Kórházintegrációt tervez a megyei önkormányzat? - Kérdéses a városi támogatások sorsa

„Ellökte a megyei önkormányzat a város kinyújtott kezét” – jelentette ki Czeglédy Csaba alpolgármester a kórház ügyében kedden tartott sajtótájékoztatón.

Egyhangú döntés volt
Czeglédy Csaba, mint „a Konzultatív Tanács volt elnökét” mutatta be Prugberger Emil képviselőt, az egészségügyi szakmai bizottság vezetőjét. Prugberger később kijavította az alpolgármestert, mondván, december 31-ig tart a tanácsban a megbízatása.

Czeglédy emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés legutóbbi ülésén a városi képviselő-testület 28 igen szavazattal és egy tartózkodással jóváhagyta az együttműködési szerződés meghosszabbítását. Mint mondta, a megyei közgyűlésen Ipkovich Görgy polgármester javaslatot tett arra, hogy néhány hónapra hosszabbítsák meg a megállapodást, a megye pedig dolgozza ki az általa javasolt új típusú szerződést. Az alpolgármester hangsúlyozta, a megyei közgyűlés napirendjére sem vette az ügyet.

Prugberger Emil érthetetlennek nevezte, hogy éppen akkor, amikor a kormányzati intézkedések által diktált struktúraváltozás zajlik, a megye megtette ezt a lépést. „Soha nem volt gördülékeny az együttműködés a közös fenntartású intézményeknél, de most a város polgárainak, betegeinek egészségügyi ellátásáról van szó” – jelentette ki. Hozzátette, a városi önkormányzat „minden ellenszolgáltatás nélkül az elmúlt évben a vérellátót 75, a hemodinamikai labort pedig 30 millióval támogatta”.

Négy év alatt 300 milliós támogatás
Mint mondta, „nem tudom megmagyarázni, hogy önként mond le a város támogatásáról a megye”. A város nélkül ugyanis „bizonyos mértékű hiányt fog szenvedni az ellátás”. Prugberger Emil szerint a megyei önkormányzat lépése olyan, mint amikor „egy nehéz helyzetben lévő ember nem fogadja el a segítséget”.

„Nehéz az elnök urat kiegészíteni” – kezdte hozzászólását Czeglédy Csaba. Kiemelte, hogy az elmúlt ciklusban több mint 300 millióval támogatta a város a kórházat, és „a főorvosok számára folyamatosan biztosítja a lakást”. Kijelentette, hogy véleményük „nem a kórház vezetői ellen irányul, nekik is vannak főnökeik”. Hozzátette: „a városnak mindent el kell követnie a megállapodás aláírásáért, ennek érdekében folytatják az egyeztetéseket”.

Az alpolgármester úgy vélte, a megyei önkormányzat döntése mögött a sárvári, a celldömölki és a szombathelyi kórház tervezett integrációja áll, amelyet „nem tudnának átverni a városi közgyűlésen”, tehát „a megyének útjában áll a város”. Prugberger Emil szerint az is fontos, hogy fennmaradjanak a vidéki kórházak, de neki, „mint városi képviselőnek a szombathelyi kórházért kell szót emelnie”. Újságírói kérdésre válaszolva Czeglédy Csaba elmondta, „ha a város megszüntetné a támogatást, a szombathelyiekkel szúrnának ki”. A támogatásokról egyébként a közgyűlésnek kell majd döntenie.

Funkcionális privatizáció
Prugberger hozzátette, a támogatások fenntartása „erkölcsi kötelessége a városnak, de ilyen költségvetési helyzetben rendkívül nehéz lesz döntést hozni”. A tájékoztatón elhangzott, hogy a megyegyűlésen két dologgal indokolták az ügyre napirendre vételének elutasítását. Egyrészt azzal, hogy a megyei közgyűlés vezetői szerint „dr. Lakner László főigazgatót megalázták a városi közgyűlésen”. Másrészt pedig „a város hét éve nem hajlandó aláírni a közös fenntartású intézményekról szóló megállapodásokat.”

Czeglédy Csaba kijelentette, a közös fenntartású intézmények esetében a városi önkormányzat szerint 50-50 százalékban kellene fizetni a költségeket, ezt a konstrukciót a Markusovszky kórháznál „is el tudjuk képzelni”. Az alpolgármester hangsúlyozta, a közgyűlésen a főigazgatót semmivel sem sértették meg, csupán „kérdéseket tettek fel a közpénzből jutatott 4 és 3 milliós jutalmakkal kapcsolatban”. A megyei önkormányzat döntésével ugyanis a főigazgató számára 4, a gazdasági igazgató részére pedig 3 milliós jutalmat ítélt oda. Czeglédy Csaba azzal fejezte be a tájékoztatót, hogy „attól tartunk, jelenleg a funkcionális privatizáció előkészítése folyik”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet