Szombathely át akarta venni a kórházat? – Ülésezett a megyei közgyűlés

A Fidesz szerint a város a kórház átvételére készült. Ipkovich tárgyalni szeretett volna. A megyei vezetés eltökélt a Markusovszky kórház átszervezése ügyében.

A fokozott sajtóérdeklődés mellett elkezdődött ülés elején senki sem kért lehetőséget napirend előtti felszólalásra, pedig a késve érkező Ipkovich György is a teremben volt már. Meg is lepődtünk a város egészségügyi szakmai bizottságának előző napi ülésén elhangzottak ismeretében.

390 milliós hiány a megyei költségvetésben
A közgyűlés közben elkezdte a megye ez évi költségvetésének tárgyalását. Megtudtuk, hogy az év végére 390 milliós hiánnyal számolnak, ami 120 millióval több, mint tavaly. A rövid vita során már érezhető volt, hogy közel a megállapodás a megye és a város közös fenntartású intézményeiről, Ipkovich György ugyanis kijelentette, hogy az 50-50 százalékos arányú finanszírozás következtében a város 70-80 millióval többet fordít erre a célra, amely plusz bevételként jelentkezik majd a megyénél.

„Kalapáccsal az intézményekre”
Pajor András a Fidesz-KDNP-NF frakcióvezetője az intézményrendszer átalakítását szorgalmazta, amit a márciusban tárgyalandó ciklusprogram tartalmaz majd. „Nem akarunk kalapáccsal rontani az intézményekre” – jelentette ki. A hétfői rendkívüli ülésre utalva örömét fejezte ki, hogy „az MSZP nem vonul ki a teremből”.

Szűcs Gábort, az MSZP-frakció vezetőjét láthatóan felbosszantotta a hozzászólás, megjegyezte, a hétfői ülésen történtek ellenére az ellenzék konstruktív magatartást tanúsított, nem akarta „rongálni a hangulatot”. Ezt „Pajor András tette meg” – jelentette ki, hozzátéve: „a megyei vezetés rontott kalapáccsal az egészségügyi intézményre”.
És, ha már szóba került az ügy, feltette a kérdést: „Rendelkezik-e az új intézmény EP-finanszírozási szerződéssel, ÁNTSZ-engedéllyel?”

A várostól akarták megóvni?
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP-NF), a megyei közgyűlés elnöke aztán fellebbentette a fátylat a nagy titokról, miért is helyezték át nagy hirtelen a kórház központját Szentgotthárdra. Azért, mert „hiteles információik” voltak arról, hogy a szombathelyi önkormányzat át akarja venni az intézményt. Az önkormányzati törvénynek arra a részére hivatkozva, amely szerint a megyétől a város átveheti a közszolgálati intézményt, ha azt többségében a város lakói használják.

„Ez volt a szándék, előkészületben volt” – mondta Kovács Ferenc. A megyének viszont eltökélt szándéka, hogy megtartsa a kórházat, „a szakemberek dolgoznak egy gazdasági társaság megalakításán”. Mivel a megyei önkormányzat felelőssége, hogy „garantálja az egész megye egészségügyi ellátását”.
Ipkovich György a „leghatározottabban” utasította vissza a felvetést. Mint mondta, a kórházzal kapcsolatos minden előterjesztést saját hatáskörébe vont, „azok az együttműködési megállapodásról szóltak”, és „kizárták a privatizációt”.

50-50 százalék
Később a közgyűlés vita nélkül fogadta el, hogy megkössék a várossal az évek óta aláíratlan szerződést a közös fenntartású intézményekről. A megállapodás értelmében a közös fenntartású intézmények költségeit 50-50 százalékarányban fizeti a megyei és a városi önkormányzat.

Aztán gyorsan pörögtek az események, 12 napirendi pont ment át néhány perc alatt, és tulajdonképpen ennyi idő jutott a kórház stabilizációs intézkedési programjára is. Az MSZP-frakció a kialakult helyzet miatt javasolta, hogy az ügyet vegyék le a napirendről, a kezdeményezéshez csatlakozott Horváthné Stukits Erzsébet (Fidesz-KDNP-NF), az egészségügyi bizottság elnöke, igaz, más megfontolásból. A kormány ugyanis még nem közölte a megyének juttatott kórházi ágyak számát, az elnökasszony ezért kért későbbi tárgyalást.

A közgyűlés 25 igen, 9 nem szavazattal és 1 tartózkodással levette a napirendről az ügyet. Kovács Ferenc azért megjegyezte, az ügyrend elfogadásakor kellett volna ezt kezdeményezni, kijelentette, attól, hogy a kórház székhelyét áthelyezték, annak feladatai nem változtak.

„Tárgyaljunk”
A következő napirendi pont a Regionális Fejlesztési Tanács ágyszámokra vonatkozó határozatának tárgyalása volt, szót kért azonban Ipkovich György. Mint mondta, eredetileg az előző napirendnél szeretett volna hozzászólni, mivel azt a közgyűlés elhalasztotta, most mondja el a kórházzal kapcsolatos álláspontját.

Ismertette a város egészségügyi szakmai bizottságának véleményét, miszerint szakmai szempontokkal nem indokolható az átszervezés. Hiányolta az előzetes egyeztetéseket, amelyek útján „előbbre juthattunk volna”. Kijelentette, a város számtalan javaslatot tett a kórházzal kapcsolatban, ezért sem értették, hogy a megye nem írta alá az együttműködési megállapodást.

Megkérdezte, történtek-e előzetes vizsgálatok arról, hogy a Markusovszky megtarthatja-e súlyponti kórház szerepét, a szentgotthárdi kórház elveszítheti-e krónikus ágyait.
Kifejezte az önkormányzat kompromisszumkészségét, kérte, hogy vonják vissza, vagy legalább függesszék fel döntésüket, és tárgyaljanak a mindenki számára elfogadható megoldás érdekében.

„A sajtónak elmondtam az indokainkat”
Pajor András kijelentette, a sajtóval ismertette az átszervezés szakmai indokait, „fenntartom a véleményemet”. Úgy vélte, a súlyponti szerep és a szentgotthárdi ágyszámok elvesztésével történő fenyegetésnek nincs alapja, „ez csak az önök fejében fordult meg”. Hozzátette, ma sem ismerik a szombathelyi önkormányzat egészségpolitikai elképzeléseit, az elmúlt napok sajtójában pedig már úgy kommunikálták az ügyet, mintha „kerekeket szerelnénk a kórház alá”. Ezek „félelemkeltő és fenyegető” kijelentések, a megye viszont egyenlő esélyeket akar a többi településnek is.

Kovács Ferenc emlékeztette a jelenlévőket, hogy a napirend nem erről az ügyről szól, kijelentette, csak a napirenddel kapcsolatosan ad lehetőséget a hozzászólásokra.
Utána viszont indulatosan hangoztatta, hogy „ámokfutás zajlik az egészségügyben, óva intek mindenkit, nehogy műteni akarjon”. „Szégyelljék magukat!”, fejezte be, mire Szűcs Gábor megkérdezte, az elnökön kívül másnak is van-e lehetősége politikai nyilatkozatokat tenni?
„Nem én kezdtem, a polgármester úr kezdte a politikai nyilatkozatokat"  – védekezett a megyei közgyűlés elnöke.

„Ha visszahozzák, újra tiltakozunk”
Az MSZP-frakció vezetőjével később a folyosón sikerült néhány szót váltanunk. Szűcs Gábor megerősítette, hogy a hétfői rendkívüli ülés eljárási hibái miatti kifogásaikat benyújtották a Közigazgatási Hivatalhoz, amelynek a törvény értelmében 30 napon belül kell állást foglalnia. Közben levélben kérték a Egészségbiztosítási Pénztárt és az ÁNTSZ-t, hogy a hivatal jogerőhatározatáig ne tegyenek semmi olyan lépést, amely akadályozná a betegellátás folyamatosságát.

Szűcs Gábor elmondta, a hivatali vizsgálatnak nincs halasztó hatálya, tehát közben a megyei önkormányzat végrehajthatja a tényleges átszervezést.
Mivel a hivatal csak az eljárás módja miatt érvénytelenítheti a döntést, felvetettük, hogy később újra visszahozhatják az ügyet a közgyűlés elé, ahol a Fidesz-KDNP-NF koalíció meggyőző többségével megismételheti az átszervezésről szóló döntést. Szűcs Gábor kijelentette, „akkor újra a hivatalhoz fordulunk”, a törvény értelmében ugyanis ilyen komoly döntés előtt egyeztetni kell a kamarákkal, közalkalmazottakkal, települési önkormányzatokkal. „Ez pedig elmaradt” – hangsúlyozta Szűcs Gábor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet