Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

268 milliós közbeszerzést nyert Orbán Viktor öccse

Eddig távol maradt az Orbán család a közbeszerzésektől, de tavaly év végén ifj. Orbán Győző cége elnyert egy nagy értékű megbízást.

Az ifj. Orbán Győző kisebbségi résztulajdonában álló Gamma Analcont Kft. az E.ON dél-dunántúli leányvállalatától nyerte el a megbízást – derítette ki a Direkt36. Mint írják, az Orbánékat megbízó gázszolgáltató ugyan jelenleg német magántulajdonban áll, de egy keretmegállapodás szerint hamarosan részben állami cég lesz:

a magyar állam a hazai E.ON-érdekeltségeket tulajdonló E.ON Hungária negyedét tervezi megvásárolni.

A gázszolgáltatónak azonban már most közbeszerzéssel kell intéznie bizonyos, közszolgáltatással összefüggő beszerzéseit.

A Direkt36 korábban cikksorozatban tárta fel, hogy az Orbán család cégei rendszeresen vesznek részt állami projektekben, általában alvállalkozóként vagy az építőanyagok beszállítóiként. Így ezekről a megrendelésekről nem érhetők el információk nyilvános adatbázisokban.

Az E.ON pályázatát ezúttal ifj. Orbán Győző cége nyilvános közbeszerzésen, fővállalkozóként nyerte el. A Gamma Analcont egy másik céggel közösen pályázott a projektre, és összesen 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletére kötöttek velük keretszerződést.

Direkt36

A nyomásszabályozó berendezések a gázhálózat magas nyomását csökkentik, mielőtt a gáz a településekre, illetve a háztartásokba érkezik. A távfelügyeleti eszközök pedig a rendszerben mérhető értékeket monitorozzák, és riasztják az üzemeltetést, ha azok kimozdulnak az elvárt intervallumból.

Ifj. Orbán Győző 2015 januárjában vásárolta be magát a Gamma Analcont Kft.-be, amelynek azóta 26%-os tulajdonosa. Ahogy arról a Direkt36 korábban beszámolt, többször kapott Európai Uniós támogatást is a cég, 2015 óta összesen csaknem 500 millió forintot.

Az E.ON pályázatának eredményét öt nappal az után hirdették ki, hogy a miniszterelnök családtagjainak üzletei a kormányinfón is szóba kerültek. A Momentum ugyanis korábban azt javasolta, hogy a kormánytagok hozzátartozóit zárják ki a közbeszerzésekből, de Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nemzetközi szabályokra hivatkozva visszautasította ezt a felvetést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra