Nyitott legyen az Agora - Bemutatkozott az új szombathelyi kulturális és turisztikai központ

Több napos könnyűzenei fesztivál tavasszal, Szombathelyi Nyár hónapokon át, moziünnep ősszel, Hóshow télen.

Valljuk meg, a tájékoztatónak már éppen ideje volt, hiszen július 1-én kezdte el működését az Agora Kulturális és Turisztikai Központ, amely hat, korábban önállóként működő intézmény integrálásával jött létre. Június végén még nem sikerült érdemi információkat szereznünk a részletekről, másfél hónappal később, azaz csütörtök délelőtt ez a cél vezette az új intézmény vezetőit.

„Mintha elefántcsont-torony lenne”
Nehezen jutottunk be a Művészetek Házába, többször is csengetnünk kellett, mire kinyitották a kilincs nélküli kaput. Grünwald Stefánia, a központ igazgatója is egy történettel kezdte a tájékoztatót: korábban a város polgármestere akarta meglátogatni a házat, neki sem volt egyszerű a bejutás, meg is jegyezte, „mintha elefántcsont-toronyban lenne az intézmény”. Nos, az új igazgató szerint az egyik legfontosabb feladatuk, hogy változtassanak ezen, azaz nyitottá tegyék az Agorát.

Megtudtuk, a korábbi, önálló igazgatók előtt szabad volt a választás, eldönthették, maradnak-e az új intézményben, vagy távoznak. Németh Sándor, a Savaria mozi vezetője nyugdíjba vonult, a mozit Mayer Rudolf vezeti.

Kiss Andrea továbbra is marad a Gyermekek Háza élén, a Tourinform iroda vezetője Horváthné Farkas Beáta lett. A Művelődési és Sportház igazgatójának státusza még kérdéses, Valaska Andrásné távozik az intézményből. A Művészetek Háza korábbi igazgatója, Czenki Zsuzsanna októberig az Agora munkatársa lesz, majd – Csatlós Renátával együtt – a
szombathelyi színházhoz igazol át.

Grünwald Stefániának két helyettese van, Prieger Szabolcs, aki az OMK-ból érkezett, a gazdasági ügyeket pedig Papp Katalin fogja irányítani.

Fesztiválok, nagyrendezvények
A nagyrendezvények tervezett rendjét Prieger Szabolcs tette közkinccsé. Az idén nem lesz változás, jövőre viszont bővül a kínálat. Januárban a Hóshow-t rendezik meg az emlékműnél hóágyúval, síbemutatóval, februárban a Non stop mozi következik, amely során egy-egy rendező életművét mutatják be, társművészetek segítségével. A Non stop mozira azonban nem kell januárig várni, október 20-án Tarantino, decemberben pedig Almodovar alkotásaiból csemegézhetünk.

Márciusban a Tavaszi Fesztivál kerül sorra, áprilisban a két napos Nyugatbeat Könnyűzenei Fesztivál várja a kortárs könnyűzene rajongóit és művelőit.
Május, június, július, agusztus, szeptember pedig a Szombathelyi Nyár programsorozat hónapjai lesznek, minden csütörtöktől szombatig színházzal, koncertekkel, szabadtéri programokkal a belvárosban. Köztük az új Agora fesztivállal, a Savaria Táncversennyel, a Bloomsday-jel, Játékfesztivállal, a Szent Iván éjjel, ahol főként a népi hagyományokra koncentrálnak, Tér-Film-Zene fesztivállal, a hagyományos Bartók fesztivállal, Borfaluval, gyermekprogramokkal.

Október az Országos Független Filmfesztiválé, november a Szent Márton Hété, december az „Agora by Night”, azaz Kultúrházak éjszakája rendezvényeké.

Új programok
Persze, több új program is indul, a megszokottak pedig kisebb változáson esnek át. Például a Pincegalériában havonta egyszer „Beszélgetések a zenéről, zenélgetések egymás között” alcímmel indul sorozat, a tervek szerint a meghívottak között lesz Hobo, Lovasi András, Presser Gábor, Takács Tamás, Kis Tibor (Quimby).

„Múví Mjúzík”, azaz némafilm vetítések zenei aláfestéssel, ez a mozi programja lesz, a zenét helyi formációk szolgáltatják majd.
Az MSH-ban újra elindítják a középiskolások szellemi és extrém sportvetélkedőjét, a 80-as évek emlékére Trishow-Retro címmel.

És, mint fentebb írtuk, a nagyrendezvények is bővülnek újabb programokkal.

A régi programokat bővíteni szeretnék, így például a Savaria Táncversenyt többnapos kísérőprogramokkal színesítik, a Bloomsday háromnaposra bővül, az első két nap populárisabb, a harmadik lesz a már megszokott hagyományos műsor.

Együttműködés, koordináció Grünwald Stefánia egy kérdésre elmondta, nem került szóba, hogy a Savaria Történelmi Karnevált szervezését átvegye az Agora, mivel egy közalapítvány előtt jóval kedvezőbb lehetőségek vannak.

Az Agora viszont szakmai felügyeletet gyakorol az integrációból kimaradt oladi, és Nyitrai utcai Általános Művelődési Központok felett, a megyével közösen fenntartott intézményekkel, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központtal, a Bartók Teremmel, a Szimfonikus Zenekarral, a Képtárral pedig folyamatosan egyeztetnek. Főleg azért, hogy elkerüljék a programok egymásra szervezését.

A gazdasági helyzetről egyelőre nem tudtak nyilatkozni, tény, hogy az integráció megtakarításokkal jár, jelenleg dolgoznak a jövő évi költségvetésen. Erősíteni kívánják a pályázati tevékenységet, hiszen az idén már megnyíltak az uniós lehetőségek is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra