Plakátháború pofonokkal - Brutális verés, sérülés nélkül? (Frissítve!)

Elszabadultak az indulatok csütörtökön éjfél előtt Szombathely belvárosában. Fideszes aktivisták, köztük képviselő ragasztottak plakátot éppen a Külsikátorban, amikor egy autó fékezett nem messze tőlük és az alpolgármester öccse pattant ki belőle.

Plakát, plakát
Kampányidőszak végén igyekeznek mindent bedobni a pártok, és néha elszakad az a bizonyos vékony cérnaszál. Természetesen esetünkben is mindkét fél a másikat hibáztatja. Nemrégiben foglalkoztunk a kampányplakátokkal, és finoman céloztunk rá, vajon valóban olyan jelentősége van-e a plakátoknak, mint amekkorát a pártok tulajdonítanak neki? Szerintünk ugyanis az emberek jelentős része immúnis ezekre és remélhetőleg a többség nem annyira zombi, hogy egy csinos nővér, vagy egy megmagyarázhatatlanul képre került kockának támaszkodó nő miatt szavaz igennel, vagy nemmel fontos kérdésekben.

Szakály és szomorú párttársai

Csütörtök éjjel, a Külsikátorban
A helyszínen másnap délben megtartott sajtótájékoztatón felsorakoztak a helyi Fidesz prominensei, hogy kifejezzék együttérzésüket Szakály Gáborral és elutasítsák a "szocialista verőlegények" stílusát. A sajtótájékoztató előtt egy furgon lassított a kamerával, fényképezőgépekkel felszerelt sajtómunkások, valamint a Fidesz csoportja mellett és egy férfi kétszer kikiabált az ablakon: "Buzik! Mocskos buzik!" Hogy az üzenetet kinek címezte, nem lehet tudni, mindenesetre érdekes kor- és kórképet ad.

De kanyarodjunk vissza a beszámolóhoz, a politikusok elemzése után Szakály Gábor kap szót. Keze felkötve, arca elgyötört. Elmondja, éppen plakátokat ragasztottak, amikor Czeglédy Péter – dr. Czeglédy Csaba alpolgármester öccse – kiugrott egy autóból, majd beleszólt a telefonjába, hogy megtalálta az illegális plakátolókat. Ezután kezdődött a "brutális verés", amelynek során Czeglédy Péter többször megütötte a nála 40 kilóval könnyebb Szakály Gábort, majd a földre kerülő férfit megrugdosta.

Ha a dokumentum Hende kezében valós, akkor Hende nem mondott igazat

A brutalitást illusztrálandó Hende Csaba felhívja a figyelmét a verés még most is látható nyomaira, a nagy tócsára a fal mellett. Az újságírók keresték a vérnyomokat, de kiderült, a csirizes vödörből kifolyt ragasztót kell nézni, amit Czeglédy Péter felrúgott. Kíváncsian várjuk, mikor jön és takarítja fel a mocskot! – tette hozzá Hende, majd elmondta: dr. Ipkovich György polgármester nagyon rossz emberekkel vette körül magát. Beszélt dr. Czeglédy Csaba büntetőügyéről, valamint Pintér István ügyéről. Hende szerint, ha a polgármester tudta, milyen emberekről van szó, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért kell lemondania.

Komoly fájdalmak az állítólagos sérülések miatt

Könnyű sérülések

Megkérdeztük, milyen sérüléseket szenvedett Szakály Gábor. Arczúzódás, fájó váll és zúzódott comb, valamint "csináltak koponyaröntgent is" - érkezett a válasz.
A Hende Csaba által meglobogtatott látleletből számunkra az világos, hogy ha volt is erőszak, annak a lelki tényezője erősebb lehetett a fizikálisnál.
A látleletből kiderül, hogy:

(...a negatív eredménnyel zárult leletek felsorolását kihagyjuk...) "Bal arcfél felett nyom. érz. (...egy szó Hende ujja miatt nem látszik...), egyéb külsérelem fejen nem látható. Bal combon laterálisan kp. harmadban nyom. érz. A beteg a végtagot terheli, végtagmozgások szabadok. Végtag n.v. neg. Egyebekben kornak megf.elelo fiz. status."
Röntgen: "Koponya kétir felv. törés nem látszik"
Jav. tüneti th:"Panasz esetén kontroll"
Diagnózis: "A koponya zúzódása, a comb zúzódása."
Beavatkozások: "Vizsgálat"

Vagyis horzsolásnak és jól látható sérülésnek nincs nyoma.

Felkötött kéz: üzenet a választóknak?
A fentieket olvasva joggal merül fel a kérdés: valóban brutális volt az a verés? Illetve miért volt felkötve Szakály keze, mikor a látlelet szerint ott nem volt sérülése?

Amellett hogy jobbulást kívánunk Szakály úrnak, talán bőven elég lett volna verést mondani a brutális verés helyett. Felkötött kéz nélkül is elhiszik a választók és a sajtó képviselői, hogy felháborító dolog történt. Kicsit közelebb kerülünk akkor is a valósághoz, amikor a kérdésünkre adott válaszból kiderül: azért nem segített egyik társa sem Szakálynak, mert minden nagyon gyorsan történt. De ennek ellentmond egy korábbi nyilatkozat, miszerint a földön fekvő Szakályt rugdaló Czeglédyt egy később a kocsiból kiszálló, kopasz, kigyúrt fickó vonszolta vissza a kocsihoz. Valamelyik verzió nem stimmel.

Miért éjszaka plakátolnak?
Joggal merül fel a kérdés, ha a fidesz plakátolás legális, akkor miért éjszaka végzik? A válasz: azért, hogy ne zavarják a járókelőket. Marton Zsolt frakcióvezető megmutatott egy számlát is, miszerint ők legálisan plakátoltak, fizettek a helyért. Azon nem akadtunk fenn, hogy a számlán március 7-i dátum szerepel, miközben a verés előző nap történt, hiszen valóban lehetett megállapodás és a fizetés csak a teljesítés megtörténte után született. De ami valójában nem tiszta, az a következő: A Fidesz-MPSz 60 ezer forintot fizetett a Hirdető Szombathely Kft-nek "Plakátragasztás" címén. Így elvileg a plakátragasztóknak a Hirdető Szombathely Kft. embereinek kellett volna lenni. De akkor mit keresett ott Szakály Gábor ragasztós vödörrel? A számla alapján ugyanis nem a reklámhelyet vették meg, hanem a ragasztásért, mint szolgáltatásért fizettek.

Czeglédy másképp látta
A kora esti órákban sikerült elérnünk Czeglédy Pétert, aki szintén feljelentést tet a rendőrségen testi sértés, garázdaság és rongálás miatt. A neki tulajdonított verésre másképp emlékezett.

- Csütörtökön az egyik ismerősöm az önkormányzati hirdetőkre rakta volna ki a március 15-i programok plakátjait, amikor a fideszesek közrefogták. Azt mondták neki, hogy most jobban teszi, ha elmegy aludni, mert a Fidesz plakátjai vannak kint. Ő ezt elmesélte nekem és ezután futottam össze Szakály Gábor önkormányzati képviselővel és barátaival, akik éppen plakátokat ragasztottak. Megkérdeztem tőlük, miért nem tudják betartani a szabályokat, miért nem kérnek engedélyt ugyanúgy, mint bárki más, aki legális helyre plakátol? Ekkor Szakály Gábor felemelte a hangját és a kezét is én pedig védekeztem. Nem volt ez olyan horderejű verekedés, mint amilyennek beállítják, csak jól jött a politikai show volt március 9. előtt. Az említett brutális verés nem történt meg, ezt családapaként sem engedhetem meg magamnak - mondta Czeglédy.

Ha kérhetnénk...
A nyugat.hu kéréssel is fordulna a plakátoló szocialista és fideszes aktivistákhoz, valamint a többi politikai szervezethez. Örülnénk neki, ha a szócsaták ökölpárbajok, plakátszaggatások és trágár szövegek firkálgatása helyett valami hatékonyabb dologgal hívnák fel magukra a figyelmet a pártok emberei Szombathelyen. Miért kell minden választáskor Szombathelyenek vezető helyen szerepelnie a balhés hírek között? A drága, semmitmondó plakátok helyett inkább nyilvános vitákban, vagy tettekben kellene bizonyítani. Ha pedig valaki mindenáron túlozni akar, akkor ne lobogtasson olyan iratot, ami pont az ellenkezőjét állítja az elmondottaknak. Mert különben nehéz komolyan venni.

Rendőrségi közlemény, péntek reggelről
2008 március 06-án 23:43 órakor Sz. G. szombathelyi lakos a Rendőrség ügyeletére bejelentést tett sérelmére elkövetett garázdaság és testi sértés miatt.
A bejelentés szerint Szombathelyen, A Thököly utcában, a Külsikátornál egy társával népszavazási plakátot ragasztott, amikor megjelent az általa ismert C. P., szintén szombathelyi lakos, aki őt szidalmazta, majd tettleg bántalmazta.
A rendelkezésre álló adatok alapján a Szombathelyi Rendőrkapitányság garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított, ugyanakkor Sz. G. bejelentő a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés miatt magánindítványt terjesztett elő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet