Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Január végén pecsételi meg jövőjét a BDF

Az egyetemi csatlakozás eldöntött tény a Berzsenyi Dániel Főiskola számára. Már csak az nem, hogy ki lesz a boldog ara: erre a címre momentán négy dunántúli felsőoktatási intézmény is esélyes. Döntés két héten belül.

Az egyetemmé avanzsálás kérdésköre jó ideig mumusa volt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolának – lapunk is mindvégig figyelemmel követte a sokszor egészen viharos történéseket. A jég azonban a tavalyi év végén megtört. Miután a korábbi felsőoktatási törvény a főiskola átalakulási lehetőségét kizárólag az integrációban határozta meg, meghátrált a vezetés. Ráadásul az új felsőoktatási törvény életbe lépte után már jobban megéri csatlakozni más intézményhez.

Ezt felismervén tekintette át és értékelte újra a főiskola vezetése az intézmény jelenét, és a szenátus végül eltökélte magát: érdekükben áll egy egyetem részeként működni, az önállóságot természetesen a lehető legnagyobb mértékben megőrizve – hallhattuk a hétfői sajtótájékoztatón.

Történelmi felelősség: a hatezer hallgató, hatszáz oktató és többmilliárdos vagyon sorsa
Négy lehetséges partner került be így a cilinderbe, melyből a vezetőség január 31-ig húzza ki azt az egyet, amivel már részletekről és konkrétumokról fog tárgyalni. Ezek a Pécsi Tudományegyetem, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem, és a győri székhelyű Széchenyi István Egyetem.

„Történelmi felelősség előtt állunk” – hangsúlyozta dr. Gadányi Károly, a BDF rektora, aki szerint ha jó döntést hoz a vezetőség, akkor úgyis mindenki hang nélkül konstatálja az előrelépést, ha viszont rosszat, akkor „később igencsak a fejünkre fogják szórni a helytelen döntés átkait.”
Örömükre szolgál viszont, hogy csatlakozási elképzeléseik mind a négy egyetem vezetőségénél rendkívüli érdeklődésre találtak, „ami a hónapok multával egyre nagyobb lett.”

Ipkovich szerint dönteni kell!
Dr. Ipkovich György polgármester elmondta: Szombathely mindig távolságtartással kezelte a BDF autonómiáját. Ilyen módon tehát nem kívánnak rátelepedni a döntéshozatalra, de azt is mindig tudatosították, hogy a főiskola jövője nem lehet magánügy. „A magunk részéről bölcs, gyors és korrekt döntést, de döntést várunk a főiskolától. Nem pedig azt, hogy bármiféle erőnek, vagy esetleg kishitűségnek helyt adva ez a döntés halasztódjon. Mert ezt tartjuk a magunk részéről a legnagyobb veszélynek” – mondta el Ipkovich.

Hozzászólásában egyszersmind kiemelte az ipar szerepét, felhozván példának a győri egyetemet, „amely százmilliós nagyságrendű bevételre tesz szert a környező ipar megrendelése.”
Szombathely iparának dinamizmusát jól jelzi, hogy az elmúlt évben 10 százalékkal nőtt az iparűzési adóbevétel, így a Berzsenyinek nagyon is el kell gondolkodnia a kutatás-fejlesztés erősítésén. A városvezetés azt sem titkolja, hogy a régi orosz laktanya területét alkalmasnak is tartja e célra, és az európai pénzek pályázatainál ezt számba is vették.

Leszámolnak az önálló egyetemi álmokkal
A gazdasági tanács képviseletében dr. Kondor János annyival egészítette ki az elmondottakat, hogy nem is az lesz a nagy döntés, hogy a négy egyetem közül kivel házasodik a BDF, hanem az volt az, „amikor kimondták: leszámolnak az önálló egyetemi álmokkal”.
És noha sok vád érte a főiskolát a késlekedés miatt, az alelnök szerint érdemes volt várniuk: ma már a régebben intergálódott intézmények is szívesebben vennék, ha a mai játékszabályok szerint egyenrangú felekként léphettek volna be a magyar felsőoktatás átalakításába.

Hogy a Berzsenyi Dániel Főiskola miképpen mutatkozhat majd a felsőoktatási térképen, arra dr. Balogh Imre stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes adta meg a választ: „valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb létrejön itt a Balatontól északra egy olyan hálózat, amely egyenértékű tud lenni mondjuk egy debreceni vagy szegedi, egy helyben lévő egyetemmel.”

Két héten belül tehát megtudjuk, ki lesz a boldog ara, akinek karjaiban a BDF végre társra talál.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra