Egymilliárd a szombathelyi színház építésére - Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

Januárban tárgyal az új színház helyéről a közgyűlés. Három helyszín, az Aréna utca, a Március 15. tér és az Ady tér között kell majd választaniuk a képviselőknek.

Erősen érződött a karácsonyi hangulat az év utolsó közgyűlését követő sajtótájékoztatókon. Olyannyira, hogy a MSZP frakció húsz percet késett, a fideszes képviselők pedig meg sem érkeztek.

Az elmúlt év analógiája
Ipkovich György polgármester, Németh Kálmán és Czeglédy Csaba alpolgármesterek, valamint a város jegyzője és aljegyzője is jelen volt a városvezetés sajtótájékoztatóján.
Ipkovich György azzal kezdett, hogy hol emelkedett, hol paprikás, hol fásult volt a közgyűlés hangulata, amely így az egész esztendő tartalmát mutatta be.
Megemlítette a kórházról szóló vitát, amelyet akut kérdésként minősített, nem azért, mert veszélyben lenne a gyógyító munka, hanem azért, mert stratégiai bizonytalanságot okoz. Márpedig az egészségügy átalakításával versenyhelyzetbe került a kórház, és most lenne esély arra, hogy stratégiai kérdésekben megállapodjanak a régió megyejogú városainak kórházaival.

A polgármester megemlítette a jutalmazásokat is, amelyet az ellenzék le akart vetetni a napirendről. Ennek ellenére a közgyűlési többség megszavazta a polgármester és az alpolgármesterek jutalmát, és „elmaradt a szokásos tűzijáték is”.
Ipkovich György kijelentette, tudomásul kell venni, hogy a jutalom része a köztisztviselők díjazási rendszerének. Hozzátette, boldog az a város, amelynek vezetői kizárólag a törvényben meghatározott juttatásokat veszik fel.

Két irányvonal a Fideszben?
A polgármester kitért arra is, hogy a Fidesz-frakció nem vett részt a közgyűlés szokásos ünnepi vacsoráján. Hangsúlyozta, ezzel 18 éves hagyományt szakítottak meg, a vacsora célja ugyanis az, hogy kötetlenül tudjanak beszélni a város fontos ügyeiről.
Ipkovich György szerint a Fidesz ezzel valamit tönkretett, hiszen sokkal könnyebb felrúgni egy hagyományt, mint megtartani.
Kijelentette, nem haragszik a helyi ellenzéki politikusokra, ugyanis egyre több jel utal arra, hogy helyben is központi pártutasításokat hajtanak végre. Megemlítette, hogy az ország más részein is ugyanazok a módszerek jelennek meg, amire példa a sok hasonló politikai hirdetés.

Úgy vélte, a Fideszen belül két irányvonal küzd egymással, az egyiket Kósa Lajos és Pokorni Zoltán nevével jellemezte, akik önkormányzati vezetőként hajlandóak az egyeztetésekre. A másik vonal pedig a „Fidesz kemény magja”.
A polgármester hangsúlyozta, azt szeretné, ha az első irányvonal kerekedne felül.
Czeglédy Csaba alpolgármester hozzátette, négy-öt ellenzéki képviselő is elnézést kért a városvezetéstől, mert nem vettek részt a vacsorán. „Ez sok mindent elárul a viszonyokról” – jelentette ki.

Rapid ügyintézés színház ügyben
Németh Kálmán alpolgármester kiemelte, hogy a közgyűlés hozzájárult a Claudius Ipari Park Kft.-nek a Vagyonhasznosító Zrt.-be vonásával. Az elmúlt hetekben sikerült az Ipari Park kisebbségi tulajdonosainak üzletrészeit kivásárolni, így a cég 100 százalékban az önkormányzaté lett. A kft. jövő május 31-én a 2007 december 31-i mérlegével beolvad a SZOVA Zrt.-be. Az alpolgármester szerint a lépés segíti majd az ipartelepítési terveket.
Czeglédy Csaba kijelentette, ezzel megerősödik a zrt., reményeik szerint rövidesen a legnagyobb ingatlanhasznosítással foglalkozó vállalkozás lesz a városban.

Ipkovich György megemlítette, hogy a kormány 1 milliárd forinttal támogatja a szombathelyi kőszínház előkészítését. A polgármester elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombathelyi látogatásán ígérte meg a támogatást, és azt, hogy 2010-re felépülhet az új színház. A polgármester hétfőn kapott értesítést arról, hogy a kormányfő 1 milliárdos támogatást javasolt az állami tartalékalap terhére, amit szerdán el is fogadott a kabinet. Csütörtökön pedig érkezett a telefonhívás, hogy december 27-én a fővárosba várják a részletek tisztázására.

„Rapig ügyintézés” – jellemezte az eljárást Ipkovich György, és hozzátette, így megfelelő színvonalú tervek készülhetnek a jövő év elejére.
Czeglédy Csaba hozzátette, januárban kerül a közgyűlés elé az új színház helyéről szóló előterjesztés. Három helyszín, az Aréna utca, a Március 15. tér és az Ady tér között kell majd választaniuk a képviselőknek.

Három perces tájékoztató
Lapunk kérdésére Ipkovich György elmondta, a zárt ülésen a közgyűlés 15:14 arányban elutasította, hogy a szombathelyi városi tv ügyvezetőjének megbízatását öt évre meghosszabbítsák. A városvezetés azonban ragaszkodik Váradi Gábor személyéhez, munkájával elégedettek, ezért januárban visszahozzák az ügyet. A polgármester szerint az ügyvezető politikai csatározásoknak esett áldozatul, amelyek azonban nem a személye ellen szóltak. Czeglédy Csaba úgy vélte, a megbízás időtartama miatt szavazott nemmel az ellenzék, azt szerették volna ugyanis, hogy a megbízási időt a választási ciklusokhoz kössék.

A program szerint az MSZP-frakció sajtótájékoztatója következett, negyedóra szünet után nézett be az ajtón Oroszvári Péter képviselő, aki rövidesen Nemény András frakcióvezetővel érkezett. A tájékoztató alig három percig tartott, a városvezetés egységét firtató kérdésünkre elmondták, szerintük egységes a közgyűlési többség.
Azt is megtudtuk, hogy az előző esti vacsora költségeit a képviselők valóban saját zsebből fizették.

A Fidesz-frakció tájékoztatóját hiába vártuk, a polgármesteri hivatal sajtófelelőse telefonon érdeklődött, majd azt mondta, a frakció nem tart tájékoztatót.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet