadságon van, csak utána tudunk vele egyeztetni. Egyéként is „új modellezőjük van”, így sem fotókat, sem új terveket nem tud rendelkezésünkre bocsátani.

Időközben, hétfőn a bevásárlóközpontról a beruházók a városháza dolgozóinak(!) tartottak egy ismertetőt. Ám a netre azóta sem kerültek vissza a tervek, pedig olvasóinknak szívesen megmutattuk volna őket. Tanulságként csak ezt ajánlhatjuk: azonnal mentsenek el mindent, amit érdekesnek találnak, akkor nem járnak úgy, mint mi…

Ki a beruházó?
A beruházó után kutatva jutottunk el a földhivatalhoz, ahol a hivatalos procedúra után megtudtuk, a kérdéses Kossuth L. u. 33. számú alatti ingatlan, a volt ÉDÁSZ épülete egy bizonyos Devirs International Kft.-é lett. Ám a cégnek még egy iratot be kell csatolnia a földhivatalhoz, és csak utána kerülhet véglegesen az ő tulajdonukba.

Miután a cégről, internetes keresőkön keresztül semmilyen információt nem találtunk, a cégbíróságnál tudakozódtunk. Ott megtudtuk, a kft.-nek az alábbi magánszemélyek a tulajdonosai: Vígh Invest Kft., Vétem General Kft. (Mindkét cég a fideszes városatya, Vígh Gábor tulajdona) és Nagy Róbert.

Az egykori honlapon megadott kapcsolattartó pedig nem volt más, mint Szakács Marcell, a városi közgyűlésben a Fideszt képviselő Szakács Dávid testvére.

Ebből a szempontból tehát nagyon érdekes beruházással állunk szemben. Ugyanis több fideszes városatya is érintett a vállalkozás sikerében. Vígh Gáboron kívül ugyanis még állítólag további négy olyan képviselő is tagja a közgyűlésnek, akik Vígh cégcsoportjaiban dolgoznak, illetve valamilyen módon kapcsolódnak Vígh cégeihez. (Lazáry Viktor, Marton Zsolt, Szakály Gábor, dr. Szakács Dávid)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet