Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

2 és fél évet kapott az a két román, akik Ausztriába akartak átcsempészni három afgánt

5 évre pedig kiutasították őket Magyarországról.

A Sárvári Járásbíróság 2 és fél év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte azt a két büntetlen előéletű román állampolgárságú férfit, akik 2021. májusában 3 afgán állampolgárságú, Magyarország területére szóló érvényes úti okmánnyal nem rendelkező személyt Magyarország területén keresztül Ausztriába kívántak szállítani – írja közleményében a Szombathelyi Törvényszék.

Az I. rendű vádlott állítása szerint már legalább két évvel ezelőtt megállapodott egy, a részére ’Ibrahim Mohamed’ néven bemutatkozó személlyel abban, hogy migráns személyeket szállít át Magyarország területén keresztül Ausztria területére. Megállapodásuknak megfelelően ’Ibrahim Mohamed’ 2021. május 13-án felhívta a vádlottat, hogy 2021. május 14-én több migráns személyt kell Magyarország területén keresztül Ausztriába szállítani személygépkocsival, ezért a szállításért 1500-1500 eurót ígért az I. rendű, illetve a II. rendű vádlottnak.

Az I. rendű vádlott, mivel sem személygépkocsival, sem pedig érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik, megkereste II. rendű vádlottat, majd megbeszélésüket követően II. rendű vádlott telefonon szintén felvette a kapcsolatot a megbízóval, akivel a szállítás részleteit megbeszélte. A vádlottak sem munkahellyel, sem pedig megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkeztek, így a megbízó által megjelölt feltételek mellett a migráns személyek szállítását elfogadták.

’Ibrahim Mohamed’ közölte a vádlottakkal – akikkel többször is telefonon egyeztette a szállítás részleteit –, hogy 2021. május 14-én Magyarország területén a megbízó által megadott koordinátáknak megfelelően Berettyóújfaluban 7 óra körüli időben 3 afgán állampolgárságú személyt – akik Magyarország területére szóló érvényes úti okmánnyal nem rendelkeznek, s akik a magyar-román államhatárt nem megengedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át – vegyenek fel.

A vádlottak Berettyóújfalu-Budapest útvonalon, valamint az M1 autópályán a GPS koordinátáknak megfelelően haladtak, amikor is a II. rendű vádlott által vezetett gépjárművet az M86 számú autóút 99 km szelvényében a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság, Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály Határrendészeti Alosztály járőrei intézkedés alá vonták, s őket a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság előállító helyiségébe állították elő.

A közúti ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a terheltek által szállított személyek nem rendelkeztek érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel, illetve egyikük semmilyen személyes okmányt nem tartott magánál.

A Sárvári Járásbíróság bíróság elé állítás keretében bűnösnek mondta ki a vádlottakat társtettesként, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében. Az ítélet jogerős.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra