Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 15 év vita után a város tulajdonába kerül a volt huszárlaktanya

Az Apáczai Csere János Alapítvány kuratóriuma szombat este döntött...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés


Egyetemi tervek voltak
A 11-es Huszár úton lévő, egykori huszár-, később szovjet laktanya épületeinek sorsa már több mint 15 éve borzolja a kedélyeket. A rendszerváltás után az Apáczai Alapítvány egyetemet és alapítványi iskolát álmodott az épületekbe, az önkormányzat ekkor át is adta a tulajdonjogot a szervezetnek. Mivel hat éven keresztül semmi érdemi nem történt az ügyben, a közgyűlés kezdeményezte hat épület visszavételét, amelyet később a kuratórium új elnöke megtorpedózott. Később az alapítvány kezdeményezésére műemléki védelmet kapott a komplexum, így nem volt teljesíthető a jogerős bírósági ítélettel is megtámogatott városi szándék. Műemlék épületegyüttest ugyanis nem szabad megbontani, még tulajdonjogilag sem.

Megvalósíthatósági tanulmányterv?
Közben az épületegyüttes állaga tovább romlott, külön érdekesség, hogy az alapítvány elnöke a kuratórium hozzájárulása nélkül néhány helyiséget egy használtautó kereskedésnek adott bérbe.
Másfél évvel ezelőtt Kovács Jenő, a kuratórium új elnöke és Ipkovich György polgármester szerződést írt alá, amely szerint az ingatlan egyharmada - négy épület - az alapítvány kezében marad, kétharmadát - hat épület - visszakapja a város.

A szerződés tulajdonképpen az 1996-os bírósági ítélettel megerősített állapotot hozta létre. Az aláírást követő közgyűlésen kiderült az is, hogy a város egy pályázati támogatás segítségével 25 millió forintért tanulmánytervet készíttetett az épületek hasznosításáról, ezek után sikerült a megegyezés az alapítvánnyal.
A másfél év alatt aztán nem sok minden történt, eltekintve a kisebb munkálatoktól, mint például a kerítés felújítása.

Vissza a „feladónak”
A háttérben azonban bizonyára folytatódtak az egyeztetések, információink szerint az alapítvány kuratóriuma szombat este úgy döntött, hogy a teljes épületkomplexumot visszaadja a város tulajdonába, a tervek szerint a központi épület marad a szervezet kezelésében, erre 99 évig tartó bérleti szerződést kötnek.

Kovács Jenő információinkat telefonon megerősítette, hozzátette azonban, hogy bővebben nem kíván nyilatkozni. Hallgatásának két oka van, egyrészt még a városháza jogászai előtt van a szerződéstervezet, másrészt szeretné először az alapítvány alapítóit tájékoztatni.
A városházán sem sikerült többet megtudnunk az épületek hasznosítási tervéről. Kovács Jenő annyit árult még el, hogy a részleteket mintegy két hét múlva, a szerződés ünnepélyes aláírásakor osztják meg a közvéleménnyel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés