Négy év alatt háromszorosára drágult a kenyér

Az átlagfizetés emelkedése viszont messze elmaradt a kenyér árának növekedésétől.

A pékáruk áremelkedése az egyik legfájdalmasabb a termékek inflációjában, ez alól gyakorlatilag egy háztartás sem tud kibújni, függetlenül attól, hogy az alsó vagy a felső jövedelmi tizedbe tartozik. A kenyerek ára – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint – 2023-ban átlagosan 35,6 százalékkal nőtt itthon, míg az egyéb péksüteményeké 29,6 százalékkal. Ez magasabb a 25,9 százalékos teljes élelmiszer-inflációnál és duplája a teljes fogyasztói árindexnek - írja a Porfolio.

Egy kiló fehér kenyér ára hosszú időn át 200 és 300 forint között mozgott, 2007-től egészen 2018-ig. 2019-ben átlépte a 300 forintot, 2021-ben a 400-at, tavaly előtt a 600-at, tavaly pedig már a 900-at, ami azt jelenti, hogy egészen biztosan sokan találkoztak 1000 forint feletti árakkal is.

Egy zsemle, amely egy bő évtizeden keresztül 20 forintba sem került 2022-ben már 50, majd tavaly 68 forintos átlagárat ért el.

A keresetek növekedésének mértéke sajnos messze elmaradt a kenyér árának emelkedésétől.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek