Lelepleződött a vasi olimpikonok fala

A „2008 Peking” felirat alatt is bőven hagytak helyet a márványtáblán, hiszen senki sem hiszi, hogy a vasi sportolók valaha is alábbadnak az eredményözönből.

„A béke vagy te, Sport! / a népeket egymáshoz fűző szép szalag: / és testvérré lesznek mind általad, / önuralomban, rendben és erőben. / Mert önbecsülést tanulnak az ifjak / tőled, s más népek jellemét is éppúgy / megértik s nagyra tartják, hogyha te / tanítod őket túlszárnyalni egymást: / mert versenyed a béke versenye” – szólaltak meg az olimpiai himnusz után Pierre de Coubertin „Óda a sporthoz” című költeményének sorai a Vas Megyei Sportigazgatóság épülete előtt, hétfő délelőttjén.

A fenti sorokhoz híven aktív élsportolók, visszavonult sportnagyságok, a sajtó, helyi politikusok és további érdeklődők nyugodt várakozása közepette leplezték le a vas megyei olimpikonok falát: a 2,3 X 1,3 méteres, Csinger Péter kőfaragó mester által felajánlott és elkészített márványtömbön huszonnyolc olyan vasi sportoló neve olvasható, akiket az az életre szóló élmény ért, hogy kijuthattak a sportesemények ókorban fogant szupertornájára.

Sajnos közülük hárman, Bechtold Jakab sportlövő, Pados Gusztáv díjlovagló és Komatits József tőrvívó már nem lehettek jelen az átadón: emlékükre koszorút helyeztek el.

Az ünnepséget egyébként – többek között Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadámia főtitkárának jelenlétében – Kovács Ferenc, megyei közgyűlési elnök nyitotta meg, tájékoztatva az egybegyűlteket: két hónappal ezelőtt Keszthelyen már állítottak egy, a rendszeresen ott táborozó vasi dobóbajnokok előtt tisztelgő emlékfalatat, ezért elemi érdekként mutatkozott, hogy nekünk is legyen egy ilyen, és jól is tette a közgyűlés, hogy megszavazta ezt, hiszen „kötelességünk tisztelegni e sportolók előtt.”

Az elnök méltatta azokat a sportembereket, akik kijutottak az ötkarikás játékokra, hiszen „nem egyszerű elérni ezt a szintet: állhatatos kitartás, sok mindenről lemondás, és nagyon céltudatos életmód szükségeltetik hozzá.” Reményét fejezte ki az iránt is, hogy „a tábla bővítésére mielőbb szükség legyen”. Hagytak is helyet rajta bőven: hiszen egy év múlva már a pekingi nyári játékokon bizonyíthatják büszkeségeink, hogy igenis van még vér a vasi pucában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport