Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Végre megújulhat az Iseum?!

Állítólag 2009-ig befejeződhet a római szentély rekonstrukciója. Kicsit jó lenne addig is vigyázni rá, a környéket ugyanis emberi ürülék, kosz és mocsok uralja.

Reális esély van arra, hogy 2009-ig befejeződik az Iseum rekonstrukciója – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Szabó Gábor. Az eddig inkább a város szégyenének, mint nevezetességének számító hely most a történelmi-régészeti városrész) második ütemének keretében – a Ferences-kertben létrehozott Történelmi Témapark után – végre elnyerheti méltó formáját.

Sok vita után a szakembereknek végre sikerült megegyezni abban, hogy az egykori római szentély helyreállítása milyen formában is valósuljon meg. A végső tervek kialakításakor figyelembe vették a hitelesítő régészeti feltárások eredményeit, és a Hajnóczy Gyula által 1976-ban készített kiviteli terveket is. Az átalakítás után a szentély egy olyan zárt épület (a mostani jelzésszerű homlokzattal szemben), ahol a látogatók képet kaphatnak egy római szentély külső-belső képéről, berendezéseiről, és az egykori vallási kultusz rituáléjáról is.

Az Iseum a nyári időszakban szabadtéri előadások helyszíne is lehet
Nemcsak magát a szentélyt, hanem a körülötte lévő „szentkerületet” is felújítják, itt az elmúlt 25 év során feltárt példátlan gazdagságú vallástörténeti anyagot állítják majd ki. A felújítás költsége 1.2 milliárd forint lesz, ebből a várt támogatás mértéke mintegy 1 milliárd forint, amit az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjába benyújtandó pályázat formájában kívánnak megszerezni. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2008 második felében elkezdődhet az Iseum rekonstrukciója, és 2009-re be is fejeződik.A jelen: betört ablakok, szemét és kiégett épületek
Az Iseum állapota az 1990-es évek végére jelentősen leromlott, balesetveszélyessé vált, és ezért be kellett zárni. Ezután a területre hajléktalanok költöztek, és a környéket sokan azóta is belvárosi szemétlerakónak használják.

Tettünk egy kis sétát az Iseumban: a kidobott ruhadaraboktól az újságpapírhegyeken keresztül az emberi ürülékig bezárólag olyan kosz és mocsok uralja a környéket, hogy egy véletlenül idetévedő turistának – ha más nem is – ez biztosan örök emlék marad. Az Iseum mellett lévő – régebben ajándékboltként funkcionáló, most üresen, betört ablakokkal és kiégve álló – épületeket a tervek szerint szintén felújítják. A város egyik szégyenének számító épületsor már nem egyszer kapott lángra, egyszer idén februárban, előtte pedig 2005. júniusában, amikor egy hajléktalan is a tűz áldozata lett.

Képgalériánkban megörökítettük a területen jelenleg uralkodó állapotokat, reméljük, hogy ezzel az illetékesek figyelmét is felhívjuk arra, hogy egy kicsit illene kitakarítani a környéken. Megígérjük, nemsokára visszatérünk a területre, és megnézzük, hogy történt-e érdemi változás.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra