Habot kapott az osztrák bőrgyár - Vízzel lőtték munkatársunkat

A Greenpeace dús habbal borította be azt, majd majd bűzös, barnás löttyel is kedveskedtek a Rábát szennyező gyárnak.

Nem az értelmetlen levelezésekről híresült el a Greenpeace nevű környezetvédelmi szervezet, amely már 41 országban képviselteti magát irodában. Most az osztrák és magyar aktivisták léptek közösen akcióba annak apropóján, hogy a Boxmark bőrgyár válaszra sem méltatta a környezetvédők tíz napos ultimátumát, amit még május hetedikén juttattak el a Boxmark vezetőihez. Két héttel ezelőtt a sajtó előtt vett szennyvízmintát a Greenpeace, amiről Habtúránkban is beszámoltunk. Ekkor a zöldek megbizonyosodtak arról, hogy az illegális szennyezés nem csak kitaláció. Mivel a bőrgyár továbbra sem mutatott hajlandóságot a válaszadásra, ezért a Greenpeace kimutatta a habja fehérjét. (És a fehérje barnáját, de ne ugorjunk annyira előre.)

Ne habozz, Boxmark!
Kedden délelőtt magyar rendszámú autók gyülekeztek a feldenbachi vasútállomáson. Az országos televíziós társaságok tudósítói mellett a Meglepetés című női magazin is képviseltette magát és természetesen a nyugat.hu sem maradt ki a Rába-ügy folytatásából. A sajtómunkások ekkor még nem tudták, mire számíthatnak, de a Greenpeace név garancia volt arra, hogy nem üres fecsegésre. Ezt a szervezet mosolygós kampányfelelőse, Nemes Noémi is megerősítette.

Tíz óra körül aztán megindult a kocsioszlop és meg sem állt a Boxmark előtti területig. Alighogy kiszálltunk, már érkezett is a Greenpeace kisbusza, ami betolatott a bejárati öbölbe. Mint ahogy az videónkból is látszik, az aktivisták pillanatokon belül elfoglalták pozícióikat és bár a transzparensen az állt: "Ne habozz, Boxmark!", a gyár főbejáratát pillanatokon belül hófehér hab borította. A portaszolgálat némi fáziskéséssel zárta be a gyár kitárt kapuit, majd hamarosan megérkeztek a Boxmark tűzoltói.

Vízágyúnak használt fecskendők
A gyári lánglovagok hamar összeszerelték az összeszerelendőket és bár egyikük csaknem fejbe spriccelte magát igyekezetében (lásd filmünkben), hamar csatasorba álltak. Először a bezárt kapu alatt próbáltak "takarítani", de az aktivisták élő gátként feküdtek a vízsugár útjába. Két perccel később már birkózó emberek színesítették a fehér habot. Egészen pontosan a greenpeace-esek kínosan ügyeltek rá, hogy senkit ne bántsanak, de a tömlőket elcsavarták és igyekeztek megakadályozni a habtalanítást.

Az adok-kapokról videó- és fényképfelvételeket is készítettünk és ez, úgy tűnik, nagyon zavarta a tűzoltó brigádot. A lánglovagok egy fülbe súgott utasítás után a hab helyett az újságírókra és azok fényképezőgépére, kamerájára kezdtek lődözni, sikerrel. A videón piros kertésznadrágban feltűnő férfi útmutatásai alapján a nyugat.hu kameráját is többször telibe kapták a mesterlövészek.

A rendőrség nem avatkozott közbe
Időközben a rendőrség is megérkezett, de nem léptek közbe, az út széléről szemlélték a habbirkózást. Amikor a fehérség már alaposan fogyóban volt, akkor a Greenpeace újabb meglepetéssel állt elő. A kisbuszból előkerült egy nagy tartály, amiből bűzös, habos barna lé ömlött a gyár elé. Mint megtudtuk, ez állati fehérje, ami a Boxmark által a Rábába ürített szennyezőanyaggal ellentétben hamar lebomlik, ellenben hasonlóan gusztusos, mint a bőrgyár folyóadaléka.

Tíz perccel később már újból minden békés volt. Az útról városi tűzoltók mosták a habot, a Greenpeace aktivistákat a rendőrök faggatták, mit hoztak és miért, közben egy gyári dolgozó a tenyerével merte egy műanyag palackba a bűzös barna löttyöt, amit aztán átadtak a rendőröknek.

Figyelemfelkeltés a cél
A Greenpeace egy apró győzelmet aratott. Akciójuk vezető hír volt az országos híradókban és az osztrák sajtó is foglalkozott a habszórással. Így olyanok is felfigyeltek a Rába szennyezésének problémájára, akik eddig esetleg átsiklottak a problémán.

A bőrgyárban sem dőlhetnek kényelmesen hátra a vezetők azzal a tudattal, hogy letudták, átvészelték a zöldek fellángolását. A Greenpeace követelése szerint a Boxmarknak legkésőbb 2007. őszére meg kell felelnie az osztrák törvények által előírt szennyvíz-kibocsátási határértékeknek, a naftalin-1,5-diszulfonátokat ki kell váltania és meg kell szüntetnie az extrém sókibocsátást. Szinte biztosra vehetjük, hogy ha továbbra sem áll be pozitív változás a Boxmark hozzáállásában, akkor találkoznak még a Greenpeace aktivistáival. Azok, akik szeretnék jelezni rosszallásukat a Boxmarknak, a zöld szervezet honlapján most megtehetik. Az online petíció a bőrgyár vezetőjének postafiókjában landol.

A túlzott lelkesedés keresztbe tehet a Greenpeace-nek
A Greenpeace akcióinak sikerét a meglepetés ereje adja. Ha azonban a projekt részletei kitudódnak, akkor a másik félnek lesz ideje felkészülni és ellenlépéseket tenni. A hétfő esti szentgotthárdi fórumon lelkes helyi környezetvédők adták szájról szájra a hírt, hogy másnap nagy akciót tervez a Greenpeace Feldbachban. Ez a meggondolatlanság könnyen meghiúsíthatta volna a terveket, hiszen a fórumon egy fél busznyi osztrák szakember is részt vett, akik nem éppen a környezetvédők álláspontját osztják.

A feldbachi habfújásról hazafelé tartva Jennersdorfban egy mellékúton keresztben álló rendőrautóra lettünk figyelmesek. Mivel két héttel ezelőtt éppen azon az úton jutottunk el a jennersdorfi Boxmarkhoz, ezért nem lehet kétséges, hogy a hatóságok biztos ami biztos alapon védték a másik bőrgyárat is.

(Nézze meg képgalériánkat is az eseményről itt.)

„A legkülönbözőbb országokból, kultúrákból és vallási felekezetekből származó, a legkülönbözőbb színű, különböző politikai nézeteket valló emberek szövetkeznek egy közös célért folytatott, erőszakmentes harcban: Földünk megőrzése magunknak és a jövőbeni generációk számára, hogy az Élet továbbra is változatos lehessen” -ez a Greenpeace definíciója saját magáról és van még valami, amit kevés szervezet mondhat el magáról: "A Greenpeace nem fogad el pénzt vállalatoktól, kormányoktól, sem politikusoktól, így őrzi meg függetlenségét."
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet