Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Weöres Sándor-szobrot avattak Szombathelyen

A Bóbita és Psziché költője öregemberként ül az MMIK előtti padon, és egy macskát simogat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy öregember és egy macska
Egy öregember ül macskáját simogatva a padon, és közben az általa teremtett mesevilág útjelző tábláit nézve igyekszik a belső értékeket megtalálni. Ez a kép fogadja azokat, akik az MMIK és a főiskola közti sétányon megállnak egy pillanatra Weöres Sándor szobra előtt, és ez a kép volt a középpontjában Tóth Péter irodalomtörténésznek, a Bolyai gimnázium tanárának avató beszédében is.

Weöres Sándor Szombathelyen született, „itt volt renitens diák, és itt nem ment neki a szinusztétel” – mondta Tóth Péter. Egy másik városban, másik iskolában aztán megtalálta hivatását, és később, ha csak időnként is, de visszatért szülővárosába, és olyan emberekkel tartotta kapcsolatát, barátságát, mint Bárdossy-Németh János, Székely János, Pável Ágoston, Gazdag Erzsi, Gonda György. Rendszeresen publikált a Vasi Szemlébe és az Életünkbe is, annak ellenére, hogy „a költészetből évtizedekre eltávolították”.

„Sült realista költő”
„Főként gyermekverseiről ismerjük a költőt, de filozófus is volt, aki a politikáról is leírta véleményét.” Ő volt az első hazánkban, aki Hitler ellen szólal fel versében, később, az 50-es években csak az íróasztalfióknak alkothatott, mivel eltiltották a publikálási lehetőségektől. Önmagát „sült realista költőnek” tartotta, pedig „világokat, országokat, városokat, történelmet alkotott”. Versében a délibábot tartotta a valóságnak, és a való világot annak utánzatának. „A költészet nélkül megvakulunk, feladata, hogy folyamatos megújulásra, együttgondolkodásra kötelezzen minket” – mondta Tóth Péter.

Weöres Sándor világa
A szobrot Ipkovich György polgármester és alkotója, Veres Gábor szobrászművész leplezte le. (Veres keze nyomát dicséri Leobold Bloom szobra a Fő téren, és a Király u. 5. számú ház falán lévő mellszobor is.) A polgármester hangsúlyozta, nem véletlen a helyszín, hiszen a fiataloknak szánták a művet, és a közelben folyik a Perint is, amelyet Weöres Sándor is megénekelt.
A szobor tervét pályázaton választották ki, ahol Veres Gábor alkotása mellett még egy művet minősítettek nyertesnek, amelyet egy hónap múlva avatnak fel a Kalandváros bejáratánál.

„Most a költő szobrát, egy hónap múlva az alkotó világát csodálhatjuk meg.” Amelybe mi is bepillantást nyerhetünk, ha néhány percre helyet foglalunk a költő padjánál, és elcsodálkozunk az útjelző tábla mesevilágot idéző iránymutatásán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés