A norvégok eldöntötték az első dominót, elismerték a palesztin államot

Írország és Spanyolország is csatlakozott.

Norvégia miniszterelnöke, Jonas Gahr Store bejelentette, hogy országa elismeri a palesztin államot. Ezt követően Írország és Spanyolország is hasonló lépésre szánta el magát. Store szerint az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának egyetlen alternatívája a két állam békés együttélése. A norvég kormány hivatalos közleményt is kiadott erről.

Izrael külügyminisztériuma figyelmeztetett, hogy ez a döntés szélsőségességet és instabilitást szít, majd bejelentette, visszahívja norvégiai és írországi nagyköveteit. Israel Katz külügyminiszter keményen reagált, hangsúlyozva, hogy Izrael nem fog meghátrálni azokkal szemben, akik aláássák országa szuverenitását és veszélyeztetik annak biztonságát. Hasonló lépésre számíthat Spanyolország is, ha az megvalósítja szándékát.

Jelenleg az ENSZ legalább 140 tagállama elismeri a palesztin államot, mások, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság viszont hivatalosan még nem. Palesztina 2012 óta megfigyelői státuszt tölt be az ENSZ Közgyűlésben, de nem teljes jogú tag - írja a BBC.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek