Habot kapott az osztrák bőrgyár - Vízzel lőtték munkatársunkat

A Greenpeace dús habbal borította be azt, majd majd bűzös, barnás löttyel is kedveskedtek a Rábát szennyező gyárnak.

Nem az értelmetlen levelezésekről híresült el a Greenpeace nevű környezetvédelmi szervezet, amely már 41 országban képviselteti magát irodában. Most az osztrák és magyar aktivisták léptek közösen akcióba annak apropóján, hogy a Boxmark bőrgyár válaszra sem méltatta a környezetvédők tíz napos ultimátumát, amit még május hetedikén juttattak el a Boxmark vezetőihez. Két héttel ezelőtt a sajtó előtt vett szennyvízmintát a Greenpeace, amiről Habtúránkban is beszámoltunk. Ekkor a zöldek megbizonyosodtak arról, hogy az illegális szennyezés nem csak kitaláció. Mivel a bőrgyár továbbra sem mutatott hajlandóságot a válaszadásra, ezért a Greenpeace kimutatta a habja fehérjét. (És a fehérje barnáját, de ne ugorjunk annyira előre.)

Ne habozz, Boxmark!
Kedden délelőtt magyar rendszámú autók gyülekeztek a feldenbachi vasútállomáson. Az országos televíziós társaságok tudósítói mellett a Meglepetés című női magazin is képviseltette magát és természetesen a nyugat.hu sem maradt ki a Rába-ügy folytatásából. A sajtómunkások ekkor még nem tudták, mire számíthatnak, de a Greenpeace név garancia volt arra, hogy nem üres fecsegésre. Ezt a szervezet mosolygós kampányfelelőse, Nemes Noémi is megerősítette.

Tíz óra körül aztán megindult a kocsioszlop és meg sem állt a Boxmark előtti területig. Alighogy kiszálltunk, már érkezett is a Greenpeace kisbusza, ami betolatott a bejárati öbölbe. Mint ahogy az videónkból is látszik, az aktivisták pillanatokon belül elfoglalták pozícióikat és bár a transzparensen az állt: "Ne habozz, Boxmark!", a gyár főbejáratát pillanatokon belül hófehér hab borította. A portaszolgálat némi fáziskéséssel zárta be a gyár kitárt kapuit, majd hamarosan megérkeztek a Boxmark tűzoltói.

Vízágyúnak használt fecskendők
A gyári lánglovagok hamar összeszerelték az összeszerelendőket és bár egyikük csaknem fejbe spriccelte magát igyekezetében (lásd filmünkben), hamar csatasorba álltak. Először a bezárt kapu alatt próbáltak "takarítani", de az aktivisták élő gátként feküdtek a vízsugár útjába. Két perccel később már birkózó emberek színesítették a fehér habot. Egészen pontosan a greenpeace-esek kínosan ügyeltek rá, hogy senkit ne bántsanak, de a tömlőket elcsavarták és igyekeztek megakadályozni a habtalanítást.

Az adok-kapokról videó- és fényképfelvételeket is készítettünk és ez, úgy tűnik, nagyon zavarta a tűzoltó brigádot. A lánglovagok egy fülbe súgott utasítás után a hab helyett az újságírókra és azok fényképezőgépére, kamerájára kezdtek lődözni, sikerrel. A videón piros kertésznadrágban feltűnő férfi útmutatásai alapján a nyugat.hu kameráját is többször telibe kapták a mesterlövészek.

A rendőrség nem avatkozott közbe
Időközben a rendőrség is megérkezett, de nem léptek közbe, az út széléről szemlélték a habbirkózást. Amikor a fehérség már alaposan fogyóban volt, akkor a Greenpeace újabb meglepetéssel állt elő. A kisbuszból előkerült egy nagy tartály, amiből bűzös, habos barna lé ömlött a gyár elé. Mint megtudtuk, ez állati fehérje, ami a Boxmark által a Rábába ürített szennyezőanyaggal ellentétben hamar lebomlik, ellenben hasonlóan gusztusos, mint a bőrgyár folyóadaléka.

Tíz perccel később már újból minden békés volt. Az útról városi tűzoltók mosták a habot, a Greenpeace aktivistákat a rendőrök faggatták, mit hoztak és miért, közben egy gyári dolgozó a tenyerével merte egy műanyag palackba a bűzös barna löttyöt, amit aztán átadtak a rendőröknek.

Figyelemfelkeltés a cél
A Greenpeace egy apró győzelmet aratott. Akciójuk vezető hír volt az országos híradókban és az osztrák sajtó is foglalkozott a habszórással. Így olyanok is felfigyeltek a Rába szennyezésének problémájára, akik eddig esetleg átsiklottak a problémán.

A bőrgyárban sem dőlhetnek kényelmesen hátra a vezetők azzal a tudattal, hogy letudták, átvészelték a zöldek fellángolását. A Greenpeace követelése szerint a Boxmarknak legkésőbb 2007. őszére meg kell felelnie az osztrák törvények által előírt szennyvíz-kibocsátási határértékeknek, a naftalin-1,5-diszulfonátokat ki kell váltania és meg kell szüntetnie az extrém sókibocsátást. Szinte biztosra vehetjük, hogy ha továbbra sem áll be pozitív változás a Boxmark hozzáállásában, akkor találkoznak még a Greenpeace aktivistáival. Azok, akik szeretnék jelezni rosszallásukat a Boxmarknak, a zöld szervezet honlapján most megtehetik. Az online petíció a bőrgyár vezetőjének postafiókjában landol.

A túlzott lelkesedés keresztbe tehet a Greenpeace-nek
A Greenpeace akcióinak sikerét a meglepetés ereje adja. Ha azonban a projekt részletei kitudódnak, akkor a másik félnek lesz ideje felkészülni és ellenlépéseket tenni. A hétfő esti szentgotthárdi fórumon lelkes helyi környezetvédők adták szájról szájra a hírt, hogy másnap nagy akciót tervez a Greenpeace Feldbachban. Ez a meggondolatlanság könnyen meghiúsíthatta volna a terveket, hiszen a fórumon egy fél busznyi osztrák szakember is részt vett, akik nem éppen a környezetvédők álláspontját osztják.

A feldbachi habfújásról hazafelé tartva Jennersdorfban egy mellékúton keresztben álló rendőrautóra lettünk figyelmesek. Mivel két héttel ezelőtt éppen azon az úton jutottunk el a jennersdorfi Boxmarkhoz, ezért nem lehet kétséges, hogy a hatóságok biztos ami biztos alapon védték a másik bőrgyárat is.

(Nézze meg képgalériánkat is az eseményről itt.)

„A legkülönbözőbb országokból, kultúrákból és vallási felekezetekből származó, a legkülönbözőbb színű, különböző politikai nézeteket valló emberek szövetkeznek egy közös célért folytatott, erőszakmentes harcban: Földünk megőrzése magunknak és a jövőbeni generációk számára, hogy az Élet továbbra is változatos lehessen” -ez a Greenpeace definíciója saját magáról és van még valami, amit kevés szervezet mondhat el magáról: "A Greenpeace nem fogad el pénzt vállalatoktól, kormányoktól, sem politikusoktól, így őrzi meg függetlenségét."
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Közélet