Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Január végén pecsételi meg jövőjét a BDF

Az egyetemi csatlakozás eldöntött tény a Berzsenyi Dániel Főiskola számára. Már csak az nem, hogy ki lesz a boldog ara: erre a címre momentán négy dunántúli felsőoktatási intézmény is esélyes. Döntés két héten belül.

Az egyetemmé avanzsálás kérdésköre jó ideig mumusa volt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolának – lapunk is mindvégig figyelemmel követte a sokszor egészen viharos történéseket. A jég azonban a tavalyi év végén megtört. Miután a korábbi felsőoktatási törvény a főiskola átalakulási lehetőségét kizárólag az integrációban határozta meg, meghátrált a vezetés. Ráadásul az új felsőoktatási törvény életbe lépte után már jobban megéri csatlakozni más intézményhez.

Ezt felismervén tekintette át és értékelte újra a főiskola vezetése az intézmény jelenét, és a szenátus végül eltökélte magát: érdekükben áll egy egyetem részeként működni, az önállóságot természetesen a lehető legnagyobb mértékben megőrizve – hallhattuk a hétfői sajtótájékoztatón.

Történelmi felelősség: a hatezer hallgató, hatszáz oktató és többmilliárdos vagyon sorsa
Négy lehetséges partner került be így a cilinderbe, melyből a vezetőség január 31-ig húzza ki azt az egyet, amivel már részletekről és konkrétumokról fog tárgyalni. Ezek a Pécsi Tudományegyetem, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem, és a győri székhelyű Széchenyi István Egyetem.

„Történelmi felelősség előtt állunk” – hangsúlyozta dr. Gadányi Károly, a BDF rektora, aki szerint ha jó döntést hoz a vezetőség, akkor úgyis mindenki hang nélkül konstatálja az előrelépést, ha viszont rosszat, akkor „később igencsak a fejünkre fogják szórni a helytelen döntés átkait.”
Örömükre szolgál viszont, hogy csatlakozási elképzeléseik mind a négy egyetem vezetőségénél rendkívüli érdeklődésre találtak, „ami a hónapok multával egyre nagyobb lett.”

Ipkovich szerint dönteni kell!
Dr. Ipkovich György polgármester elmondta: Szombathely mindig távolságtartással kezelte a BDF autonómiáját. Ilyen módon tehát nem kívánnak rátelepedni a döntéshozatalra, de azt is mindig tudatosították, hogy a főiskola jövője nem lehet magánügy. „A magunk részéről bölcs, gyors és korrekt döntést, de döntést várunk a főiskolától. Nem pedig azt, hogy bármiféle erőnek, vagy esetleg kishitűségnek helyt adva ez a döntés halasztódjon. Mert ezt tartjuk a magunk részéről a legnagyobb veszélynek” – mondta el Ipkovich.

Hozzászólásában egyszersmind kiemelte az ipar szerepét, felhozván példának a győri egyetemet, „amely százmilliós nagyságrendű bevételre tesz szert a környező ipar megrendelése.”
Szombathely iparának dinamizmusát jól jelzi, hogy az elmúlt évben 10 százalékkal nőtt az iparűzési adóbevétel, így a Berzsenyinek nagyon is el kell gondolkodnia a kutatás-fejlesztés erősítésén. A városvezetés azt sem titkolja, hogy a régi orosz laktanya területét alkalmasnak is tartja e célra, és az európai pénzek pályázatainál ezt számba is vették.

Leszámolnak az önálló egyetemi álmokkal
A gazdasági tanács képviseletében dr. Kondor János annyival egészítette ki az elmondottakat, hogy nem is az lesz a nagy döntés, hogy a négy egyetem közül kivel házasodik a BDF, hanem az volt az, „amikor kimondták: leszámolnak az önálló egyetemi álmokkal”.
És noha sok vád érte a főiskolát a késlekedés miatt, az alelnök szerint érdemes volt várniuk: ma már a régebben intergálódott intézmények is szívesebben vennék, ha a mai játékszabályok szerint egyenrangú felekként léphettek volna be a magyar felsőoktatás átalakításába.

Hogy a Berzsenyi Dániel Főiskola miképpen mutatkozhat majd a felsőoktatási térképen, arra dr. Balogh Imre stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes adta meg a választ: „valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb létrejön itt a Balatontól északra egy olyan hálózat, amely egyenértékű tud lenni mondjuk egy debreceni vagy szegedi, egy helyben lévő egyetemmel.”

Két héten belül tehát megtudjuk, ki lesz a boldog ara, akinek karjaiban a BDF végre társra talál.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra