Ma van Orbán napja - Úgy tartják, vele kezdődik a nyár

Az oszkói szőlőhegyen vasárnap vigadalom is lesz. Mutatjuk a programot.

Május 25-e Orbán napja, aki a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusa, és a fagyosszentek közé tartozik. Orbánt a néphagyomány a fagyosszentek közé sorolja. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább, ezért sokfelé szobrot emeltek számára a szőlőben, és Orbán-napon körmenetben keresték fel. A szőlőtermelő falvak a szőlőhegy védelmét és a bő termést várták tőle.Ha ezen a napon szép idő járja, akkor hálásak a szentnek, ha nem, akkor szobrait megdobálják kővel. Névünnepét, május 25-ét a nyár kezdőnapjának is tartják.

Tehát nem a miniszterelnökre gondoltunk, amikor cikkünknek címet adtunk. Vas megyében, a Hegypásztor Kör szervezésében május 26-án lesz a XVII. Orbán-napi Hegyi Vigadalom az oszkói szőlőhegyen. Bár hozzá kell tenni, Orbán Viktor is járt már az oszkói szőlőhegyen, nem is olyan régen.

2022-ben járt az oszkói szőlőhegyen a miniszterelnök
Facebook/V.Németh Zsolt

Az ingyenes rendezvényen gyermek programok is várják a családokat. Fotókiállítás is nyílik. Lesz főzőverseny, állatsimogató, színházi előadás, táncbemutató, helyi termékek vására, kézműves mesterek bemutatója. Itt a részletes program.

Oszkói Hegypásztorkör
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek