Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Cservék Judit melegíti tovább a diákpolgármesteri széket

„A demokrácia tanulásának fontos intézménye” – definiálta egy jelenlévő szombathelyi politikus a 2008-as választást.

Ott tartunk a városháza első emeleti dísztermében, hogy hathatós projektoros támogatásnak köszönhetően legelőször is látunk egy összefoglaló kisfilmet a diákönkormányzat 2007-es munkájáról, csak azt sajnáljuk, hogy az alkotás inkább hajlik a dadaista stílusjegyek felé: a pergő képkockákon egyik pillanatban gyertyalángban énekelnek a diákok száncsengőről, aztán valaki egy vödör fölé hajol, vagy kienni belőle, vagy belerakni valamit, ezt már nem tudjuk meg, hiszen nincsen se narráció, se felirat, lehet ez szívatós avatási rítus és mókás vetélkedő is (angyali énünk az utóbbira tippel). Mielőtt Ábel módjára elvesznénk a rengetegben, záróakkordként feltűnnek a vásznon a Jégfarsang képei is, ez ismerős, megnyugodunk.

Drámázik a leköszönő diákalpolgármester
Eljő a pont, amikor búcsúzik a diákalpolgármester, s ami később kisebb lavinát indít el a felszólalók körében: Erőss Katalin ugyanis leköszönő beszédét arra hegyezi ki, hogy nem tudott úgy dolgozni, ahogy akart, mivel nem kapták meg a beígért támogatást, és szomorú, hogy a politika már ide is begyűrűzött. Mire elhangzik az utolsó mondat, már mindenki nagyokat pislog: „azt kívánom az utódomnak, hogy ilyen ellenállásban ne legyen része, mint amilyenben nekünk volt.”

Cservék Judit diákpolgármester, a Horváth Boldizsár szakközép tanulója erre – tudatosan vagy sem – végül nem reagál, inkább tartja magát ahhoz, hogy tételesen és gyors tempóban felsorolja, mit tettek le az asztalra az elmúlt évben: tapasztalatcsere az általuk szervezett regionális diákpolgármesteri találkozón, logópályázat, középiskolák és kollégiumok közti vetélkedők, Karácsonyváró és Jégfarsang („ahol egy párt is sikerült összehoznunk” – szúrja közbe), ingyenes filmvetítés a Savaria Moziban, egyebek. A jövőben pedig többek között Diákhetet szeretne rendezni, már ha újra megválasztják.

Új jelölt, írói vénával
Ezt követően a vadonatúj jelölt, a Kanizsaiban 11. évfolyamot koptató Cseszkó Tamás készült elő egy prezentációra, „kimondhatatlan megtiszteltetésnek” aposztrofálva, hogy most ott állhat, ahol. Ízes, finoman artikulált beszéde szükségszerűen emlékünkbe idézi Horváth Soma tavalyi szereplését ugyanekkor és ugyanitt, többek ismét kuncognak egy kicsinykét a terem seggében. A simulékony, választékos előadásmód a kortársak körében nem a legnépszerűbb.

„Nem szoktam izgulni, most azonban mégis, hiszen ez a jelöltség felelősséggel jár: az elhangzott szavak számonkérhetők” – mondja Tamás, majd profi módon kis empátiát gyakorol az unatkozókkal. Aztán érdemeket sorol: több mint száz cikket írt már egy országos közéleti hetilapba, most a 16 főnyi írói stábot számláló diakok.szombathely.hu-t vezetgeti, ami három hónap alatt elérte a tízezres egyéni látogatói számot. Fényképezkedj a Mikulással, Énekeljünk Együtt – ezek is az ő keze munkáját dícsérik, majd programjában komoly súlyt helyez a tömegeket vonzó rendezvényekre: „a szombathelyiek akkor tudnak rólunk, ha mozgolódást látnak, például ha szerveznénk egy városi gólyabált.”

„Annyit kérek csak, felelősen döntsetek, a programjaink alapján, és ne aszerint, melyikünket ismeritek” – szól a tanács az elektoroknak, de mire talán valamilyen szintű szimpátiát kiépítene, jön egy olyan kijelentés, hogy Judit „hat éves iskolába jár, én jövőre továbbtanulok”, huss neked önmarketing.

Kérdések helyet megint dráma – fél év után az ujját sem mozdította az alpolgármester?
A kérdések kereszttüzében nemigen akadtak kérdések, Tölgyesi Edit néhai diákpolgármester (szám szerint a harmadik volt Szombathelyen) próbált lazítani a diákokat némaságba fojtó hurkon, kevés sikerrel. Aztán a választást levezető moderátorfiú is bedob egyet, mígnem újfent szólásra jelentkezik Erőss Katalin, azt tudakolván: szóval akkor miért is furkálódtak ellene hátulról, hm?

Itt már borul a bili, Prisznyák Benjamin – aki tavaly Soma oldalán segédkezett a kampányban – kéri el a mikrofont, nyíltan odaszegezve a sértődött diákalpolgármesternek: „nem én voltam az, aki fél év után már nem törődött az alpolgármesteri teendőkkel, nem miattam maradtak el rendezvények. És nem gondolom, hogy akadályozva lettél volna abban, hogy normálisan elvégezd a munkád.”

Újraválasztva
A szavazatok leadása, majd összeszámlálása után a 41 voksot begyűjtő Cseszkó Tamás csak hattal maradt le a Cservék Juditra leadott 47 szavazat mögött, így a diákpolgármesteri széket ugyanaz melegíti idén is, mint tavaly. Judit kérdésünkre elmondta: ez a poszt azzal jár, hogy „mindent feláldoztam, az összes szabadidőm erre megy el. Édesanyám a múltkor azon fakadt ki otthon, hogy még éjfélkor is pályázatot gépelek.”

A diákságnak pedig azt üzeni: járjanak el a diákönkormányzat gyűléseire, és forduljanak hozzá bizalommal.

Ha már elhangzott a kritika, kíváncsiak voltunk, mi igaz abból, hogy a város nem támogatja kellőképpen a diákönkormányzat tevékenységét. Pálhegyi Beáta ifjúsági referens elmondása szerint tulajdonképpen semmi: Szombathely éves büdzséjében az ifjúságvédelmi kiadások közt külön összegeket fordít a diákönkormányzatok működtetésére.

Ez ebben és az elmúlt évben is 3 millió 600 ezer forint volt úgy, hogy 3 millió forint az általános- és középiskolák diákönkormányzatainak működésére és programjaira lett elkülönítve - az elosztás pályázati úton történik -, 600 ezer pedig a városi DÖK működésére. Utóbbi „úgy kerülhet felhasználásra, hogy a mindenkor megválasztott diákpolgármester a sport- és ifjúsgi bizottság ülésén benyújt egy éves munkatervet, és egy költségvetési igényt. Ezt a bizottság általában minimális módosítással, vagy módosítás nélkül szokta elfogadni.”

Mint megtudtuk, az alapkeretet ráadásul még nem is sikerült elköltenie a szombathelyi diákönkormányzatnak, így bármilyen kritika, ami az anyagi források szűkösségéről számol be, nem állja meg a helyét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra