Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sültgalamb és szemléletváltás - Kritikus az új egyetem rektora

„Aki nem képes a változtatásra, keressen magának másik játszóteret!” Faragó Sándor rektor szerint változnia kell a szemléletnek a Berzsenyi főiskolán, azaz a Savaria Egyetemi Központban. Különben nem lesz hallgató, és előbb-utóbb főiskola sem Szombathelyen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jogi lépéseket tekintve zárszavához érkezett a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Berzsenyi főiskola integrációja. Csütörtökön Sopronban megtartotta első ülését az új egyetem szenátusa, és megválasztották a rektort is. Bejött a papírforma, a Savaria Egyetemi Központot is magában foglaló új egyetem rektora a soproni egyetem jelenlegi vezetője, Faragó Sándor professzor lesz.
Gadányi Károlyt, a Berzsenyi főiskola rektorát ideiglenesen a szombathelyi központ elnökének nevezték ki, jelenlegi helyetteseinek is megszűnik a megbízatása.

Új egyetem
A változásokat pénteken sajtótájékoztatón jelentették be. Gadányi Károly elmondta, az egyetemnek közös gazdálkodása lesz, a szombathelyi központ számára viszont alszámlát nyitottak a bankban. Ugyanis az itt keletkező bevételeket itt is használják fel, viszont takarékos és hatékony gazdálkodásra lesz szükség.
A leköszönő rektor szerint történelmi lépés történt az új szenátus megalakulásával és a rektorválasztással. Hiszen nem csak összevontak két intézményt, hanem új egyetemet alapítottak, ami nem volt egyszerű lépés, hiszen „egyetemek nem nőnek gombamódra”.
Megemlítette, hogy január 31-én született meg a döntés arról, hogy a soproni egyetemmel kezdik meg a tárgyalásokat, szeptember 5-én hivatalosan is bejegyezték a Savaria Egyetemi Központot, november 19-én pedig az országgyűlés is rábólintott az új egyetemre.

Január 1-től így a Nyugat-magyarországi Egyetem az ország ötödik legnagyobb egyeteme lesz, 10 karral, 400 tudományos fokozattal, rendelkező oktatóval, 20 ezer hallgatóval, széles kínálattal és „rengeteg doktori iskolával”. Azaz, óriási szellemi és anyagi érték halmozódik fel.

Gadányi Károly kijelentette, hogy a dolog neheze csak ezután jön, az új rektorral egyetértve „kemény munkát, izzadtságot, olykor könnyeket” ígért. Az átmenetet pedig zökkenőmentesen kell lebonyolítani, úgy, hogy a hallgatók csak a minőség javulását érzékeljék ebből.

Új szemlélet kell
Faragó Sándor megválasztott rektor kisebb gondolati levezetésbe bonyolódott a karácsony, Jézus születése, új időszámítás, új egyetem létrehozása fogalomkörében, azzal jött ki belőle, hogy elkötelezett emberekkel minőségi oktatást akarnak létrehozni.

A cégtábla átfestésével ugyanis nem lett még egyetem Szombathelyen. Ehhez minden jogi és tárgyi feltétel megvan, sőt, a személyi feltételek is. Szombathelyen ugyanis 100 tudományosan minősített oktató van, ami kiemelkedő a főiskolai szinten.

A minőségi munkához azonban más szemlélet, „egyetemi gondolkodásmód” kell. Amelyhez az oktatás mellett hozzátartozik a tudományos kutatás, az innováció, a kreativitás is.

Faragó Sándor kissé keményebben folytatta, a fentieket ugyanis ki kell követelni vagy akár kényszeríteni. A személyi feltételeket ugyanis „minden áron” biztosítani kell. Megjósolta, hogy „lesz, aki nem tudja vagy nem akarja ezt vállalni”, a problémát emberségesen, de az intézmény érdekeit figyelembe véve kell kezelni.

Változások a vezetői posztokon
A felsőoktatásban ugyanis verseny van, ahol helyt kell állni. Mesterképzéseket akarnak indítani, doktori iskolákat létrehozni. A minőségből pedig nem fognak engedni, mivel az már a Nyugat-magyarországi Egyetem ügye.

A rektor elmondta, december 13-án írja alá a három évre szóló gazdasági szerződést az oktatási miniszterrel, így addig biztosan meg lesznek a működési források.

Megtudtuk, Gadányi Károly elnöki megbízása jövő márciusig, áprilisig tart, a rektorhelyettesi tisztségekre pályázatot írnak ki, és közülük választják majd meg az új elnököt.
Egyébként is változások lesznek a vezetői posztokon, júliusban a kari dékáni posztokra írnak ki pályázatot, jelenleg folyamatban van a kari tanácsok megválasztása.

Alacsony színvonalú pályázatok
Aztán a gyengeségekre tért ki a rektor. Az egyik ilyen, hogy a K+F, azaz kutatás és fejlesztés pályázatok nagyon alacsony színvonalúak. Megemlítette, hogy Sopronban a saját intézete ötször akkora összeget nyert ezeken a pályázatokon, mint a szombathelyi főiskola egésze. Az egyetem pedig 1,3 milliárd forint forráshoz jutott ezekből hozzá, Szombathelyen el kell érni a 100 milliós nagyságrendet.

Faragó Sándor ismét kitért a szemléletváltozásra, azaz, nem csak beszélni kell, hanem tenni is. „Nem azt kell nézni, mit tehet értem az egyetem, hanem azt, mit tehetek én az egyetemért” – jelentette ki. A dolog ugyanis „nem a sültgalambról szól”. Aki pedig nem képes a szemléletváltásra, „keressen más játszóteret magának”.

Fontos az is, hogy népszerűsítsék az új egyetemet. Hallgató kell, meg kell győzni a családokat, hogy nem érdemes máshová elmenni tanulni. Érvelni kell az utazási és szállásköltségek növekedésével, és az új egyetem minőségi oktatásával. Az elmúlt években a két intézmény összesen 15 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, ezt az értéket nem szabad kihasználatlanul hagyni. Sopronban és Szombathelyen ugyanis „semmivel nincs rosszabb képzés, mint másutt”.

A rektor bejelentett azt is, hogy az új egyetem road-show keretében fogja népszerűsíteni képzési kínálatát. Ennek állomásai: január 8. Sopron, január 9. Győr, január 10. Mosonmagyaróvár, január 15. Tata, január 16. Székesfehérvár, január 22. Szombathely. A programok mimnden helyszínen 15 és 18 óra között zajlanak.

A sajtótájékoztatóval egyidőben nyílt nap zajlott a fősikolán. Az információs pultnál megtudtuk, délig olyan 200-250 érdeklődő jelent meg, amely jóval alacsonyabb, mint tavaly.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés