Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A végső döntés előtt

A város első embere, Ipkovich György és Czeglédy alpolgármester örömmel konstatálta, hogy a Berzsenyi főiskola bevonta őket a csatlakozás folyamatába.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszűnni és újjászületni
A keddi sajtótájékoztatón Ipkovich már korábban is hangsúlyozta, hogy a város elsősorban azt szeretné, ha a főiskola nem beolvadna, hanem egy új egyetemet alapítana leendő partnerével. Czeglédy Csaba alpolgármester szerint ez már csak azért is elvárható, mert az intézmény integrációs törekvései mindeddig épp azért hiúsultak meg, mert ragaszkodott a függetlenségéhez. Az „első forduló” eredményével – vagyis hogy a veszprémi és soproni egyetemmel folytatja tovább a tárgyalásokat a Berzsenyi – így elégedett a város vezetése. Lévén, hogy ez a két intézmény hajlandó megszűnni és újjászületni a szombathelyivel együtt.

Úttörő szerepben
Az új intézmény alapításával – melyre immár a felsőoktatási törvény is lehetőséget ad – egyébként az országban elsőként élne a Berzsenyi Dániel Főiskola. Szombathely polgármestere úgy véli, bármelyik egyetemet választja a szombathelyi, jó döntés születik, szerinte az ebből adódó előnyök és hátrányok egálban vannak egymással. Mindössze annyit kért a főiskolai vezetéstől, hogy a képzési kínálat kialakításában építsenek a szombathelyi középiskolák mintegy 8000 főnyi diákságára.

A döntés után
Döntést szerdán hoz a főiskola szenátusa, ezt követően kezdődnek el a csatlakozási tárgyalások immár az új partnerrel. A menetrend aztán a következő: áprilisra várható a felsőoktatási törvény módosítása, addigra le kell bonyolítani a tanácskozásokat, októberig az előkészületeket kell megtenni, s aztán következik a munka oroszlánrésze. A tervek szerint az első egyetemistákat jövő szeptemberben avatják Szombathelyen.

Ipkovich György jelezte, hogy Gadányi Károly rektorral született megállapodása értelmében részt fog venni a főiskolai delegáció munkájában, továbbra is nyomon követi a csatlakozási tárgyalásokat.

Közös intézmények: fifti-fifti
A sajtótájékoztatón arról a kedd reggeli tanácskozásról is beszámoltak, melyen a város és a megye vezetői egyeztettek a kórház és a közös fenntartású intézmények jövőjéről.
Ahogy Ipkovich György elmondta, a Markusowszky kórház közös fenntartásáról szóló szerződés decemberben lejárt, így a város kiszolgáltatott helyzetbe került.

Szárnyra kaptak olyan hírek is, mely szerint a megyei vezetés gazdasági társaságot alapít az intézmény működtetésére. A tárgyaláson tisztázták a helyzetet: a város ígéretet kapott arra, hogy előzetes tájékoztatás nélkül nem hoznak ilyen döntést. A tárgyaláson a többi közös fenntartású intézmény finanszírozásáról is határoztak, ennek értelmében 50-50%-kal száll be a költségekbe a megye és a város egyaránt. A megállapodástól hatékonyabb működtetést vár Szombathely önkormányzata.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés