Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Oktatóbázis a 11-es Huszár úton - Vége a laktanya-történetnek

Átadták a felújított parancsnoki épületét. 17 éves, vitákkal, összeveszésekkel, kibékülésekkel tarkított történet ért véget.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Laktanyából művészeti intézet
A Berzsenyi főiskola a földszint háromnegyedét, az Apáczay Alapítvány a maradék területet használja a jövőben. Röviden ennyi a lényege a csütörtök délutáni avatóünnepségnek. Az egykori huszárlaktanya történetét már összefoglaltuk a nyugat.hu-n, a hosszú vitának, perrel fenyegetőzésnek a tulajdonosi jogokat birtokló alapítvány és a városi önkormányzat ez év márciusi megállapodása vetett véget.

Ekkor egyeztek meg abban, hogy a laktanya parancsnoki épülete visszakerül a város tulajdonába, a májusi közgyűlésre elkészült a szerződés is, amelynek aláírását örömmel jelentették be a nyilvánosságnak.

A nyáron komoly munka folyt az épületben, az eredményt az ünnepségen tekinthettük meg. Impozáns, barátságos létesítmény született, amelynek földszinjén – az alapítvány irodája mellett – a főiskola Művészeti Intézete kap helyet.

Műterem, kiállítások az emeleten?
Kovács Jenő, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a felújítás 40 milliós költségét a város fedezte, a helyiségek elkészültek, azonban még hátra van a bútorzat egy részének beszerzése. Az emeleten azonban leállították a munkát, igaz, az alapközműveket kiépítették és elkezdték egy műteremlakás kialakítását is. A munka szüneteltetésének oka, hogy a jövő év elején születik meg a döntés arról, itt helyezik-e el az Írókéz galéria gyűjteményét.

Gadányi Károly, a főiskola rektora emlékeztetett arra, hogy a kormány hozzájárult a soproni egyetem és a Berzsenyi főiskola fúziójához, amely értelmében Szombathelyen a Savaria Egyetemi Központ fog működni. Az új intézményben pedig komoly szerepet szánnak a művészeti oktatásra, amelyhez jó alapot ad a most átadott oktatóbázis. Az emeleti kiállítóteremmel pedig bővül a kínálat, hiszen az alkotások megtekintéséért „az utcára sem kell kimenni”.

A vitákat a pénztelenség szülte
Ipkovich György polgármester kisebb meglepetést okozva köszönetet mondott az alapítvány korábbi elnökének, Paksi Ágnesnek is. A gesztust azzal indokolta, hogy az elnökasszony elkezdte azt a munkát, amelyet most fejeztek be. A polgármester szerint egyébként a közel 20 évig húzódó bonyodalmakat senkinek sem lehet felróni. 1990-ben, amikor a laktanyát és a hozzá kapcsolódó területeket az alapítványnak ajándékozták, bíztak a beköszöntött „új világban”, hitték, hogy komoly támogatások érkeznek majd. A várakozások nem igazolódtak be, „a pénztelenség vitákat szült”.

Ipkovich György hozzátette, bízik abban, hogy az oktatóbázis tovább fejlődik, hiszen mindenkinek érdeke, hogy a városban „izgalmas, színes egyetem működjön”. Ennek érdekében az önkormányzat továbbra is támogatja a létesítményt – jelentette be.

Ezek után nem maradt más hátra, mint átvágni a folyosó nemzetiszínű szalagját, és körbejárni a helyiségeket. Az ablakon kinézve láttuk az udvar siralmas állapotát, így maradt a kérdés, mi lesz a sorsa a egykori laktanya további 24 hektárnyi területének?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés