Megdöbbentő fejlemény a Markusovszky kórház ügyében – A megyei közgyűlés Szentgotthárdra helyezte a kórház központját

Az orvosok abszurdnak tartják az...


Váratlan napirend
A Markusovszky kórház működtetésének hónapok óta folyó vitájára a megyei közgyűlés jobboldali többségének váratlan döntése tett pontot. A hétfői rendkívüli ülés meghívójában a vizitdíjról szóló határozat szerepelt, a napirend előtt jelentették be, hogy tárgyalni fognak a kórház szervezeti átalakításáról is.

Az MSZP-frakció tiltakozásul elhagyta az üléstermet, a Fidesz-KDNF-Nemzeti Fórum-frakció távollétükben hozta meg a döntést: a Markusovszky kórházat és a Szentgotthárdi Rehabilitációs Intézetet egy intézménybe vonják össze, az integrált kórház központja pedig Szentgotthárdon lesz.

Szakmai okok?
A váratlan döntésről elsőként Majtényi Lászlót, a megyei közgyűlés alelnökét szerettük volna megkérdezni, ő azonban Pajor Andráshoz, a Fidesz-KNDP-Nemzeti Fórum-frakciójának vezetőjéhez irányított minket.

A frakcióvezető szakmai szempontokkal indokolta a döntést. A nyugat.hu kérdésére elmondta, a kormány egészségügyi reformintézkedései a hatékonyabb kórházi ellátás felé mutatnak. Vas megye már több évtizede jelentős szakmai potenciállal rendelkezik a rehabilitációban, amelynek egyik bástyája a szentgotthárdi rehabilitációs intézet. A megye 327 rehabilitációs ággyal rendelkezik, ebből 155 a Markusovszkyban, 30 a nappali kórházban, 142 Szentgotthárdon van.

Pajor András kijelentette, az új jogszabályok nem teszik lehetővé az önálló intézmények közti kapacitás „mozgatását”. A döntés alapján létrehozandó integrált kórházban erre lehetőség lesz.

Sajnálják, hogy kivonult az ellenzék
A frakcióvezető elmondta, hogy az Európai Unió kiemelten fogja támogatni a rehabilitációs tevékenységet, az új, nagy intézmény az eddigieknél sikeresebben pályázhat a támogatásokra.

Pajor András kijelentette, a Fidesz sajnálja, hogy az MSZP-frakció kivonult a napirend tárgyalásakor, mint mondta, úgy tűnik, nem akarnak részt venni abban a döntésben, amelyet a kormány politikája miatt kell meghoznia a közgyűlésnek.

Kérdésünkre, hogy az összevont intézmény központja miért Szentgotthárd lesz, a frakcióvezető azt mondta, a megyei önkormányzat az előző ciklusokban is fontos kérdésnek tartotta a kórház működtetését, az irányítását a megyei közgyűlés végezte. „Nem ismerjük azonban Szombathely Megyei Jogú Város egészségügyi elképzeléseit” – mondta.

Szombathely továbbra is támogathatja…
Felvetettük, hogy úgy tűnik, az átszervezés után a szombathelyi önkormányzatnak nem lesz beleszólási joga a kórház működésébe. Pajor András kijelentette, „ez nem igaz kategorikusan”.
A rendkívüli közgyűlés döntött arról is, hogy új konzultatív tanácsot hoz létre, amelyben a megye minden kistérsége képviseletet kap, és így ráhatással lesz a döntéshozási folyamatokra. Vagyis Szombathely kistérsége részeként ebben részt vehet. „Semmi sem zárja ki, hogy Szombathely erejéhez mérten továbbra is támogassa a megyei kórházat” – fejezte be a frakcióvezető. (Mint ismeretes, Szombathely minden évben jelentős összeget adott a kórháznak. A szerk.)

„A Közigazgatási Hivatalhoz fordulunk”
Szűcs Gábor, a szocialista képviselőcsoport vezetője már az ügy napirendre tűzése ellen is tiltakozott. Kijelentette, a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint rendkívüli közgyűlésen csak a kiküldött napirendről tárgyalhatnak, ami ebben az esetben a vizitdíj volt.

Szűcs Gáborék várták, hogy tájékoztatást kapjanak a döntés szakmai, gazdasági vonzatairól, a megye vezetése viszont kijelentette, a szavazás után fogják indokolni a lépést.
A frakcióvezető úgy vélte, a jobboldali többség döntése a továbbiakban kizárja a szocialista vezetésű Szombathellyel történő egyeztetést.

További lépéseiket firtató kérdésünkre elmondta, a közgyűlés döntését jogászokkal vizsgáltatják majd, és valószínűleg a közigazgatási hivatalhoz fordulnak a szervezeti és működési szabályzat megsértése miatt.

A polgármester nem érti
Ipkovich György, Szombathely polgármestere értetlenül fogadta a hírt. Mint mondta, nem érti a döntést, hiszen Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke a szombathelyi közgyűlés legutóbbi ülésén kijelentette, hogy a város nélkül nem hoznak érdemi döntést a kórházról. A polgármester sajnálná, ha „erre az ügyre menne rá a megye és a város jó viszonya”.

Hozzátette, a megyei önkormányzat „nem tudja a vállára venni és elvinni a városból a kórházat”. Úgy vélte, az ügy érdemi vita helyett jogi útra terelődik, mivel „túl nagy horderejű ahhoz, hogy egy ötperces közgyűlésen hozzanak döntést róla”.

Ez az abszurd abszurdja!
A hír hallatán a Nyugat megkérdezett két, a Markusovszky kórházban dolgozó orvost is. Mindkettőjük abszolút hitetlenkedéssel fogadta hírt. Egyiküket alig tudtuk meggyőzni, hogy nem a Nyugat Rádió kandifionjához akarjuk léprecsalni. Mint mondta, az összevonás talán még nem magyarázható, de az, hogy Szentgotthárdra kerül a központ, az már az abszurd abszurdja.
Mindkettőjük úgy vélte, hihetetlen és érthetetlen számukra, ami a kórház körül történik. Az a legkisebb gond, hogy vajon miért vette fel a kórház nemrég Szombathely nevét is, ha elkerül innen a központja? Az összevonás tervéről pedig eddig semmit nem halottak a kórházban.

Véleményünk

Az ügy természetesen több gondolatot is felvet. Eltekintve attól, hogy hogyan lehet majd irányítani Szentgotthárdról a megyei kórházat, úgy tűnik, az új konzultatív tanácsban a megyeszékhelynek nem lesz több joga, mint mondjuk az őriszentpéteri kistérségnek.

Kérdés, hogy az egyébként is szűkös anyagi körülményekkel rendelkező város ilyen helyzetben mennyiben fogja majd támogatni a kórházat, és ez milyen hatással lesz az összevont intézmény működésére.

A másik szempont pedig politikai. Durva és drasztikus lépésnek tűnik a döntés, és félő, hogy tovább erősíti a két politikai oldal szembenállását, ami eddig jóval kevesebb vitát hozott a fideszes vezetésű megyei és a baloldali vezetésű városi önkormányzatban, mint országos szinten.

Elképzelhető, hogy következményeként csak múlt időben lehet majd beszélni konszenzusról, együttműködésről, ami jelen pillanatban, amikor óriási uniós fejlesztési támogatásokért lehet harcba szállni, több mint bűn.

Ez már hiba.

Sajtóközlemény

A Vas megyei Közgyűlés Elnöke 2007. február 12-re rendkívüli közgyűlést hívott össze egyetlen napirendi ponttal, a Markusovszky klórház vizitdíj és kórházi napidíj szabályzatának elfogadására.

Az MSZP megyei frakciója a közgyűlés hatályos Sószervezeti és működési szabályzatával ellentétesnek találta, hogy a meghirdetett napirendi ponttal szemben a szombathelyi és a szentgotthárdi kórház szentgotthárdi székhellyel történő összevonását is napirendre tűzték.

Az MSZP-frakció tiltakozásul nem vett részt a napirend megtárgyalásában és kivonult az ülésről. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az érintett települések lakosságát képviselő önkormányzatokkal történő egyeztetés nélkül kerüljön sor ilyen súlyú döntések meghozatalára.

Szombathely, 2007-02-12

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet