Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Emlékszik még 1990 eufóriájára, a '91-es pápalátogatásra, Wagner Andrásra?

30 év, 30 kép, 30 történet. A szombathelyi városháza előtt utcatárlattal emlékeznek.

Miben is különbözik az önkormányzatiság a korábbi tanácsrendszertől? Miközben a városháza előtti téren álló, távolról magányos tablónak tűnő, közelebbről hangulatokat és emlékeket kiváltó kiállítás képeit néztem, az járt a fejemben, hogy hányan lehetnek a válasz tudatában.

Szombathelyi politikusok és jegyzők a 30 év 30 kép kiállításmegnyitón
A kiállításmegnyitó meghívott vendégei a tabló előtt
Horváth G. Martin

Segítek. Az egyik, hogy a helyi ügyekről helyben dönt a helyben megválasztott önkormányzat. A másik, hogy az önkormányzat nincs alárendelve a kormánynak. Csak a törvényeknek, rendeleteknek, de egyébként a kormány nem utasíthatja semmire a települések vezetőit.

30 év 30 kép kiállításmegnyitó
A megnyitó közben
Horváth G. Martin

Ez annyira új volt 1990-ben, hogy az emberek többsége még most, 2020-ban sincs vele tisztában. Ez abból is látszik, hogy szó nélkül hagyták az elmúlt 30 évben az ezeket a jogokat szűkíteni igyekvő próbálkozásokat.

Nemény András beszédet mond
Nemény András beszédet mond
Horváth G. Martin

30 éve alakultak meg a szabadon választott önkormányzatok, közel fél évvel az országgyűlési választások után, amikor 40 év után először többpárti parlament alakult. Ismeretlen terep volt, pályája elején lévő újságíróként én is csak tanulgattam az új szavakat, gondolatokat.

Azt most hagyjuk, hogy mi lett az akkori eufóriával, az emlékezetemben olyan az 1990-es év, mintha folyamatosan sütött volna a nap, és mindenki állandóan mosolygott volna.

30 év 30 kép kiállításmegnyitó
Lubickolnak a képviselők
Horváth G. Martin

Persze, tudom, azóta volt néhány vihar, zivatar, eső, egy-két földcsuszamlás, állandóan felhők keringenek a fejünk felett, néha bárányok, néha sötét viharokat ígérők. De az alapok még megvannak, remélem, meg is maradnak.

30 év 30 kép kiállításmegnyitó
A fiatal Szabó Gábor és a fiatal Orbán Viktor
Horváth G. Martin

És, hogy miért jönnek ezzel a gondolatok? A kiállítás azoknak, akik már akkor is benne voltak a dolgokban, emlékeket, ismerős hangulatokat, arcokat hoz elő. Aki kora miatt nem emlékezhet rá, annak meg talán új információt.

Nemény András polgármester is a hangulatot emelte ki rövid köszöntőjében, és az együttgondolkodásra, a emberi viszonyok megőrzésére hívott fel. Az alap jó volt hozzá, hiszen két volt polgármester (Ipkovich György és Puskás Tivadar) több korábbi és jelenlegi képviselő, hivatali dolgozó volt jelen, hogy együtt ünnepeljék a 30 éves önkormányzatiságot. Sütött a nap.

30 év 30 kép kiállításmegnyitó
Lubickolnak a képviselők
Horváth G. Martin

A tárlat maga 30 képből áll, minden évet egy kép mutat be. Emlékeznek még arra, amikor Wagner András lett a polgármester? Amikor Szombathelyen járt II. János Pál pápa? Hogy 1998-ban Szabó Gábor polgármester fogadta az akkor 35 éves miniszterelnököt, Orbán Viktort?

30 év 30 kép kiállításmegnyitó
Presser Gábor és Puskás Tivadar 2012-ben, amikor Szombathely volta Magyar Dal Fővárosa
Horváth G. Martin

Hogy 2003-ban a politikai irányvonalat a ruhával együtt levetkőzve a képviselők együtt lubickoltak az új Tófürdő medencéjében? Hogy 2011-ben átadták a Weöres Sándor Színház új épületét, otthonát? Hogy 2013-ben megnyílt az Iseum?

30 év 30 kép kiállításmegnyitó
Esküt tesz Nemény András, Szombathely 2019-ben megválasztott polgármestere
Horváth G. Martin

Ezek mind ott vannak a fotókon. Mögöttük pedig a 30 év történelme, hangulatai. Érdemes megnézni a kiállítást és elmerengeni egy kicsit.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra