Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely át akarta venni a kórházat? – Ülésezett a megyei közgyűlés

A Fidesz szerint a város a kórház átvételére készült. Ipkovich tárgyalni szeretett volna. A megyei vezetés eltökélt a Markusovszky kórház átszervezése ügyében.

A fokozott sajtóérdeklődés mellett elkezdődött ülés elején senki sem kért lehetőséget napirend előtti felszólalásra, pedig a késve érkező Ipkovich György is a teremben volt már. Meg is lepődtünk a város egészségügyi szakmai bizottságának előző napi ülésén elhangzottak ismeretében.

390 milliós hiány a megyei költségvetésben
A közgyűlés közben elkezdte a megye ez évi költségvetésének tárgyalását. Megtudtuk, hogy az év végére 390 milliós hiánnyal számolnak, ami 120 millióval több, mint tavaly. A rövid vita során már érezhető volt, hogy közel a megállapodás a megye és a város közös fenntartású intézményeiről, Ipkovich György ugyanis kijelentette, hogy az 50-50 százalékos arányú finanszírozás következtében a város 70-80 millióval többet fordít erre a célra, amely plusz bevételként jelentkezik majd a megyénél.

„Kalapáccsal az intézményekre”
Pajor András a Fidesz-KDNP-NF frakcióvezetője az intézményrendszer átalakítását szorgalmazta, amit a márciusban tárgyalandó ciklusprogram tartalmaz majd. „Nem akarunk kalapáccsal rontani az intézményekre” – jelentette ki. A hétfői rendkívüli ülésre utalva örömét fejezte ki, hogy „az MSZP nem vonul ki a teremből”.

Szűcs Gábort, az MSZP-frakció vezetőjét láthatóan felbosszantotta a hozzászólás, megjegyezte, a hétfői ülésen történtek ellenére az ellenzék konstruktív magatartást tanúsított, nem akarta „rongálni a hangulatot”. Ezt „Pajor András tette meg” – jelentette ki, hozzátéve: „a megyei vezetés rontott kalapáccsal az egészségügyi intézményre”.
És, ha már szóba került az ügy, feltette a kérdést: „Rendelkezik-e az új intézmény EP-finanszírozási szerződéssel, ÁNTSZ-engedéllyel?”

A várostól akarták megóvni?
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP-NF), a megyei közgyűlés elnöke aztán fellebbentette a fátylat a nagy titokról, miért is helyezték át nagy hirtelen a kórház központját Szentgotthárdra. Azért, mert „hiteles információik” voltak arról, hogy a szombathelyi önkormányzat át akarja venni az intézményt. Az önkormányzati törvénynek arra a részére hivatkozva, amely szerint a megyétől a város átveheti a közszolgálati intézményt, ha azt többségében a város lakói használják.

„Ez volt a szándék, előkészületben volt” – mondta Kovács Ferenc. A megyének viszont eltökélt szándéka, hogy megtartsa a kórházat, „a szakemberek dolgoznak egy gazdasági társaság megalakításán”. Mivel a megyei önkormányzat felelőssége, hogy „garantálja az egész megye egészségügyi ellátását”.
Ipkovich György a „leghatározottabban” utasította vissza a felvetést. Mint mondta, a kórházzal kapcsolatos minden előterjesztést saját hatáskörébe vont, „azok az együttműködési megállapodásról szóltak”, és „kizárták a privatizációt”.

50-50 százalék
Később a közgyűlés vita nélkül fogadta el, hogy megkössék a várossal az évek óta aláíratlan szerződést a közös fenntartású intézményekről. A megállapodás értelmében a közös fenntartású intézmények költségeit 50-50 százalékarányban fizeti a megyei és a városi önkormányzat.

Aztán gyorsan pörögtek az események, 12 napirendi pont ment át néhány perc alatt, és tulajdonképpen ennyi idő jutott a kórház stabilizációs intézkedési programjára is. Az MSZP-frakció a kialakult helyzet miatt javasolta, hogy az ügyet vegyék le a napirendről, a kezdeményezéshez csatlakozott Horváthné Stukits Erzsébet (Fidesz-KDNP-NF), az egészségügyi bizottság elnöke, igaz, más megfontolásból. A kormány ugyanis még nem közölte a megyének juttatott kórházi ágyak számát, az elnökasszony ezért kért későbbi tárgyalást.

A közgyűlés 25 igen, 9 nem szavazattal és 1 tartózkodással levette a napirendről az ügyet. Kovács Ferenc azért megjegyezte, az ügyrend elfogadásakor kellett volna ezt kezdeményezni, kijelentette, attól, hogy a kórház székhelyét áthelyezték, annak feladatai nem változtak.

„Tárgyaljunk”
A következő napirendi pont a Regionális Fejlesztési Tanács ágyszámokra vonatkozó határozatának tárgyalása volt, szót kért azonban Ipkovich György. Mint mondta, eredetileg az előző napirendnél szeretett volna hozzászólni, mivel azt a közgyűlés elhalasztotta, most mondja el a kórházzal kapcsolatos álláspontját.

Ismertette a város egészségügyi szakmai bizottságának véleményét, miszerint szakmai szempontokkal nem indokolható az átszervezés. Hiányolta az előzetes egyeztetéseket, amelyek útján „előbbre juthattunk volna”. Kijelentette, a város számtalan javaslatot tett a kórházzal kapcsolatban, ezért sem értették, hogy a megye nem írta alá az együttműködési megállapodást.

Megkérdezte, történtek-e előzetes vizsgálatok arról, hogy a Markusovszky megtarthatja-e súlyponti kórház szerepét, a szentgotthárdi kórház elveszítheti-e krónikus ágyait.
Kifejezte az önkormányzat kompromisszumkészségét, kérte, hogy vonják vissza, vagy legalább függesszék fel döntésüket, és tárgyaljanak a mindenki számára elfogadható megoldás érdekében.

„A sajtónak elmondtam az indokainkat”
Pajor András kijelentette, a sajtóval ismertette az átszervezés szakmai indokait, „fenntartom a véleményemet”. Úgy vélte, a súlyponti szerep és a szentgotthárdi ágyszámok elvesztésével történő fenyegetésnek nincs alapja, „ez csak az önök fejében fordult meg”. Hozzátette, ma sem ismerik a szombathelyi önkormányzat egészségpolitikai elképzeléseit, az elmúlt napok sajtójában pedig már úgy kommunikálták az ügyet, mintha „kerekeket szerelnénk a kórház alá”. Ezek „félelemkeltő és fenyegető” kijelentések, a megye viszont egyenlő esélyeket akar a többi településnek is.

Kovács Ferenc emlékeztette a jelenlévőket, hogy a napirend nem erről az ügyről szól, kijelentette, csak a napirenddel kapcsolatosan ad lehetőséget a hozzászólásokra.
Utána viszont indulatosan hangoztatta, hogy „ámokfutás zajlik az egészségügyben, óva intek mindenkit, nehogy műteni akarjon”. „Szégyelljék magukat!”, fejezte be, mire Szűcs Gábor megkérdezte, az elnökön kívül másnak is van-e lehetősége politikai nyilatkozatokat tenni?
„Nem én kezdtem, a polgármester úr kezdte a politikai nyilatkozatokat"  – védekezett a megyei közgyűlés elnöke.

„Ha visszahozzák, újra tiltakozunk”
Az MSZP-frakció vezetőjével később a folyosón sikerült néhány szót váltanunk. Szűcs Gábor megerősítette, hogy a hétfői rendkívüli ülés eljárási hibái miatti kifogásaikat benyújtották a Közigazgatási Hivatalhoz, amelynek a törvény értelmében 30 napon belül kell állást foglalnia. Közben levélben kérték a Egészségbiztosítási Pénztárt és az ÁNTSZ-t, hogy a hivatal jogerőhatározatáig ne tegyenek semmi olyan lépést, amely akadályozná a betegellátás folyamatosságát.

Szűcs Gábor elmondta, a hivatali vizsgálatnak nincs halasztó hatálya, tehát közben a megyei önkormányzat végrehajthatja a tényleges átszervezést.
Mivel a hivatal csak az eljárás módja miatt érvénytelenítheti a döntést, felvetettük, hogy később újra visszahozhatják az ügyet a közgyűlés elé, ahol a Fidesz-KDNP-NF koalíció meggyőző többségével megismételheti az átszervezésről szóló döntést. Szűcs Gábor kijelentette, „akkor újra a hivatalhoz fordulunk”, a törvény értelmében ugyanis ilyen komoly döntés előtt egyeztetni kell a kamarákkal, közalkalmazottakkal, települési önkormányzatokkal. „Ez pedig elmaradt” – hangsúlyozta Szűcs Gábor.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet