Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Internettel a munkaerőpiacra - Távoktatás, távmunka

Képzeljük el, hogy egy kis faluban élünk, ahol nincs munka. Elballagunk a teleházba, ahol a távügyintéző segítségével körülnézünk a munkaerőpiaci kínálatban, aztán, ha szükséges távoktatásban részesülünk.

A fenti példa, persze, kicsit sarkított, de a lehetőségek most már rendelkezésre állnak. Igaz, főként a kistelepüléseken élő, munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű emberek számára. Ebbe a csoportba tartoznak a gyes-ről, gyedről visszatérők, a 45 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek, az elavult, vagy nem piacképes szakképzettséggel rendelkezők, a pályakezdők.
Őket akarja be-, illetve visszavezetni a munkaerőpiacra a napokban befejezett, több mint két évig tartó program, amelynek részleteiről pénteken számoltak be egy sajtótájékoztatón.

Partneri együttműködés
A Vas Megyei Munkaügyi Központ még 2004-ben nyújtott be pályázatot az Európai Unió ún. EQUAL programjára, amely a fentebb említett célokhoz nyújt támogatást. A pályázat sikeresnek bizonyult, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy több közreműködő partner is szerepelt vállalt a munkában. Így például a Vállalkozói Központ, a REMEK, a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás és az oszkói Hegypásztor Kör.

E két utóbbi szervezet szerepvállalása azért volt fontos, mert a statisztikák szerint a Hegyháton van a legtöbb hátrányos helyzetű kistelepülés és a legtöbb hátrányos helyzetű ember. A munkában részt vettek a teleházak is, hiszen ezek a létesítmények már rendelkeznek némi infrastruktúrával.
A lebonyolítás a felmérésekkel kezdődött, amelyekkel világossá tették, hogy a munkaügyi hivatalok mely szolgáltatásaira van a leginkább igény az érintett területeken.
Ezt követte a szolgáltatás kiépítése, amely a teleházak és az e-Magyarország pontok segítségével történt, kiképezték a távügyintézőket, és végül kísérleti jelleggel a vasvári kistérségben elindították a rendszert.

A jövő útja
A sajtótájékoztatón Kovács István projektmenedzser azt emelte ki, hogy a távmunka iránt még visszafogott a cégek érdeklődése, annak ellenére, hogy költségtakarékosabb és hatékonyabb foglalkoztatási módról van szó. Úgy vélte, a vállalkozóknak tudatformálásra van szükségük, szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a munkavállalót állandó ellenőrzés alatt akarják tartani.
Hozzátette, a projektet mindenképpen folytatni fogják, annak ellenére, hogy az előkészítés és a kiépítés költségeit fedezte csupán az uniós támogatás, de a rendszer működését biztosítani fogják.

Kis Ambrus, a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója szerint ehhez állami forrást is lehet találni, hiszen kidolgozás alatt van a távoktatás támogatását célzó operatív program
Kovács Péter főigazgató-helyettes pedig leszögezte, biztos, hogy jó az irány, hiszen a nyugati tapasztalatok alapján sikeresen működik a másutt már régebben beindított program.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet

Tovább az oldalra