Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Diákok gyújtották fel a hajléktalant?

Az alvó hajléktalan alatt álmában meggyújtották a matracot. Az áldozattal beszélgetve kiderült, Tóth Istvánt...

Tóth István 57 éves, de többnek néz ki. Hivatására nézve kőműves volt, 12 éve hajléktalan. Akkor költözött el szegedi családjától, csalfa élettársától és tért haza szülővárosába. Megpróbált elhelyezkedni, álláshirdetésekre jelentkezett, de 45 évesen senkinek nem kellett. Idővel feladta és „berendezkedett” a hajléktalan létre. Nyáron parkokban, télen lépcsőházakban, szemétledobókban, fedett helyeken húzta meg magát. Jól ismerte a tavaly felgyújtott férfit, S. Györgyöt is, aki csodával határos módon túlélte megkínzását, de később – átmeneti jobbanlét után - belehalt sérüléseibe.

Tóth Istvánt néhány éve már megégették
A férfi a hajléktalanszálló kellemesen meleg betegszobájában, az ágy szélén ücsörögve fogadott minket. Mindkét lába bekötve, a kötések felett régi égési nyomok. Mint kiderült, Tóth Istvánt néhány éve már megégették. A mostani szörnyűségről csendesen beszélt lapunknak.

– Csütörtökön kezdődött az egész. A kollégium déli oldalán lévő alagsori mosodánál feküdtem le. Valaki egy emeleti ablakból rám köszönt, hogy jó estét, és nem sokkal később nekiálltak köpködni a fiatalok. Sokszor eltaláltak. Felkeltem és kezdtem összeszedni a cuccaimat, amikor egy nagy adag vizet zúdítottak rám. Közben rémesen trágárul beszéltek, de ez nem újdonság, mert egymással is ugyanezen a hangon beszéltek. A cuccaimmal együtt átköltöztem a kazánházhoz, a rendőrség felőli oldalra.

Mezítláb ment át a rendőrségre
– Másnap, pénteken kora este meglátogatott a családsegítő egyik munkatársa. Ők mindig tudják, hol vagyok. Beszélgettünk, elszívtam egy cigarettát és lefeküdtem aludni, ez olyan nyolc óra körül lehetett – idézte fel az eseményeket a halkszavú férfi. – Később furcsa érzésre ébredtem, szinte égtek a lábaim. Felültem és rémülten láttam, hogy tényleg ég, lángolt a takaróm. Ijedten nyúltam a matracom mellé, ahol egy két literes üvegben még lennie kellett volna fél liter szörpnek, de az üveg nem volt ott, ahová elalváskor letettem. Felpattantam és a fájdalommal nem törődve a takaróval eloltottam a tüzet. A cipőmet már nem tudtam felvenni, mert az égéstől megdagadt mindkét lábam és megrepedt a bőröm, ezért mezítláb mentem át a rendőrségre.

A sérült férfit a rendőrök azonnal beszállították a kórházba, majd sebeinek ellátása után felvették a jegyzőkönyvet. A rendőrségtől egyelőre annyit tudtunk meg, hogy bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult eljárás, tehát a rendőrök idegenkezűséget valószínűsítenek. Az valóban nem életszerű, hogy 2,5 órával a férfi elalvása után cigarettától gyulladjon ki a matrac és a takaró, ráadásul az illető lábánál. A nyugat.hu megpróbált utánajárni a köpködőknek és kiderült, hogy a rendőröket követtük. Még az éjszaka folyamán kihallgatták a főiskolai kollégiumban vendégként megszálló Maglódi DSK diákjait és vezetőjüket. A 13-14 év körüli sportolók egy szombathelyi súlyemelő verseny résztvevői voltak, és vélelmezhetően a 23-as szoba lakói köpködték, szidták a később felgyújtott férfit, azt azonban egyelőre nem tudjuk, volt-e közük a lángokhoz a fiataloknak.

Azt azonban kiderítettük, péntek este a nevezett sportolók közül jópáran alaposan felöntöttek a garatra és hangosan vagánykodtak, másnap délelőtt, a kiköltözéskor viszont már megszeppenve kértek bocsánatot a portán az éjszakai kellemetlenségért.

Ami tény: Tóth István másodfokú égési sérüléseket szenvedett mindkét lábán, gyógyulása eltart majd egy ideig. A férfi elmondása alapján három évvel ezelőtt már megjárta, akkor fényes nappal gyújtották meg alatta a ruhákat a Derkovits-lakótelepen, az „órásház” közelében. Bár támadóit ismerte, akkor nem tett feljelentést, csak egy évvel később, amikor ugyanazok az emberek eltörték négy bordáját és felszakították a fejbőrét. Támadóit később elfogták, és mivel más bűncselekmények is terhelték őket, ezért jelenleg több éves börtönbüntetésüket töltik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra