Tihany legcukibb állatainál jártunk

Itt egy laza ürge, de tényleg fürge.

„Ninini: Ott az ürge, Hű, mi fürge” - szól Petőfi Sándor közismert verse. Bár sokáig vidéken laktam, sajnos nem volt szerencsém ürgét látni, ezért örültem meg, mikor egyik ismerősöm megkérdezte, hogy nem tartanék-e vele ürgéket fotózni. Persze igent mondtam. Az utunk Tihanyba vezetett, és ott egészen a tihanyi belső tóig.

ürgék Tihanyban
A tihanyi belső tó környéke
Mészáros D. Zsolt

A tó mellett egy hatalmas rét terül el. Elsőre azonban nem túl sok a látnivaló, el is bizonytalanodtam, hogy akár egyetlen példányt is láthatok-e. Persze a legelésző szürke marhákat azért messziről felismertem. De ahogy haladtunk befelé, rövid, éles füttyögés kísérte a lépteinket.

ürgék Tihanyban
Psszt, csendet kérünk! Az ürgék egyébként éles füttyjelekkel jelzik a veszélyt társaiknak.
Mészáros D. Zsolt

Nézd ott van! - jelezte ismerősöm, de én értetlenül meresztettem csak a szemem. Aztán egyszer csak egészen közel megjelent az egyik. Ahogy megláttam, hirtelen észrevettem a többit is. A hatalmas réten végig apró fejek bukkantak fel és fürkésztek kíváncsian, akár a szurikáták.

ürgék Tihanyban
Először bátortalanok az új arcokkal, de aztán enyhül a bizalmatlanság
Mészáros D. Zsolt

Először csak messziről sikerült lencsevégre kapni őket, aztán jó 20-30 perc után már szinte belemásztak az ember ölébe. Az egyiket meg is simogattam.

ürgék Tihanyban
A kis bundás már a leterített lepedőn mászik közelebb
Mészáros D. Zsolt

Láthatóan nagyon megszokták már az ember közelségét. Az ürgéket egyébként 2003-ban telepítették ide a tihanyi belső tóhoz. Azóta igazi turistalátványosság lettek. Magyarországon védettek, hiszen bundájukért és húsukért rendszeresen vadászták őket. De a védettség fő oka, hogy több ritka és védett ragadozómadár kedvelt zsákmányállata.

ürgék Tihanyban
ürgék Tihanyban
Mészáros D. Zsolt

Talán kevésbé köztudott, hogy a kis ürgék is téli álmot alszanak az akár két méter mélyen is elnyúló járataikban. Ezeket a járatokat aztán később más élőlények is birtokba veszik.

ürgék Tihanyban
A répa nagy kincs
Mészáros D. Zsolt
ürgék Tihanyban
A fotókra kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Táplálékuk főleg növények és magvak, de nem vetik meg a gyümölcsöket sem, ezért évezettel fogyasztják a nekik szánt lekenyerező epret is.

Hát nem aranyosak?
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria