Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyetemváros születik - A diákok Veszprém mellett szavaztak

A Nyugat-magyarországi Egyetemmel alapít közös egyetemet a BDF.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyugat-magyarországi Egyetemmel alapít közös egyetemet a Berzsenyi Dániel Főiskola – így döntött az intézmény szenátusa szerdán. Annak, aki követte a főiskola egyetemmé válásért folytatott küzdelmét, talán meglepő lehet a választás. A soproni intézménnyel ugyanis már évekkel ezelőtt frigyre léphettek volna a szombathelyiek, akkor azonban határozottan elutasították ezt az utat.

Más szelek fújnak
A kérdésre, hogy miért lett most vonzó az ara, érdemi választ nem kaptunk. A Berzsenyi főiskola rektora, Gadányi Károly szerint akkoriban mindkét intézmény túlzottan ragaszkodott a maga értékeihez, hagyományaihoz. Az integráció akkoriban a beolvadással volt egyenértékű, és meglehetősen negatív tapasztalatok voltak országszerte. Mára azonban ”a hibákból mindkét intézmény tanult és „megérezte az idő sürgető szavát és a lehetőséget”.
A Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, Faragó Sándor pedig csak annyit mondott: „más világ volt”, másképp gondolkodtak. Hogy mit jelent a „másképp”, arra a rektor már nem kívánt válaszolni.

A diákok Veszprémet választották
A tény tehát: a szenátus 19 tagjából 14 a soproni, 5 pedig a veszprémi egyetem mellett voksolt. Az ötből négy a HÖK tagja. Elnökük, Kálmán Gergely szerint egy dinamikusabb, európaibb, „pörgősebb” egyetem született volna a Pannon és a Berzsenyi házasságából. Szélesebb, piacképesebb képzési kínálattal, nemzetközi kapcsolatokkal, nagyobb lehetőségekkel. Hozzáteszi, bár a döntéssel nem elégedettek, igyekezni fognak a tárgyalások során a lehető legelőnyösebb együttműködés kialakítására.

A lényeg: egyetemváros leszünk
A Berzsenyi már tavaly ősszel elkezdte csatlakozási tárgyalásait a pécsi, a győri, a veszprémi és a soproni egyetemmel. A szombathelyi főiskola szenátusa és gazdasági tanácsa azonban határozottan elutasítva a beolvadás lehetőségét, ragaszkodott ahhoz, hogy a leendő partnerrel közösen hozzanak létre új intézményt. A gazdasági vezetés fontos szempontja volt a regionalitás is, hisz a térség gazdasági támogatását teljes mértékben maga mögött tudhatja az intézmény – mondta Németh István elnök. Ők tehát Győrt is szívesen fogadták volna partnerül.

A legfontosabb feltételt azonban sem a Pécsi Tudományegyetem, sem a győri Széchenyi István Egyetem nem kívánta teljesíteni, így gyorsan kiestek a rostán. A kérdés joggal merül fel: miért kell ragaszkodni az új alapításához, ha például egy olyan jól prosperáló egyetemhez is csatlakozhatna a Berzsenyi, mint a győri. Németh István szerint az önálló régiós központ és önálló gazdálkodás csak így teremthető meg. Gadányi Károly szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, milyen régóta szeretne a főiskola egyetemmé válni. Most itt a lehetőség, hogy érdeksérelmek nélkül saját egyetemét alapítsa meg a Berzsenyi. „Most már ki lehet valóban írni, Szombathely egyetemváros.”

S hogy miért hajlandó megszűnni a soproni? Faragó Sándor a kérdésre azt válaszolja, egy 300 éves egyetemnek, a 300 minősített oktatójával, akkreditált szakjaival, európai hírnevével nem kell félnie egy egyesüléstől. A jövőjük közösen is biztos.

Kapitány vagy kormányos?
Regionalitás, határmentiség, hálózatos rendszer, már működő szakmai kapcsolatok és kihelyezett képzések, átfedés nélküli széles szakkínálat, hallgatócsere, doktori iskolák, régiós pályázatok – ilyen érvek szóltak a Nyugat-magyarországi Egyetem mellett. Faragó Sándor titkon számított is erre a döntésre, mint mondja, megdolgoztak érte, olyant programot kínáltak, mely alapja lehet a közös egyetem alapításának. „Biztonságot szerettem volna felkínálni, de nem az állóvíz biztonságát, hanem a fodrozó, hullámzó víz biztonságát, mert azon is lehet hajózni. Kicsit jobb hajósnak kell lenni, de a partot el lehet érni és el is fogjuk érni. Mert ez már egy erős, közös anyahajó”. Tengerre száll tehát a szombathelyi főiskola, s a jövője attól függ, hogy a két kaptány tudja-e irányítani a közös hajót.

Az ország hatodik egyeteme
A főiskola, mint egyetem, egyelőre megfoghatatlannak tűnik, sok még a tisztázatlan kérdés. Hol lesz, lesz-e egyáltalán központ? Milyen néven működik a szombathelyiek egyeteme? A Nyugat-magyarországi Egyetem neve valószínűleg megmarad. Elhangzott ötletként a Savaria Egyetemi Központ, de Faragó Sándor úgy véli, a Berzsenyi nevet sem kellene elhagyni. Az ígéret szerint 2008 augusztusára egy 22 000-es hallgatóságú, 10 karú egyetemmel büszkélkedhet a vasi megyeszékhely. Az ország hatodik egyeteme lesz a szombathelyieké.

Leépítés nem lesz, sőt a mesterképzések, doktori iskolák teremtésével még több tudományos fokozattal rendelkező oktató kaphat munkát az intézményben. A csatlakozási tárgyalások most kezdődnek, az érdemi munka jelentős részét kell elvégezni áprilisig, a felsőoktatási törvény változtatásáig. Az új intézmény alapításának lehetőségével egyébként az országban elsőként fog élni a két intézmény.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés