Internettel a munkaerőpiacra - Távoktatás, távmunka

Képzeljük el, hogy egy kis faluban élünk, ahol nincs munka. Elballagunk a teleházba, ahol a távügyintéző segítségével körülnézünk a munkaerőpiaci kínálatban, aztán, ha szükséges távoktatásban részesülünk.

A fenti példa, persze, kicsit sarkított, de a lehetőségek most már rendelkezésre állnak. Igaz, főként a kistelepüléseken élő, munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű emberek számára. Ebbe a csoportba tartoznak a gyes-ről, gyedről visszatérők, a 45 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek, az elavult, vagy nem piacképes szakképzettséggel rendelkezők, a pályakezdők.
Őket akarja be-, illetve visszavezetni a munkaerőpiacra a napokban befejezett, több mint két évig tartó program, amelynek részleteiről pénteken számoltak be egy sajtótájékoztatón.

Partneri együttműködés
A Vas Megyei Munkaügyi Központ még 2004-ben nyújtott be pályázatot az Európai Unió ún. EQUAL programjára, amely a fentebb említett célokhoz nyújt támogatást. A pályázat sikeresnek bizonyult, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy több közreműködő partner is szerepelt vállalt a munkában. Így például a Vállalkozói Központ, a REMEK, a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás és az oszkói Hegypásztor Kör.

E két utóbbi szervezet szerepvállalása azért volt fontos, mert a statisztikák szerint a Hegyháton van a legtöbb hátrányos helyzetű kistelepülés és a legtöbb hátrányos helyzetű ember. A munkában részt vettek a teleházak is, hiszen ezek a létesítmények már rendelkeznek némi infrastruktúrával.
A lebonyolítás a felmérésekkel kezdődött, amelyekkel világossá tették, hogy a munkaügyi hivatalok mely szolgáltatásaira van a leginkább igény az érintett területeken.
Ezt követte a szolgáltatás kiépítése, amely a teleházak és az e-Magyarország pontok segítségével történt, kiképezték a távügyintézőket, és végül kísérleti jelleggel a vasvári kistérségben elindították a rendszert.

A jövő útja
A sajtótájékoztatón Kovács István projektmenedzser azt emelte ki, hogy a távmunka iránt még visszafogott a cégek érdeklődése, annak ellenére, hogy költségtakarékosabb és hatékonyabb foglalkoztatási módról van szó. Úgy vélte, a vállalkozóknak tudatformálásra van szükségük, szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a munkavállalót állandó ellenőrzés alatt akarják tartani.
Hozzátette, a projektet mindenképpen folytatni fogják, annak ellenére, hogy az előkészítés és a kiépítés költségeit fedezte csupán az uniós támogatás, de a rendszer működését biztosítani fogják.

Kis Ambrus, a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója szerint ehhez állami forrást is lehet találni, hiszen kidolgozás alatt van a távoktatás támogatását célzó operatív program
Kovács Péter főigazgató-helyettes pedig leszögezte, biztos, hogy jó az irány, hiszen a nyugati tapasztalatok alapján sikeresen működik a másutt már régebben beindított program.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet